Maminka.czZdraví

Svěží chutě v kuchyni

Jana Chmelíková 18.  5.  2015
Jaro je v plném proudu. Na trzích je k dostání spousta druhů salátů i ředkvičky. Vyzkoušejte pár tipů na lahodná jídla, kam zakomponujete i jehněčí nebo králičí maso nebo ranou jarní zeleninu a bylinky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou 

4–6 porcí, 20 minut + marinování a pečení

Potřebujeme: 220 g mořské soli, 1 bobkový list, 1 lžička celého černého pepře, 900 g králičích stehen, 6–7 stroužků, česneku 2, lžíce čerstvého tymiánu, 1 l olivového oleje, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 2 lžíce brandy, 100 g kachního sádla, řapíkatý celer a zelené výhonky na ozdobu, celozrnný chléb 

Mořskou sůl, bobkový list, pepř a králičí stehna promíchejte a nechte marinovat přibližně 3 hodiny. Pak maso vyjměte, omyjte a důkladně osušte. Troubu zapněte na 130 °C. Maso spolu s nadrceným česnekem, tymiánovými lístky a olejem vložte do pekáče, překryjte alobalem a dejte na 4 hodiny péct. Jakmile lze maso jednoduše oddělit od kosti, je hotovo. Nechte vychladnout.

Mezitím nakrájejte ředkvičky a okurky oškrábejte, zbavte semínek a rovněž nakrájejte na kousky. Králičí maso vyjměte a oberte z kostí. Smíchejte s připravenou zeleninou, brandy a rozpuštěným sádlem. Podávejte s celozrnným chlebem, řapíkatým celerem a zelenými lístky. 

Klepněte pro větší obrázek

Vepřová pečeně s pórkovou krustou 

4–6 porcí, 2 hodiny

Potřebujeme: 1,4 kg vepřové pečeně, sůl a pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce másla, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 55 g parmazánu, 1 snítka rozmarýnu, 2 lžíce anglické hořčice

Troubu zapněte na 190 °C. Vepřovou pečeni osolte, opepřete a potřete olejem. 
Rozpalte pánev a ze všech stran na ní maso opečte. Vyjměte a nechte odpočinout na teplém místě. Na másle zpěňte na kolečka nakrájený pórek a restujte doměkka. Osolte. Přidejte prolisovaný česnek a restujte. Sejměte z plotny.

Vmíchejte strouhaný parmazán i nasekaný rozmarýn, dochuťte solí a pepřem. Opečené maso potřete anglickou hořčicí (pozor, je ostrá!) a poklaďte orestovanou pórkovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout zakryté poklicí. Jako příloha se hodí šťouchané brambory. 

Klepněte pro větší obrázek

Jehněčí hřbet s petrželovou krustou 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 750 g jehněčího hřbetu s kostí a dlouhými žebry, sůl a pepř, slunečnicový olej, 4 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 200 g strouhanky, svazek plocholisté petržele, 2 lžíce francouzské hořčice, 150 g fazolových lusků, 100 g mraženého hrášku, malá hrst máty 

Podle potřeby očistěte maso a ze všech stran jej osolte, opepřete a potřete olejem. Rozehřejte 2 lžíce másla. Přidejte jemně nasekaný česnek a nechte ho zpěnit. Důkladně do tuku vmíchejte strouhanku, pak přidejte nasekanou petržel a dochuťte pepřem. Troubu zapněte na 200 °C. Maso potřete hořčicí a pokryjte krustou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut, dokud krusta nezezlátne.

Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočinout (pozor ale, ať maso nevychladne). Lusky a hrášek vhoďte do vroucí vody a asi 3 minuty vařte. Pak je vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě. Prohřejte na zbytku másla. Smíchejte s trochou máty a podávejte k masu. 

Klepněte pro větší obrázek

Krém z fazolových lusků 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 brambory typu B, 1 menší mrkev, 500 g fazolových lusků, 400 ml smetany na vaření, čerstvý estragon, římský kmín, mletý koriandr, sůl a pepř, 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky celozrnného chleba, plocholistá petržel na ozdobu

Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte doměkka. Slijte z nich vodu jen tak, aby zbyl asi 1 cm nad zeleninou. Vývar zatím nevylévejte! Fazolové lusky omyjte a vhoďte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut doměkka. Lusky přidejte k mrkvi a bramborám a vše ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém.

Vmíchejte 300 ml smetany a podle potřeby i trochu slitého vývaru. Ochuťte estragonem, římským kmínem, koriandrem, solí a pepřem. Podle potřeby znovu promixujte. Plátky slaniny na pánvi opečte dokřupava. Polévku podávejte ozdobenou slaninou, trochou smetany a petrželí a s plátky chleba. 

Klepněte pro větší obrázek

Pórkový quiche s uzeným lososem 

koláčová forma o Ø 20 cm, 55 minut

Potřebujeme: 1 větší pórek, 2 lžíce másla, sůl a pepř, 3 pláty filo těsta, 250 g creme fraîche nebo zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 
150 g čedaru, 150 g plátků uzeného lososa

Troubu zapněte na 180 °C. Pórek nakrájený na kolečka doměkka orestujte na másle. Filo těsto urovnejte do formy. Pórek smíchejte s creme fraîche, smetanou a vejci. Osolte a opepřete. Promíchejte a vmíchejte nastrouhaný čedar. Hmotu rozprostřete do filo těsta a pečte asi 40 minut dorůžova. Quiche podávejte zchladlý, ozdobený plátky lososa. 

Klepněte pro větší obrázek

Restovaná směs s mangoldem a cizrnou 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 600 g menších brambor, olivový olej, 1 pórek, 1 fenykl, 2 lžičky směsi koření Ras el Hanút, 1 lžička sladké papriky, 400 g sterilované cizrny, 150 g mangoldu, sůl a pepř, 2 lžíce petržele

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Zchlaďte je v ledové vodě a překrojte na poloviny. V pánvi wok rozehřejte trochu oleje. Vhoďte pórek pokrájený na kolečka, fenykl nakrájený na nudličky a restujte asi 3 minuty doměkka. Přidejte koření, nechte zpěnit a vmíchejte scezenou cizrnu.

Za stálého míchání restujte ještě další 3 až 4 minuty, pak přidejte mangold. Přiklopte poklici a chviličku duste. Dochuťte solí i pepřem, posypte petrželí a podávejte. Jako příloha se hodí arabský chléb. 

Klepněte pro větší obrázek

CO JE KOŘENÍ RAS EL HANÚT? 

Jedná se o typickou severoafrickou směs koření. Nesmí v ní chybět mletá skořice, kardamom, kurkuma, nové koření, mleté chilli, muškátový oříšek, černý pepř, hřebíček a římský kmín. Někdy se do něj přidávají také růžová poupata, plody koriandru nebo zázvor. 

Foto: Profimedia.cz, Shutterstock.com

Témata: Zdraví, Časopis F.O.O.D., Chuť, Quiche, Kurkuma, Nové koření, Ponorný mixér, Opečené maso, Hladký krém, Mletý koriandr, Muškátový oříšek, Ředkvička, Vepřová pečeně, Černý pepř, Mletá skořice, Bobkový list, Salátová okurka, Slunečnicový olej, Nakrájený pórek, Zdraví na Heureka.cz