Maminka.czPorod

Svěží zeleninové recepty na jaro

, Časopis F.O.O.D.
28. 4. 2012
Svěží zeleninové recepty na jaro
Co lepšího si můžete přát pro stolování plné jara než jídla, v nichž hraje prim zelená? Příroda poskytuje tuto barvu v hojném množství – a v řadě zelenin a bylin i v jedlé podobě. Děkujeme, utíkáme na zahradu a pak hned do kuchyně!

Hráškové rizoto se špenátem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

300 g mladých lístků špenátu
450 g mraženého zeleného hrášku
300 g cukety
1 svazek jarní cibulky
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
200 g kulatozrnné rýže na rizoto
100 ml bílého vína
40 g čerstvého zázvoru
2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky
sůl a čerstvě mletý bílý pepř na dochucení

Očištěný a dobře propláchnutý špenát spařte vroucí vodou a hned propláchněte studenou. Vymačkejte, nahrubo nakrájejte, rozmixujte a nechte stranou. Cuketu a jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno, vývar zahřejte k bodu varu.

V kastrole rozehřejte olej, osmažte na něm cibulku, vsypte rýži a dobře promíchejte. Vlijte víno a restujte s rýží, až se zcela vsákne. Po sběračkách postupně přilévejte horký vývar a na velmi mírném plameni vařte 20 až 25 minut, až bude rýže uvařená, ale bude v ní zbývat ještě dost tekutiny. Zatímco se rýže vaří, osmažte cuketu na másle, nakonec ji vmíchejte spolu s povoleným hráškem do rizota a ještě 5 minut poduste. Nakonec vmíchejte do rizota špenátové pyré, zázvor a studené máslo, osolte ho a opepřete.

Salát se zeleným chřestem a bramborové minipizzy

Na 8 kusů, Příprava: 55 minut

750 g zeleného chřestu
180 g cherry rajčátek
1 svazek rukoly
2–3 lžičky malých kaparů
1 1/2 chemicky neošetřených citronů
6 lžic olivového oleje
180 g pěstovaných houbiček nebo co
nejmenších žampionů
1 lžíce másla
cukr a sůl

na pizzu:
300 g brambor
220 g hladké mouky, nejlépe typ 00
21 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
1 špetka cukru
2 lžíce olivového oleje
100 g ricotty nebo žervé
olej na vymazání plechu
čerstvě mletý pepř

Chřest ve spodní třetině oloupejte, konce odřízněte. Krátce povařte v osolené vodě se špetkou cukru, nechte okapat. Rajčata rozkrojte a v míse promíchejte s chřestem, na kousky natrhanou rukolou a kapary. Z 1 citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, prošlehejte s olivovým olejem, cukrem a solí a zálivkou přelijte salát a dejte do chladu, občas promíchejte. Před podáváním osmažte očištěné houby na másle, vmíchejte do salátu a ještě dochuťte.

Na pizzy uvařte 200 g brambor doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte či propasírujte. Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, vsypte cukr a přidejte 50 ml vlažné vody. Zadělejte husté, tekutější těsto. Nechte 10 minut odpočívat, pak zpracujte s prolisovanými bramborami, 1 lžící oleje a trochou soli na hladké, hutné těsto. Přikryjte a nechte 15 minut odpočívat a kynout. Zbylé brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 250 °C. Plech slabě potřete olejem, těsto rozdělte na 8 stejných kousků a rozválejte každý z nich na kulatou placičku. Dejte na plech, potřete tvarohem a poklaďte plátky brambor, osolte a opepřete. Minipizzy pečte 10 až 12 minut dokřupava, pak potřete zbylým olejem a podávejte k salátu.

Slaný koláč s fetou

Na 8 řezů, Příprava: 35 minut + chlazení

100 g toastového chleba, jen střídka
35 g másla
40 g sýra typu pecorino nebo
parmazánu, nastrouhaného
čerstvě mletý černý pepř
na náplň
225 g sýra typu feta
225 g plnotučného tvarohu
175 g nízkotučného žervé
1 svazek jarní cibulky
1 svazek pažitky
2 lžičky práškového agar-agaru
(želírovací látka z mořských řas,
k mání v prodejnách zdravé výživy)
2 lžíce citronové šťávy
2 bílky
sůl a pepř

Troubu předehřejte na 200 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Střídku rozmixujte. Máslo rozehřejte a promíchejte se strouhankou a sýrem. Směs opepřete, přesuňte do formy a špachtlí uhlaďte. Pečte 15 minut dokřupava, vyjměte a nechte vychladnout. Rozmělněnou fetu utřete dohladka s tvarohem a žervé, vmíchejte drobně pokrájenou cibulku a pažitku, osolte a opepřete. Agar-agar rozpusťte v citronové šťávě a 80 ml vody, promíchejte a nechte 5 minut bobtnat. Bílky mezitím ušlehejte se špetkou soli dotuha. Agar-agar 2 minuty povařte, pak vetřete do náplně. Zlehka vmíchejte také sníh z bílků a krém navršte na upečený korpus. Přetáhněte fólií a nechte alespoň 6 hodin, lépe přes noc v chladu.

Chřestový salát

Na 4 porce, Příprava: 15 minut

800 g chřestu (zelený i bílý)
10 g másla
200 g šunky
veka, máslo a česnek na krutony
na zálivku
20 ml bílého vinného octa
80 ml oleje
špetka cukru a sůl

Bílý chřest oloupejte, krátce povařte v osolené vodě s máslem a zchlaďte studenou. Zelený pouze očistěte. Promíchejte s pokrájenou šunkou, přelijte zálivkou a podávejte s česnekovými krutony.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Jar, Řeč, Recept, Zeleň, Jaro

Mohlo by vás zajímat
Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?
100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Tohle napsal muž o břichu své ženy! Na internetu z toho byl poprask!
Špatně spí? Možná jste to zavinili vy! Tomuhle se rozhodně vyhněte
Meghan vyrazila se synem Archiem na procházku. Ale co to nosítko?
Čtyřčata jsem kojila. Divím se, že jsem to dala, úplně mě vysála, říká Helena
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější

Horoskopy

Býk Polovina týdne k vám vyšle znamení, že se musíte hodit do pohody. Jste jako chodící hromádka neštěstí a…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Slavomír, Slavomíra, Slávek





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné