Maminka.czZdraví

Svěží a voňavá

Pavla Millerová 4.  8.  2009
Svěží a voňavá
Dává vám parné počasí pořádně zabrat? Setřete pot z čela! Poradíme vám, jak přelstít vaše potní žlázy a jak zařídit, aby se mokré mapy na oblečení staly minulostí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denně naše tělo vyprodukuje asi půl litru potu, v létě to ovšem mohou být klidně i čtyři! A jakkoli je nám to nepříjemné, jde o proces, který je pro tělo takřka životně důležitý. „Organismus vylučováním potu přirozeně reguluje tělesnou teplotu a zabraňuje tak možnému přehřátí, které by mohlo mít až fatální následky. Tento termoregulační proces má navíc i detoxikační funkci. Spolu s potem odcházejí z těla odpadní látky metabolismu,“ vysvětluje dermatoložka Hana Moosová.

Řekni mi, co jíš…

I když v mnoha případech může pot díky obsahu feromonů působit jako „vábidlo“ na osoby opačného pohlaví, jeho „vůně“ nemusí být každému příjemná. Odbornice říká: „Pot sám o sobě cítit není.

Jelikož však kromě vody obsahuje také bílkoviny a tuky, a to zejména pot vylučovaný apokrinními žlázami, které se nacházejí zejména v podpaží a tříslech, je ideálním útočištěm bakterií přirozeně žijících na povrchu naší kůže. Ty látky vyloučené potem rozkládají a způsobují tak onen nepříjemný tělesný pach.“ Každý člověk je přitom „cítit“ jinak. Kromě individuality organismu hraje roli třeba teplota prostředí, v němž se pohybujeme, zdravotní stav jedince či dokonce složení jídelníčku.

„Frekvenci pocení i zápach potu mohou zvýšit třeba nápoje s kofeinem, jídla s česnekem a cibulí či ostrá jídla. Obzvlášť výrazný však bývá také pot vznikající vlivem emocionálně náročných situací,“ konstatuje Moosová.

Bojovníci s potem

Ať už za mapy v podpaží může tělesná námaha, psychická zátěž, horké počasí nebo hormonální změny, v každém případě je možné s tím něco dělat. „Základem je samozřejmě pravidelná každodenní hygiena, a to nejen mytí, ale také střídání čistého oblečení a obuvi, což by měli mít na paměti především muži. Mužské potní žlázy jsou totiž mnohem aktivnější než ženské a obsahují také více bakterií, proto je jejich pot často i více cítit,“ zmiňuje se dermatoložka.

V letním období není na škodu sprchování i vícekrát za den, oblečení by mělo být z dobře prodyšných, savých přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len, který má navíc mírně chladivé účinky.

Další účinnou zbraní jsou kosmetické přípravky, a to deodoranty a antiperspiranty, které jsou k dostání v různých podobách. Můžete vybírat mezi sprejem, kuličkovým roll-onem, tuhou tyčinkou a krémem, přičemž rozdíl spočívá především v aplikaci.

Najdi 5 rozdílů

Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které zmírňují působení bakterií, a tím pomáhají předcházet vzniku nepříjemného zápachu. Příjemně voní a plní tak zároveň i funkci parfému. Jejich účinek je ale krátkodobý, proto je nutné používat je i několikrát denně a rozhodně nezabrání vzniku propocených map na oblečení. Na druhou stranu, antiperspiranty omezují tvorbu samotného potu, a to tak, že zablokují činnost potních žláz. Působí tedy preventivně a stačí je použít jen jednou denně. Pro mnohé však může být pomyslnou nevýhodou obsah kontroverzního hliníku. „Jeho negativní vliv na zdraví nebyl dosud nijak prokázán, není proto důvod se použití antiperspirantů obávat, a to ani v těhotenství,“ tvrdí Hana Moosová. Pokud máte přesto z této látky obavy, můžete volit alternativní přípravky, které kontroverzní hliník neobsahují. Počítejte ovšem s tím, že mají omezené účinky a nikdy nezabrání pocení tak, jako výrobky s hliníkem (aluminium). Právě on je totiž hlavním pomocníkem při zredukování tvorby potu.

Chcete-li vyzkoušet novinky na trhu, sáhněte po kombinaci deodorantů a antiperspirantů, které příjemně voní a zároveň působí preventivně proti pocení. Unikátní je pak složení s obsahem minerálů - jsou šetrné i k citlivé pokožce a redukují vznik dráždivých reakcí.

Svěžest z přírody

Dáváte přednost alternativním metodám? U někoho pomůže k omezení pocení relaxace a odblokování stresu, třeba prostřednictvím kosmetického ošetření či masáží, které vás příjemně uvolní a zregenerují. Z přírodních látek spolehlivě pomůže redukci potu šalvěj lékařská. „Hodí se jak ke koupelím chodidel, tak k omytí celého těla, i jako deodorační tělové mléko.

Nicméně těhotné a kojící ženy by se jejímu používání měly vyhýbat. Alternativou pro ně může být éterický olej z pomerančového listí (petitgrain), ošetřené části pokožky ale následně nesmějí být vystaveny přímému slunečnímu záření,“ varuje klatovská aromaterapeutka Pavlína Klasnová.

Nadměrné pocení

Hyperhidrózou, při které se lidé potí několikanásobně více (až 5x), než je obvyklé, trpí asi 3 % populace. Může se jednat o následek nejen emočních potíží a špatné životosprávy, ale i endokrinní poruchy či celkového onemocnění organismu. Vyloučí-li se možná onemocnění s pocením související, lze hyperhidrózu léčit antibiotiky nebo injekční aplikací botulotoxinu, při které dojde k dočasnému přerušení spojení mezi nervem a potní žlázou, a tím k jejímu vyřazení z funkce. Efekt je dočasný (6-12 měsíců), a je proto nutné zákrok opakovat. Negativem je vyšší cena a fakt, že tato metoda není vhodná pro těhotné ženy.


Zůstaňte chladná!

  • Noste volné světlé oblečení , které umožní vypařování potu a cirkulaci vzduchu kolem těla. Volte přírodní materiály umožňující pokožce dýchat nebo zkuste moderní textilie s obsahem mědi či stříbra, které ochlazují tělo a pomáhají bojovat proti pachu potu.
  • Jezte častěji, ale menší porce, aby tělo neplýtvalo na trávení moc energie a tím se zbytečně neohřívalo. V horkém dni pijte, i když nemáte žízeň, abyste zabránila dehydrataci. Žízeň je obvykle znakem toho, že tekutiny v těle jsou již na nízké úrovni.
  • Pro ochlazení je lepší vlažná sprcha (totéž platí o nápojích), protože příliš teplá nebo příliš studená voda může následně vyvolat zvýšené prokrvení kůže, a tím i další nežádoucí pocení.
  • Nejvíce tepla tělo vydává chodidly, hlavou a dlaněmi. Postarejte se o to, aby tyto partie byly ve vedru v chladu. Choďte například naboso, držte sklenici chlazeného nápoje v rukou apod.
  • Krev v oblasti zápěstí neustále cirkuluje, proto bude pro vás zchlazení tohoto bodu osvěžením pro celé tělo. Nechte na zápěstí proudit studenou vodu z kohoutku, nebo na ně přiložte led v utěrce. Efekt je okamžitý a vydrží nejméně půl hodiny.
  • Praktické jsou vlhčené či deodorační ubrousky, které můžete nosit vždy při sobě a v případě nutnosti jimi otřít kritická místa. Jsou také skvělou prevencí proti skvrnám na oblečení v podpaží.
  • Ikdyž klasické ventilátory nesníží teplotu okolí, pomohou cirkulaci stagnujícího vzduchu a ochladí tělo rychlejším vypařováním potu.
  • Antiperspirant můžete v případě potřeby apli kovat nejen do podpaží, ale i na další místa s vysokou koncentrací potních žláz, třeba na chodidla nebo na čelo kolem linie vlasů. Když ho lehce vmasírujete do kůže, bude mít výraznější účinek.
  • Vsaďte na mátu. Aktivuje chladové receptory pokožky, čímž vyvolává intenzivní pocit osvěžení. V horkých měsících ji můžete využít především ve sprchových olejích. „Kvůli vysokému obsahu mentolu by se máty měly vyvarovat nastávající maminky v prvních čtyřech měsících těhotenství a malé děti do šesti let, aby se předešlo nežádoucímu podráždění,“ upozorňuje aromaterapeutka Pavlína Klasnová.

Maminčin odborník: MUDr. Hana Moosová, odborná lékařka soukromé kožní ambulance v Liberci

Pavlína Klasnová, kosmetička a aromaterapeutka, majitelka kosmetického salonu Aromaterapie v Klatovech

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Horké počasí, Studená voda, Čisté oblečení, Alternativní metoda, Vlažná sprcha, Zvýšené prokrvení, Zdraví na Heureka.cz