Maminka.czVýživa a stravování

Sváteční svatomartinská husa

Eva Všetíčková 10.  11.  2012
Sváteční svatomartinská husa
Když české přísloví říká: „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“, bůhví jestli tím nemyslí, že se právě peče dobře vykrmená husička.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svátek svatého Martina je v české tradici velmi významný a také veselý. Skončila sezona polních prací, čeledi končívala sjednaná služba a dostávala mzdu. Uzavíraly se také smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, konávaly se dobytčí či výroční trhy a poutě. Vinaři poprvé ochutnávali mladé (martinské) víno z tohoroční sklizně. Středobodem svátečního stolu pak byla pečená martinská husa. A jak ji nejlépe připravit?

Čtyři kroky ke správnému výsledku:

• Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte vně i zevnitř a nechte přes noc v chladu odpočívat. Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do ní hrušky a jablka (případně švestky, i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

• Ovšem z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte ji dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

• Pečte zakrytou pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba 20 minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

• Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

Martinská husa s podzimním ovocem

Na 6–8 porcí, Příprava: 6–7 hodin

husa (o váze asi 4 kg)
sůl, kmín
lžička drhnutého pelyňku
2 lžičky drhnutého rozmarýnu
2 lžičky drhnuté majoránky
1/2 kg hrušek, jablek nebo směsi
250 g švestek

Husu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenčí vetřete sůl, kmín a bylinky a nechte přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením vyjměte a nechte stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C. Hrušky a/nebo jablka oloupejte, rozčtvrťte a smíchejte se stejně připravenými jablky a rozpůlenými švestkami. Částí ovoce naplňte husu. Vložte prsíčky dolů na rošt v troubě, pod ní postavte pekáč (nebo ji položte na rošt přímo v pekáči) a asi 4 až 6 hodin zakryté pečte.

Asi v polovině pečení husu otočte a propíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat. Během pečení často polévejte vypečenou šťávou a také průběžně odebírejte vypečené sádlo. Ke konci obložte husu zbylou směsí ovoce. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s bosáky.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Teplotní šok, Husa, Bramborový knedlík