Maminka.czČasopis Maminka

Svět leváků – život na opačné straně

Regina Rothová 9.  11.  2012
Zkuste si, s jakými obtížemi se setkává menšinová část populace, která vykonává činnosti opačnou rukou. Například klika na dveřích, otvírání dveří u autobusů, počítačová myš, stolování v restauracích atd. Větší problémy se dají pozorovat u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým a šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2 % populace k jejímu vyhranění nedojde, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy, a pokud ani ty nejsou vyhraněné, je vhodné přiklonit se k pravé ruce. Rozhodně není dobře psát či kreslit oběma rukama,“ zdůrazňuje speciální pedagog Mgr. Světlana Drábová. Naštěstí je v dnešní době násilné přeučení leváka na praváka už minulostí a pedagogové jsou dobře informováni o schopnostech a možnostech levorukých dětí. I přes dostatečnou osvětu však stále narážejí malí leváci na mnoho nepříjemných situací a nedorozumění.

Největší chybou rodičů je intuitivní podávání věcí do pravé ruky nebo ukazování praktické činnosti pravou rukou. Děti, které to táhne používat levou, jsou z toho zmatené a zkoušejí to pravou i levou rukou. Podobným případem je, když pozorují své rodiče praváky nebo kamarády a vidí je používat pravou ruku. Nechtějí vyčnívat z řady nebo se odlišovat, a proto zkoušejí věci dělat také pravou rukou, i když se při tom necítí přirozeně. S dalšími obtížemi se levoruké děti setkávají při nástupu do školy. Učit se psát první písmenka inkoustem je pro ně náročné. Problémy mají i při rýsování, kde nevidí na čísla a kvůli tomu jsou často jejich úkoly nepřesné, přerušované nebo kostrbaté. Levákům se ve škole podobně nedaří i při kreativních předmětech, například při střihání nůžkami přizpůsobenými pro praváky. Celková nešikovnost při manipulaci se školními pomůckami a zaostávání za spolužáky mohou mít negativní dopady na psychiku dítěte.

Jak přistupovat k levorukým dětem?

Pokud máte doma leváka, je třeba mu vysvětlit, že je úplně normální, že používá jinou ruku než vy. Dítě se pak nebude cítit pod tlakem a odlišně od svých kamarádů. Nejdůležitější je přistupovat k němu s trpělivostí a láskou. Aby zvládlo další milník ve svém životě v duševní i fyzické pohodě, pořiďte mu školní pomůcky pro leváky. Usnadní mu školní úkoly. Pera, nůžky a ořezávátka, dostanete i v klasickém papírnictví. Speciálnější pomůcky jako pravítko a sešity seženete ve specializovaných internetových obchodech pro leváky. Když bude dítě starší, je dobré mít i kuchyňské potřeby ve variantě pro leváky (například škrabku na brambory, otvírák konzerv nebo nůž na chléb). Vše půjde snadněji.

Zajímavosti o levácích

* 10 až 15 % populace je levorukých

  • V mnoha částech světa (Indie, Indonésie) je neslušné jíst levou rukou nebo jí přijímat dary
  • Eskymáci považují levoruké lidi za čaroděje
  • V minulosti bylo v církevním prostředí leváctví považováno za vliv ďábla
  • Kalhoty, které mají jen jednu zadní kapsu, ji mají vždycky na pravé straně

Slavní leváci

Politici: Julius Caesar, Jana z Arku, princ Charles, Winston Churchill, Fidel Castro
Spisovatelé a filozofové: Herbert George Wells, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka
Průmyslníci a obchodníci: Henry Ford, Bill Gates
Sportovci: John McEnroe, Martina Navrátilová, Pelé, Diego Maradona
Hudebníci: Paul McCartney, Kurt Cobain, George Michael, Sting
Herci a režiséři: Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Robert De Niro, Gary Oldman

Témata: Děti, Časopis Maminka, Lev, Robert De Niro, školní pomůcky, Kurt Cobain, Leváci, Caesar, Winston Churchill, Franz, Pravítko, Svět, Bruce Willis, Church, Školní úkol, Život, Šestý rok, Franz Kafka, Willis, Sting, Diego, Stráň, Indonesie, Školní pomůcka, Ford, Školní potřeby na Heureka.cz