Maminka.czJen pro maminku

Svatební kytice

Reklama 9.  8.  2010
Svatební kytice
V dobách minulých se tradovalo, že svatební kytici vybírá ženich, ale dnes v moderní době 21. století by jen málokterá nevěsta nechala takto zodpovědný úkol na budoucím muži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moderní nevěsty si vše chtějí sladit, důkladně vybrat a zařídit samy. Což obnáší jistě o něco více práce a běhání, ale výsledek je obvykle naprosto dokonalý – tak jak to má ve svatební den být.

Proto je tedy na místě navštívit profesionální foristy a zkonzultovat s nimi váš výběr a představy. Svatební kytice by určitě měla ladit se svatebními šaty, doplňky a dotváří váš vzhled a styl, podtrhuje vaši osobnost a jedinečnost. Každopádně vyzvednutí a zaplacení svatební kytice již jistě můžete nechat zcela na ženichovi…

Z jakých typů svatebních kytic můžete vybírat a podle čeho se nejlépe rozhodnout?
Běžně svatební kytice dělíme na kulaté, převislé, zepter a pak také různé extravagantní svatební kytice, vytvořené podle přání nevěsty.

Svatební kytice kulaté

.........(někdy biedermeier) mohou být z jakéhokoli typu květů. Lze použít jen jeden druh nebo různé druhy libovolně míchat. Velmi často se stále používají růže, které mají různé velikosti květů a širokou škálu barev. K růžím se pak přidávají další květy jako frezie, cally, lillie, eustomy a mnoho dalších.

Kulaté kytice mohou být samozřejmě uvázány také pouze z call, orchideí, tulipánů, slunečnic nebo třeba hortenzií. V dnešní době je možnost výběru díky internetu opravdu snadná a nabídka velmi široká. Projděte si proto kalatogy floristických studíí a až půjdete nějaké osobně navštívit vezměte s sebou nejen fotografii svatebních šatů, ale také fotografie kytic, které se vám líbí. Záleží jen na vás jaký typ kytice a barvu si zvolíte.

Obecně platí, že čím zdobenější a složitější svatební šaty, tím jednodušší a menší svatební kytice, aby bohatost šatů mohla vyniknout v plné kráse. Naopak k jednoduchým bílým šatům si můžete dovolit i extravagantní kytici, která podtrhne váš vzhled a stane se dominantou.

Tipy, aby řezané květiny dlouho vydržely. Plus velký přehled druhů

Kulaté kytice jsou nejoblíbenějším typem kytic. Obecně kulaté kytice doporučujeme menším nevěstám, které jsou drobnější postavy. Vysokým nevěstám, pokud na kulaté kytice trvají, doporučujeme prodloužit stonky kytice trávou nebo ozdobami, které visí z kytice dolů, aby se kytice opticky prodloužila. Jinak by kulatá kytice mohla k vysoké nevěstě působit příliš malá a celkový dojem by nebyl dokonalý.

Svatební kytice převislé

........... je možné vytvořit z jednoho druhu květin, stejně tak jako kombinovat různé druhy, což je také obvyklejší. Převislé svatební kytice mohou být vázány do tvaru kapky, což je pouze menší převis vhodný i k menším a drobnějším nevěstám, nebo může být převis i dlouhý až velmi dlouhý, záleží to na výšce a volbě nevěsty.

Zhotovení převislé svatební kytice je složitější a vyžaduje práci zkušeného floristy. Používá se metoda vatičkování, kdy se jednotlivé květy obalí mokrou vatičkou a upevní se na floristický drátek, květům tak zůstává dostatek vláhy, aby vydržely během svatebního dne krásné, ale bez této metody není možné převisu svatební kytice dosáhnout.

Převislá kytice je vhodná k vůbec nebo jen málo zdobeným sukním u šatů, jelikož převis vždy zasahuje do oblasti sukně, v přílišném řasení a zdobení, by kytice zanikla a působila rušivě. Pokud nevěsta malého vzrůstu přeci jen po převislé kytici touží, měla by volit zcela jednoduché a nezdobené šaty, aby kytice tvořila dominantu a vynikala.

Svatební kytice typu „zepter“

.......jsou v podstatě jednoduché kytice, kdy se ponechává dlouhý stonek. Když jsou uvázány do kulatého tvaru připomínají žezlo a drží se směrem nahoru, případně jsou svázány sestupně a pokládají se na předloktí.

Velmi často se tímto způsobem váží cally nebo také růže s dlouhými stonky. Tato kytice je vhodná pro všechny typy postavy a výšky a tedy pro kteroukoli nevěstu. Více se hodí k jednoduchým nezdobeným šatům než k romantickým s volánky.

Extravagantní svatební kytice

........jsou v podstatě všechny ostatní, co se nám nepodaří zařadit do výše uvedených kategorií. Jsou to všelijaké košíčky, závěsné kytice na předloktí, kabelky, koule atd. Zkušení fóristé vám pomohou váš nápad jistě realizovat nebo přidají i nějaký vlastní.

Tento typ kytic se hodí spíše k elegantním a jednoduchým šatům, aby kytice mohla dostatečně a správně vyniknout a nebyla zastíněna jiným zdobením. A také se tento typ kytic hodí k nevěstám, které si dokáží jistou extravaganci užít a „prodat“, aby vše působilo jako kompaktní celek a bylo zcela nenásilné.

Výběr barvy svatební kytice

.......pokud budou vaše svatební šaty bílé, můžete si dovolit experimentovat a na barvě kytice v podstatě nezáleží, vyberte si takovou barvu, kterou máte ráda, víte, že vám sluší a bude ladit s vaším barevným typem. V případě, že máte na šatech nějakou barevnou výšivku, perličky nebo jiné zdobení, svatební kytice by měla s tímto doplňkem ladit. Pokud tedy korzet svatebních šatů je pošitý červenými perličkami, ve svatební kytici by se měla nacházet květina ve stejném červeném odstínu.

Pokud máte svatební šaty v krémové barvě, volte květiny spíše v krémovém tónu, jelikož na krémových šatech čistě bílá květina „září“ a nevypadá to zcela přirozeně, květina by měla hlavně splynout s celkovým vzhledem a dotáhnout ho do naprosté dokonalosti, nikoli rušit.

Nezapomeňte také sladit ženicha s barevným laděním svatby, pokud bude mít oblek v neutrální barvě, dolaďte košili či kravatu do barvy kytice nebo zdobení vašich šatů. S kyticí nevěsty by měla ladit také všechna ostatní květinová výzdoba – korsáž pro ženicha, květiny pro maminky a babičky, květina pro svědkyni a družičky, dekorace svatební tabule nebo obřadního místa, vše v harmonii barev a stylu, tak, aby i díky květinám byl váš svatební den nezapomenutelným zážitkem.

Témata: Jen pro maminku