Maminka.czOčkování

SÚKL pozastavil očkování hexavakcinou. Zemřelo dítě

Iva Endrychová 24.  9.  2014
Po podání hexavakcíny zemřelo dítě. Státní ústav pro kontrolu léčiv pozastavil proto očkování jednou šarží přípravku Infanrix hexa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Očkování hexavakcinou má dítě chránit před záškrtem, tetanem, černým kašlem, dětskou obrnou, žloutenkou typu B a onemocněním vyvolaným bakterií Haemophilus influenzae typu B. Čtyři hodiny po podání třetí dávky tohoto očkování zemřelo dítě. SÚKL proto až do vyšetření události pozastavil očkování jednou šarží této vakciny. Jedná se o tuto šarži: A21CC054A. Ústav však zdůrazňuje, že přímá souvislost mezi smrtí dítěte a podáním očkování nebyla prokázána. 

Očkovat, nebo ne? Které vakcíny jsou povinné a co je jen na vás?

Příčinou smrti dítěte mohl být také syndrom náhlého úmrtí dítěte, což považuje za nejpravděpodobnější příčinu předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.  

Dítě bylo cizinec a první dvě dávky vakciny dostalo v zahraničí uvedl web iDnes.cz. SÚKL se zatím nechce k vyšetřování vyjadřovat. "K informacím získaným v souvislosti s hlášením podezření na nežádoucí účinek se nemůžeme blíže vyjadřovat," uvedla Hana Pavlíčková z tiskového oddělení SÚKL.

Čeká se na výsledky pitvy dítěte.

Očkování hexavakcinou je od roku 2007 povinné. Podává se kojencům od devíti týdnů věku. Standardně se očkuje třemi dávkami a jednou posilovací. Ročně je touto vakcinou naočkováno asi 400 tisíc dětí. 

Kauzu budeme nadále sledovat.

Témata: Smrt dítěte, Očkování, ÓČKO, Póza, SUKL, Přímá souvislost, Roman Prymula, Hlášení, Nežádoucí účinek, Děti, Tiskové oddělení