Maminka.czValentýn

Svatý Valentýn aneb Proč vlastně slavíme svátek zamilovaných? Tipy, čím překvapit partnera

Simona Procházková 12.  2.  2024
Den svatého Valentýna je po celém světě považován za svátek lásky a zamilovaných. Slavíte 14. únor se svým partnerem, nebo jde tak trochu mimo vás a dáváte přednost tradičnímu prvnímu máji a polibku pod rozkvetlou třešní?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oslava lásky, vzájemné náklonnosti a radosti z toho, že máme po svém boku milovaného člověka? Nebo spíše „americký kýč“ a dobře promyšlený obchodně-marketingový tah a útok na naše peněženky? Ať už to se svatým Valentýnem máte nastavené jakkoli, je fajn poděkovat svému partnerovi, klidně ale také kamarádce, mamince nebo dětem za to, že je máte a že jsou tak úžasní. Forma už je na vás, nemusí to být nutně luxusní dary, stačí drobnost, malé překvapení, romantická večeře, oblíbená sladkost…

VIDEO: Svátek zamilovaných: Kde se vzala tradice svatého Valentýna?

Proč je svatý Valentýn oslavou lásky?

Svatý Valentýn se po celém světě slaví 14. února. Samotný svátek sv. Valentýna má svůj původ již v dávných dobách. Udává se, že se začal slavit ve starém Římě poté, co byl římský kněz, misionář a biskup Valentýn odsouzen císařem Claudiem II. k trestu smrti za to, že tajně oddával mladé milence. Císař byl totiž přesvědčen, že muži, kteří jsou ženatí a mají rodiny, nejsou dobří vojáci, a proto postavil manželství mimo zákon. Valentýn ale i přes jeho zákaz oddával dále. Když se to císař dozvěděl, byl Valentýn odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán 14. února.

Jiná legenda říká, že Valentýn ve skutečnosti poslal první „valentýnské“ přání. Když byl ve vězení, zamiloval se údajně do žalářníkovy dcery. Těsně před svou smrtí jí prý napsal dopis, který podepsal „od tvého Valentýna“, což je spojení, které se používá dodnes. Zda je některá z těchto legend pravdivá, dnes sice nikdo s jistotou neví, přesto však se jméno Valentýn stalo symbolem pro oslavu a vyjádřením lásky, pozornosti a náklonnosti svým nejbližším.

Valentýnské tradice a zvyky ve světě

Zatímco Valentýn se slaví ve většině zemí, různé kultury si pro tento svátek vytvořily vlastní tradice. V některých částech světa je Valentýn považován spíše za den vyjadřování vzájemných citů a lásky mezi členy rodiny a přáteli než za svátek zamilovaných. Někde se pořizují dárečky nebo sladkosti pro děti.

Víte třeba, kde vznikla tradice posílání valentýnských přáníček, tzv. valentýnek? Bylo to ve Francii už v 15. století. Tu úplně první údajně poslal své manželce Karel, vévoda orleánský, když byl uvězněn v londýnském Toweru. Ve Spojených státech si zamilované vzkazy, ale také drobné i větší dárky nevyměňují jen partneři, ale také přátelé, kolegové a členové rodin. Dokonce i žáci obdarovávají své učitele.

V Itálii jsou nejoblíbenějším valentýnským dárkem čokoládové polibky, kterým se říká Baci Perugina. Jde o čokoládové pralinky s oříšky zabalené do obalů, které jsou ozdobeny milostnými citáty. Italové rovněž velmi rádi slaví Valentýna v restauracích a barech. V rakouské Vídni se zase o Valentýnu hodně tančí v barech, restauracích i na ulicích a náměstích.

Japonské ženy 14. února zahrnují dary, čokoládou nebo něčím dobrým své partnery, tatínky i kamarády na znamení úcty, v Jižní Koreji se slaví Valentýn každý měsíc, vždy 14. den. Jednou je nazýván Dnem polibků, jindy Dnem objetí nebo třeba růží. Na Filipínách mají zase 14. únor ve znamení hromadných svateb. Hlavní myšlenka ale zůstává všude po světě stejná: je důležité uvědomit si, jak krásné je mít někoho, koho milujete, a on zase vás.

Témata: Rodina, Tradice, svátek, USA, Itálie, inspirace, Valentýn, partner, Dárek, polibek, Tower, Marketing, Valentýna, Vídeň, Vinař, Jižní Korea, První máj, Starý Řím, Francie, Třešně, Den svatého Valentýna, Svatý valentýn, Posílání, Part, Filipíny, Tipy na dárky na Heureka.cz