Maminka.czPorod

Svěží zeleninové recepty na jaro

Jitka Rákosníková 28.  4.  2012
Svěží zeleninové recepty na jaro
Co lepšího si můžete přát pro stolování plné jara než jídla, v nichž hraje prim zelená? Příroda poskytuje tuto barvu v hojném množství – a v řadě zelenin a bylin i v jedlé podobě. Děkujeme, utíkáme na zahradu a pak hned do kuchyně!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hráškové rizoto se špenátem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

300 g mladých lístků špenátu
450 g mraženého zeleného hrášku
300 g cukety
1 svazek jarní cibulky
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
200 g kulatozrnné rýže na rizoto
100 ml bílého vína
40 g čerstvého zázvoru
2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky
sůl a čerstvě mletý bílý pepř na dochucení

Očištěný a dobře propláchnutý špenát spařte vroucí vodou a hned propláchněte studenou. Vymačkejte, nahrubo nakrájejte, rozmixujte a nechte stranou. Cuketu a jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno, vývar zahřejte k bodu varu.

V kastrole rozehřejte olej, osmažte na něm cibulku, vsypte rýži a dobře promíchejte. Vlijte víno a restujte s rýží, až se zcela vsákne. Po sběračkách postupně přilévejte horký vývar a na velmi mírném plameni vařte 20 až 25 minut, až bude rýže uvařená, ale bude v ní zbývat ještě dost tekutiny. Zatímco se rýže vaří, osmažte cuketu na másle, nakonec ji vmíchejte spolu s povoleným hráškem do rizota a ještě 5 minut poduste. Nakonec vmíchejte do rizota špenátové pyré, zázvor a studené máslo, osolte ho a opepřete.

Salát se zeleným chřestem a bramborové minipizzy

Na 8 kusů, Příprava: 55 minut

750 g zeleného chřestu
180 g cherry rajčátek
1 svazek rukoly
2–3 lžičky malých kaparů
1 1/2 chemicky neošetřených citronů
6 lžic olivového oleje
180 g pěstovaných houbiček nebo co
nejmenších žampionů
1 lžíce másla
cukr a sůl

na pizzu:
300 g brambor
220 g hladké mouky, nejlépe typ 00
21 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
1 špetka cukru
2 lžíce olivového oleje
100 g ricotty nebo žervé
olej na vymazání plechu
čerstvě mletý pepř

Chřest ve spodní třetině oloupejte, konce odřízněte. Krátce povařte v osolené vodě se špetkou cukru, nechte okapat. Rajčata rozkrojte a v míse promíchejte s chřestem, na kousky natrhanou rukolou a kapary. Z 1 citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, prošlehejte s olivovým olejem, cukrem a solí a zálivkou přelijte salát a dejte do chladu, občas promíchejte. Před podáváním osmažte očištěné houby na másle, vmíchejte do salátu a ještě dochuťte.

Na pizzy uvařte 200 g brambor doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte či propasírujte. Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, vsypte cukr a přidejte 50 ml vlažné vody. Zadělejte husté, tekutější těsto. Nechte 10 minut odpočívat, pak zpracujte s prolisovanými bramborami, 1 lžící oleje a trochou soli na hladké, hutné těsto. Přikryjte a nechte 15 minut odpočívat a kynout. Zbylé brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 250 °C. Plech slabě potřete olejem, těsto rozdělte na 8 stejných kousků a rozválejte každý z nich na kulatou placičku. Dejte na plech, potřete tvarohem a poklaďte plátky brambor, osolte a opepřete. Minipizzy pečte 10 až 12 minut dokřupava, pak potřete zbylým olejem a podávejte k salátu.

Slaný koláč s fetou

Na 8 řezů, Příprava: 35 minut + chlazení

100 g toastového chleba, jen střídka
35 g másla
40 g sýra typu pecorino nebo
parmazánu, nastrouhaného
čerstvě mletý černý pepř
na náplň
225 g sýra typu feta
225 g plnotučného tvarohu
175 g nízkotučného žervé
1 svazek jarní cibulky
1 svazek pažitky
2 lžičky práškového agar-agaru
(želírovací látka z mořských řas,
k mání v prodejnách zdravé výživy)
2 lžíce citronové šťávy
2 bílky
sůl a pepř

Troubu předehřejte na 200 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Střídku rozmixujte. Máslo rozehřejte a promíchejte se strouhankou a sýrem. Směs opepřete, přesuňte do formy a špachtlí uhlaďte. Pečte 15 minut dokřupava, vyjměte a nechte vychladnout. Rozmělněnou fetu utřete dohladka s tvarohem a žervé, vmíchejte drobně pokrájenou cibulku a pažitku, osolte a opepřete. Agar-agar rozpusťte v citronové šťávě a 80 ml vody, promíchejte a nechte 5 minut bobtnat. Bílky mezitím ušlehejte se špetkou soli dotuha. Agar-agar 2 minuty povařte, pak vetřete do náplně. Zlehka vmíchejte také sníh z bílků a krém navršte na upečený korpus. Přetáhněte fólií a nechte alespoň 6 hodin, lépe přes noc v chladu.

Chřestový salát

Na 4 porce, Příprava: 15 minut

800 g chřestu (zelený i bílý)
10 g másla
200 g šunky
veka, máslo a česnek na krutony
na zálivku
20 ml bílého vinného octa
80 ml oleje
špetka cukru a sůl

Bílý chřest oloupejte, krátce povařte v osolené vodě s máslem a zchlaďte studenou. Zelený pouze očistěte. Promíchejte s pokrájenou šunkou, přelijte zálivkou a podávejte s česnekovými krutony.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Porod, Děti, Výživa a stravování, Školák, Novorozenec, JAR, Batole, Předškolák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., jaro, Zelení, Quiche, Řeč, Recept, Zeleň