Maminka.czGalerie

Svatý Valentýn: 60 tipů na dárky, které potěší ženy i muže

Simona Procházková vas 9.  2.  2024
Čím vyznat lásku, potěšit a překvapit svoji drahou polovičku? V naší velké fotogalerii najdete vtipné a originální nápady na různé dárky, malé i velké pozornosti. I když si třeba řeknete, že si lásku dáváte najevo každý den, svátek zamilovaných je příležitostí pro společný romantický večer a obdarování partnera alespoň milou drobností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svátek všech zamilovaných je doslova za rohem. Svatý Valentýn se po celém světě slaví již 14. února. Stejně jako každý rok je tento den skvělou příležitostí pro všechny páry oslavit svou lásku a potěšit drahou polovičku pěkným dárkem.

VIDEO: Svátek zamilovaných: Kde se vzala tradice svatého Valentýna?

Radost partnerce či partnerovi můžete udělat jakýmkoli dárkem, ať už v podobě květiny, bonboniéry, šperku, oblíbené kosmetiky či vonné svíčky. Stále oblíbenější variantou se stávají rovněž nejrůznější zážitkové poukazy a dárkové vouchery, fantazii se zkrátka meze nekladou.

Další stovky tipů na dárky pro ženy i muže, které zaručeně potěší, najdete ZDE >>

Svatý Valentýn jako oslava lásky. Proč právě 14. února?

Samotný svátek sv. Valentýna má svůj původ již v dávných dobách. Udává se, že se začal slavit ve starém Římě, když byl římský kněz, misionář a biskup Valentýn odsouzen císařem Claudiem II. k trestu smrti za to, že tajně oddával mladé milence. Císař byl totiž přesvědčen, že muži, kteří jsou ženatí a mají rodiny, nejsou dobří vojáci, a proto postavil manželství mimo zákon. Valentýn ale i přes jeho zákaz oddával dále. Když se to císař dozvěděl, byl Valentýn odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán 14. února.

Dílnička: Vyrobte s dětmi nejvoňavější levandulovou valentýnku z lásky

Zatímco Valentýn se slaví ve většině zemí, různé kultury si pro tento svátek vytvořily vlastní tradice. V některých částech světa je Valentýn považován spíše za den vyjadřování lásky mezi členy rodiny a přáteli než za den romantických párů. Některé tradice zahrnují darování lízátek a dárky pro děti.

Jak Valentýna slaví Češi?

Valentýn je populárním svátkem lásky i v Česku. Dle výsledků výzkumu ho letos bude slavit zhruba čtvrtina populace. Z dat dále nepřekvapivě vyplývá, že se k tomu chystají především mladší lidé: ve věkové skupině 15–34 let je jich 36 %. Tyto tendence pak s věkem klesají, ve skupině 35–54 let je to už 29 % a ve skupině 55 let a více pouhých 12 %.

Překvapivým zjištěním je ale skutečnost, že letos Valentýna plánují slavit spíše muži než ženy. Konkrétně to tvrdí 29 % mužů oproti 23 % žen. Tento rozdíl může samozřejmě plynout i z určitých společenských očekávání vůči mužům, kteří v tento svátek častěji obdarovávají své partnerky.

VIDEO: Kouzelné valentýnské přání se zamilovaným vzkazem jako dárek pro celou rodinu

Nejčastěji kupovaným dárkem jsou dle odpovědí respondentů řezané květiny, ty plánuje letos na Valentýna své drahé polovičce koupit 31 % z dotázaných, kteří se chystají svátek svatého Valentýna slavit. Na druhé příčce se umístilo pozvání na večeři (28 %) a třetí nejčastější možnost tvořily bonboniéra či čokoládové bonbony (20 %).

Co se týče květin, nejčastěji se kupují míchané kytice (44 %). Daleko za nimi jsou květiny v květináči (22 %) nebo svazky květin jednoho druhu (21 %). 

Co se týče financí, jsou Češi u květin spíše šetřiví. Když někomu kupují květinu jako dárek, nejčastěji za ni utratí částku v rozmezí 200–229 Kč (30 %). Druhá nejčastější odpověď byla v rozmezí 100–199 Kč (22 %). Částky nad 500 Kč utrácí Češi za květiny spíše výjimečně, přičemž častěji se tato odpověď vyskytovala u lidí s vysokoškolským vzděláním (15 % VŠ vs. 9 % SŠ, 9 % ZŠ a vyučení).

Výzkum realizovaly agentury ResSOLUTION Group a Nielsen na reprezentativním vzorku tisícovky respondentů české internetové populace z Českého národního panelu ve věku 15 a více let.

Svatý Valentýn aneb Proč vlastně slavíme svátek zamilovaných? Tipy, čím překvapit partnera
Témata: Galerie, Tradice, svátek, Naše tipy, Valentýn, inspirace, Tipy na dárky, Dárek, květiny, Coco, Vuch, Trenky, Česká republika, Starý Řím, Nielsen, Láska, Astra, Tvar srdce, Svatý valentýn, Kúpele Brusno, Brusno, Pearl, Alo, Orna, Garde, Tipy na dárky na Heureka.cz