Maminka.czZdraví

Svěží jarní recepty plné síly

Na jaře všechno pučí a raší, tak proč probouzející se přírodu nevyužít v kuchyni. Navíc všechny recepty zvládnete připravit do půlhodiny, takže to jsou ideální tipy na jarní večeři.
, Časopis Maminka
22. 4. 2015

Špenátový krém 

4 porce, 20 minut 

Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 500 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř, 4 vejce, toastový chléb na krutony, 50 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte mražený nebo čerstvý špenát. Chvilku poduste, potom zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte solí a pepřem a vařte asi 10 minut. Mezitím si uvařte vejce natvrdo a na trošce oleje orestujte na kostičky nakrájený toastový chléb.

Polévku rozmixujte, zjemněte mlékem a prohřejte. Podávejte ji ozdobenou vejcem a krutony. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí steaky s bramborami

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, rozmarýn, 500 g brambor typu A, jarní cibulka, 1 lžíce olivového oleje, svazek ředkviček, 250 g čerstvého hrášku

Kuřecí prsa ogrilujte na pánvi z obou stran dozlatova. Pak je osolte a opepřete z obou stran a posypte rozmarýnem. Brambory uvařte ve slupce. Ozdobte jarní cibulkou, dochuťte solí, pepřem, zakapejte troškou olivového oleje. Steaky podávejte s bramborami, ředkvičkami a hráškem. 

Klepněte pro větší obrázek

Pštrosí vejce 

4 porce, 30 minut 

Potřebujeme: 500 g mletého masa (mix vepřové, s hovězím), 1 vejce, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce majoránky, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce strouhanky, sůl a pepř, 4 uvařená vejce, máslo na vymazání pekáčku, chléb a ředkvičky

V míse smíchejte mleté maso, vejce, nasekanou cibulku, hořčici, majoránku, sladkou papriku a strouhanku. Dochuťte solí a pepřem. Vzniklým těstem obalte vejce uvařená natvrdo a oloupaná. Vzniknou tak celkem čtyři minisekané.

Ty vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut. Hotová pštrosí vejce podávejte s čerstvým chlebem a ředkvičkami. 

Klepněte pro větší obrázek

Jarní mrkvový koláč 

2 formy o Ø 24 cm, 30 minut

Potřebujeme: 500 g listového těsta, 5 větších mrkví, 4 jarní cibulky, 500 g plnotučného tvarohu, 4 vejce, sůl a pepř, 150 g nivy, olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Vymažte formu olejem a vysypte polohrubou moukou. Rozprostřete těsto a dno propíchejte zlehka špejlí. Mrkve oloupejte a nastrouhejte. Cibulku nakrájejte na kolečka. Tvaroh smíchejte s vajíčkem, solí a pepřem. Vše vsypte a vlijte na těsto. Ozdobte kousky nivy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Archiv

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Oblečení s UV filtrem děti ochrání více než krém nebo deset triček
Šokující experiment: muž unesl tři děti. Nalákal je na štěňata
Murphyho zákon: Z dětí se stanou andílci pět minut před příchodem tatínka domů
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu