Svatba s bříškem nebo až po porodu?

Právě jste zjistila, že jste těhotná, ale snubní prstýnek se vám na ruce ještě neblýská. Co teď? Vdávat se s bříškem, nebo se svatbou počkat, až se miminko narodí?
Svatba s bříškem nebo až po porodu?

Vzpomínám si, jak pan farář u nás v kostele kázal při svatbě o panenském žáru v očích nevěsty, která byla v osmém měsíci těhotenství. Odmítal připustit, že je těhotná ještě před svatbou,“ vzpomíná s úsměvem Andrea. Těhotných nevěst je i v době antikoncepce dost a dost a zavírat před tímto faktem oči, jako onen pan farář, je přinejmenším pokrytecké. Zkrátka se to stalo, ať už vám osobně, nebo nějaké vaší kamarádce, a na pořadu dne teď jsou otázky, co dál?

Mezi jinými padne jistě i ta, jestli jít k oltáři s bříškem, nebo počkat, až se miminko narodí? Co bude jednodušší a přijatelnější z hlediska formalit, ale třeba i volby šatů? Jaké zkušenosti mají maminky, které touto situací prošly? 

Nejdřív porod, potom svatba 

„Vdávala jsem se s rok a půl starým chlapečkem, nějak jsme do té doby neměli na svatbu čas,“ svěřila se na našem Facebooku čtenářka Anna Kotková. „Nikdy jsem to nijak neřešila, až poměrně nedávno mě odzbrojily děti. Dcera se mě zeptala: Mami, Tomášek není náš, že ne? Jak není náš, Lilianko? Protože děti se rodí až po svatbě a ty už jsi Tomáška dávno měla.“ Dětská logika je úžasná. Potíže s pochopením toho, že jste dítě měla ještě před svatbou, nemusejí mít jen děti, ale může vás to potrápit i v běžném životě.

Pokud dítě nosí partnerovo příjmení, ale vy stále máte své dívčí, pak se nejspíš nevyhnete tomu, že vás budou ve školce nebo u lékaře oslovovat automaticky příjmením dítěte. „Ze začátku jsem každého opravovala, ale teď, pokud to není nutné, to nechávám být,“ svěřila se Renata Spáčilová. Formalit se příliš bát nemusíte.

Do porodnice jen oproti vdaným maminkám musíte přinést formulář Určení otcovství, který většinou bývá ke stažení na webu dané porodnice. Na tomto dokumentu uvedete, jaké příjmení dítě bude užívat. Zvolíte-li rovnou příjmení po otci, po svatbě vás už žádné úřadování nečeká. Pokud tuto formalitu z nějakého důvodu nestihnete, potom dítě automaticky dostane matčino příjmení. Následnou změnu pak musíte provést na matričním úřadu v místě trvalého bydliště dítěte. Každopádně, dítě o svá práva nepřijde, ani kdybyste nakonec k oltáři nedošla.

„Dítě takto narozené má stejná práva jako dítě narozené v manželství. Dostane stejné výživné, je dědicem obou svých rodičů, má právo se podílet na jejich životní úrovni,“ uvádí právnička a akreditovaná mediátorka Mgr. Michaela Kovaříková. „Na druhou stranu i oba jeho rodiče mají k dítěti stejná práva jako rodiče, kteří tvoří manželský pár, tzn. oba jsou jeho zákonnými zástupci, oba mají právo se podílet na jeho výchově a stýkat se s ním.“ 

Nejdřív svatba, potom porod 

Svatba s bříškem má spoustu výhod i úskalí. Výhodou je, že je učiněno formalitám zadost ještě před porodem, a dítě se tedy narodí s příjmením, které mají jeho rodiče. A nejen to. Pokud by v souvislosti s porodem došlo k nějaké neočekávané situaci, může ji řešit právě manžel, jako již váš oficiální partner.

Nevýhodou svatby v těhotenství jsou například nevolnosti, které trápí mnoho maminek, a přemýšlet ve svatební den, jestli náhodou nepozvracím oddávajícího, asi není ten pocit, který jste si v této chvíli přála mít. Jestliže se svatba odehraje v druhém nebo třetím trimestru, pak si zase nebudete moci vzít šaty, o nichž od dětství sníte. „Nejhorší je vdávat se s pupkem, kdy sotva funíte a nemůžete si ani připít,“ říká Veronika Černucká.

„Dneska jsou krásné šaty i pro těhotné, jen musíte chvíli vybírat. Měla jsem jedny takové a bříško se mi do nich pohodlně vešlo. Byla jsem ráda, že jsme to stihli před porodem, bylo to jednodušší. Po porodu si to neumím představit, byla jsem v jednom kole,“ říká Katka Čermáková. Názory maminek se v tomto ohledu různí. Je tedy jen na vás, jak se v těhotenství cítíte a zda svatbu zvládnete v takové kondici, abyste si ji i užila. O tom přece všechny sníme. 

Děti na obřadu 

Roztomilé družičky a družbové nesoucí své mamince nevěstě závoj vás sice přimějí zamáčknout slzu dojetí, ale na klidu obřadu nepřidají. Je třeba zajistit jim „svatební chůvy“, které se postarají o pohodu dítěte i novomanželů. „Naše téměř dvouletá dcera nám šla za družičku. Byla kouzelná, ale hodně neposedná, obřad prolítala s tetou v zámecké zahradě,“ vzpomíná Zuzana Hořavová. „Požádala jsem o pomoc dvě kamarádky, které se střídaly,“ dodává Jana Černá. Jsou ale samozřejmě i opačné případy.

„Syn zvládal svatbu v pohodě, a navíc dítě na svatebních fotkách vypadá úžasně,“ kontruje Anna Kotková. Pokud se rozhodnete pro svatbu po porodu, pak maminky nevěsty svorně radí počkat minimálně půl roku, kdy už je miminko přece jen starší a vy zkušenější. Některé maminky mezitím přestaly kojit, jiné už bez problémů mléko odstříkají, takže ani s krmením malého hladovce si nevěsta hlavu lámat nemusí. Také bříško se vám už trochu zatáhlo a vy si konečně můžete dopřát vysněné šaty. 

Sňatek se odkládá 

Může se stát, že si svatbu nakonec rozmyslíte úplně a možná jste ji ani nikdy neplánovali. Ať tak či tak, statistiky hovoří jasně, k oltáři se ženeme čím dál méně a mnohdy nás k tomu nepřiměje ani dítě na cestě. Pro představu, v roce 2011 se u nás konalo nejméněsvateb za posledních 200 let a mimo manželství se narodilo 41 % z celkového počtu narozených dětí. Možná vás překvapí, že trend „života na psí knížku“ nerazí svobodomyslní vysokoškoláci, naopak.

Podle výzkumu přivádějí vysokoškolačky na svět své první dítě z 80 % do manželského svazku a typickou svobodnou maminkou je žena se základním vzděláním ze slabého regionu. Z jiného průzkumu vyplývá, že většina dobrovolně nesezdaných párů, které vychovávají společné dítě, se nakonec pro svatbu přece jen rozhodne anebo o ní alespoň vážně uvažuje. „Nejdříve se mi do svatby nechtělo, protože jsem byla těhotná, pak bylo tolik práce a výdajů, že na to nebylo ani pomyšlení, a pak už mi na tom přestalo záležet. Teď ale začínám uvažovat, že by se mi přece jen líbilo jmenovat se jako zbytek naší rodiny,“ přiznává Lenka Hoffmanová. Jak jste na tom vy? 

Trocha statistiky 

 Z údajů Sociologického ústavu AV ČR vyplývá:

  • 60 % neprovdaných matek nevstoupilo před narozením dítěte do manželství proto, že si nebyly jisté budoucností vztahu nebo otec dítěte svatbu odmítal
  • více než 40 % žen má za to, že manželství je formalita a nepřináší žádné výhody 
  • čtvrtina dotázaných uvedla, že je finančně výhodnější zůstat svobodnou matkou  
  • třetina žen odpověděla, že se nechtěly vdávat těhotné
  • 22 % se bálo ztráty nezávislosti a svobody. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články