Maminka.czSvětový týden kojení

Světový týden kojení: Češky kojí a chtějí kojit. Jak dlouho to vydrží?

Gabriela Kolinová 4.  8.  2020
České ženy mají velmi pozitivní vztah ke kojení. Vědí, jak je prospěšné, a proto by rády své dítě kojily. Při příležitosti Světového týdne kojení vznikl průzkum ohledně zvyklostí českých maminek. Jak dlouho plánují kojit? Jak dlouho kojí? A mění kvůli kojení jídelníček?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důležitost kojení je nepopíratelná. Potvrzuje to většina matek i prvorodiček (čekají první dítě nebo dítě plánují.) Obě skupiny se shodují, že kojení je prospěšnější než náhradní kojenecká výživa. Téměř všechny ženy po porodu plánují kojit, jen 2 % prvorodiček a 1 % matek uvádí opak. 

Každopádně dobrou zprávou je, že 46 % prvorodiček plánuje kojit 7–12 měsíců, 43 % matek nakonec kojilo více než 12 měsíců. Na délku doby kojení má vliv i informovanost, kterou matky nejčastěji získávají z webových stránek, zatímco prvorodičky si nechají poradit od rodiny nebo kamarádek.

Klepněte pro větší obrázek

Všechna tato data vyplývají z průzkumu, který k příležitosti Světového týdne kojení nechal vypracovat Nadační fond 1000 dní do života, zřizovaný společností Nutricia, ve spolupráci se Společností pro výživu. Účastnilo se ho 511 matek a prvorodiček.

Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

A důvody, proč kojení nejde?  Nejčastěji je to nedostatek mléka. „Zhruba třetina dotazovaných matek uvedla, že měla při kojení problémy. Nejčastěji šlo o nedostatek mléka (59 % z matek, které problémy indikovalo), dítě nebylo schopné se přisát (36 % – proti loňskému průzkumu o 8 % více), případně šlo o nezralost nebo zdravotní problémy dítěte či matky,“ říká Petr Tláskal, vedoucí lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol a člen správní rady Nadačního fondu 1000 dní do života. 

Fakta o kojení

  • Téměř všechny ženy po porodu plánují kojit, jen 2 % prvorodiček a 1 % matek uvádí opak.
  • 46 % prvorodiček plánuje kojit 7–12 měsíců, 43 % matek nakonec kojilo více než 12 měsíců.
  • 98 % prvorodiček věří, že kojení je prospěšnější než náhradní kojenecká výživa, 10 % matek nesouhlasí.

Chválí hlavně pozitivní přístup maminek ke kojení: „Ačkoliv má každá žena právo se rozhodnout, že z jakéhokoliv důvodu kojit nechce, měla by tak učinit s jistotou, že je informovaná jak o výhodách kojení, tak i nevýhodách nekojení. Z průzkumu vyplývá, že jen 2 % prvorodiček kojení po porodu neplánují, což ukazuje na velmi zodpovědný přístup matek ke kojení,“ dodává lékař. 

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

A co jídelníček kojících maminek? 

Ženy se kojení kompletně přizpůsobují, o čemž svědčí i tendence změn jídelníčku, pitného režimu i příjmu vitamínů a doplňků stravy. Více než 7 z 10 z oslovených prvorodiček plánuje během kojení zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny, dvě třetiny matek zase uvádí, že během kojení konzumovaly více mléka a mléčných výrobků.

77 % matek uvedlo, že v průběhu těhotenství užívaly kyselinu listovou, téměř polovina svou stravu obohacovala také o železo, jen 7 % matek neužívalo žádné vitamíny nebo doplňky. Avšak přesto, že k těhotenství přistupují zodpovědně, nemusí se jim kojení vždy dařit, což stresuje nejen je, ale i dítě.

Věděli jste, že...

…letošní Světový týden kojení se věnuje tématu dopadu kojení na životní prostředí? Cílem je podporovat kojení pro zdraví planety a obyvatel. 

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí
Témata: Kojení, Jídelníček, Světový týden kojení, Mléko, Většina matek, Fakultní nemocnice Motol, Matka, Průzkum, Nutricia, Prvorodička, Vitamín a, Petr Tláskal, Nadační fond, Vztah, Maminka, Výživa

Video