Maminka.czZdraví

Svěží jarní recepty, které nám pomohou doplnit ztracenou energii

Helena Hladíková 2.  3.  2021
Ačkoliv současná situace ani povinné domácí vězení na optimismu nikoho z nás příliš nepřidávají, jarní příroda si s omezeními žádnou velkou starost nedělá. Za okny všechno pučí, raší a hlásí se k životu a nám nezbývá, než se nechat jarní energií inspirovat alespoň v kuchyni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špenátový krém 

4 porce, 20 minut 

Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 4 vejce, toastový chléb na krutony, 50 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte mražený nebo čerstvý špenát. Chvilku poduste, potom zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte solí a pepřem a vařte asi 10 minut. Mezitím si uvařte vejce natvrdo a na trošce oleje orestujte na kostičky nakrájený toastový chléb.

Polévku rozmixujte, zjemněte mlékem a prohřejte. Podávejte ji ozdobenou vejcem a krutony. 

Klepněte pro větší obrázek

Vyzkoušet můžete také špenátové palačinky:

Kuřecí steaky s bramborami

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, rozmarýn, 500 g brambor typu A, jarní cibulku, 1 lžíci olivového oleje, svazek ředkviček, 250 g čerstvého hrášku

Kuřecí prsa ogrilujte na pánvi z obou stran dozlatova. Pak je osolte a opepřete z obou stran a posypte rozmarýnem. Brambory uvařte ve slupce. Ozdobte jarní cibulkou, dochuťte solí, pepřem, zakapejte troškou olivového oleje. Steaky podávejte s bramborami, ředkvičkami a hráškem. 

Klepněte pro větší obrázek

Pštrosí vejce 

4 porce, 30 minut 

Potřebujeme: 500 g mletého masa (mix vepřové s hovězím), 1 vejce, 1 cibuli, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci majoránky, 1 lžičku sladké papriky, 2 lžíce strouhanky, sůl a pepř, 4 uvařená vejce, máslo na vymazání pekáčku, chléb a ředkvičky

V míse smíchejte mleté maso, vejce, nasekanou cibulku, hořčici, majoránku, sladkou papriku a strouhanku. Dochuťte solí a pepřem. Vzniklým těstem obalte vejce uvařená natvrdo a oloupaná. Vzniknou tak celkem čtyři minisekané.

Ty vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. Hotová pštrosí vejce podávejte s čerstvým chlebem a ředkvičkami. 

Klepněte pro větší obrázek

Jarní mrkvový koláč 

2 formy o Ø 24 cm, 30 minut

Potřebujeme: 500 g listového těsta, 5 větších mrkví, 4 jarní cibulky, 500 g plnotučného tvarohu, 4 vejce, sůl a pepř, 150 g nivy, olej a polohrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Vymažte formu olejem a vysypte polohrubou moukou. Rozprostřete těsto a dno propíchejte zlehka špejlí. Mrkve oloupejte a nastrouhejte. Cibulku nakrájejte na kolečka. Tvaroh smíchejte s vajíčkem, solí a pepřem. Vše vsypte a vlijte na těsto. Ozdobte kousky nivy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Archiv

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Časopis F.O.O.D., JAR, Váš domov, Mleté maso, Pštros, Jarní cibulka, Ředkvička, Lžíce, Polohrubá mouka, Cibulka, Lžíce olivového oleje, Čerstvý chléb, Vepřové, Zeleninový vývar, Optimismus, Příroda, Steak, Sůl, Rozmarýn, Vejce, Olej, Pepř, Chléb, Zdraví na Heureka.cz