Maminka.czVýživa a stravování

Světové Vánoce v kuchyni

Johana Křížková 17.  12.  2016
Všude, kde se se slaví Vánoce, mají také svá oblíbená sváteční jídla. Zkuste se nechat inspirovat a kromě klasického kapra nabídněte rodině i dobroty z různých koutů světa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čokoládový dortík z Francie

na 1 plech, 3 hodiny + chladnutí

Potřebujeme: na těsto: 3 vejce, 1 lžička citronové šťávy, 80 g moučkového cukru, 70 g polohrubé mouky, 2 lžičky holandského kakaa; čokoládová pěna: 100 g hořké čokolády (min. 70%), 100 g mléčné čokolády, 2 cl koňaku, 2 cl silného espresa, 5 vajec, 3 lžíce vanilkového cukru, 125 g studené smetany ke šlehání, 50 g krupicového cukru; poleva: 200 g krupicového cukru, 150 g hořké čokolády

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Bílky a citronovou šťávu šlehejte a postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte, vmíchejte mouku s kakaem a nakonec sníh z bílků. Směs rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Vyjměte, vyklopte na vál, sejměte pečicí papír a nechte vychladnout.

Je nejvyšší čas upéct vánočku a další tři báječné recepty na cukroví

Připravte pěnu. Čokoládu s koňakem a kávou vložte do horké vodní lázně a míchejte dohladka. Odstavte z plotny. Žloutky s vanilkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkový krém smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, lehce zapracujte šlehačku a nakonec opatrně i sníh.

Vychladlý korpus překrojte na čtvrtiny. Spojte je krémem, zabalte do fólie a dejte na 6 hodin do ledničky. Na polevu povařte cukr ve 125 ml vody asi 5 minut, nechte lehce zchladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte sirup. Zchlaďte a rozetřete na dortík. Nechte asi 2 hodiny ztuhnout a pak horkým nožem nakrájejte na menší dortíky. Dozdobte. 

Klepněte pro větší obrázek

 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vánoce, Rösti, Dortík, Muškátový oříšek, Rostlinný olej, Biskup, Rózinka, Korpus, Krupicový cukr, Muška, Plechovka, Francie, Džem, Pevný sníh, Svět, Vánoční zvyk, Kachna, Bůček, Mražení, Vanilkový cukr, Vychladlý korpus, Utěrka, Špetka