[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
300 g mladých lístků špenátu 450 g mraženého zeleného hrášku 300 g cukety 1 svazek jarní cibulky 800 ml zeleninového vývaru 2 lžíce olivového oleje 200 g kulatozrnné rýže na rizoto 100 ml bílého vína 40 g čerstvého zázvoru 2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky sůl a čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
Očištěný a dobře propláchnutý špenát spařte vroucí vodou a hned propláchněte studenou. Vymačkejte, nahrubo nakrájejte, rozmixujte a nechte stranou. Cuketu a jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno, vývar zahřejte k bodu varu.
V kastrole rozehřejte olej, osmažte na něm cibulku, vsypte rýži a dobře promíchejte. Vlijte víno a restujte s rýží, až se zcela vsákne. Po sběračkách postupně přilévejte horký vývar a na velmi mírném plameni vařte 20 až 25 minut, až bude rýže uvařená, ale bude v ní zbývat ještě dost tekutiny. Zatímco se rýže vaří, osmažte cuketu na másle, nakonec ji vmíchejte spolu s povoleným hráškem do rizota a ještě 5 minut poduste. Nakonec vmíchejte do rizota špenátové pyré, zázvor a studené máslo, osolte ho a opepřete.
Na 8 kusů, Příprava: 55 minut
750 g zeleného chřestu 180 g cherry rajčátek 1 svazek rukoly 2–3 lžičky malých kaparů 1 1/2 chemicky neošetřených citronů 6 lžic olivového oleje 180 g pěstovaných houbiček nebo co nejmenších žampionů 1 lžíce másla cukr a sůl
na pizzu: 300 g brambor 220 g hladké mouky, nejlépe typ 00 21 g (1/2 kostky) čerstvého droždí 1 špetka cukru 2 lžíce olivového oleje 100 g ricotty nebo žervé olej na vymazání plechu čerstvě mletý pepř
Chřest ve spodní třetině oloupejte, konce odřízněte. Krátce povařte v osolené vodě se špetkou cukru, nechte okapat. Rajčata rozkrojte a v míse promíchejte s chřestem, na kousky natrhanou rukolou a kapary. Z 1 citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, prošlehejte s olivovým olejem, cukrem a solí a zálivkou přelijte salát a dejte do chladu, občas promíchejte. Před podáváním osmažte očištěné houby na másle, vmíchejte do salátu a ještě dochuťte.
Na pizzy uvařte 200 g brambor doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte či propasírujte. Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, vsypte cukr a přidejte 50 ml vlažné vody. Zadělejte husté, tekutější těsto. Nechte 10 minut odpočívat, pak zpracujte s prolisovanými bramborami, 1 lžící oleje a trochou soli na hladké, hutné těsto. Přikryjte a nechte 15 minut odpočívat a kynout. Zbylé brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 250 °C. Plech slabě potřete olejem, těsto rozdělte na 8 stejných kousků a rozválejte každý z nich na kulatou placičku. Dejte na plech, potřete tvarohem a poklaďte plátky brambor, osolte a opepřete. Minipizzy pečte 10 až 12 minut dokřupava, pak potřete zbylým olejem a podávejte k salátu.
Na 8 řezů, Příprava: 35 minut + chlazení
100 g toastového chleba, jen střídka 35 g másla 40 g sýra typu pecorino nebo parmazánu, nastrouhaného čerstvě mletý černý pepř na náplň 225 g sýra typu feta 225 g plnotučného tvarohu 175 g nízkotučného žervé 1 svazek jarní cibulky 1 svazek pažitky 2 lžičky práškového agar-agaru (želírovací látka z mořských řas, k mání v prodejnách zdravé výživy) 2 lžíce citronové šťávy 2 bílky sůl a pepř
Troubu předehřejte na 200 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Střídku rozmixujte. Máslo rozehřejte a promíchejte se strouhankou a sýrem. Směs opepřete, přesuňte do formy a špachtlí uhlaďte. Pečte 15 minut dokřupava, vyjměte a nechte vychladnout. Rozmělněnou fetu utřete dohladka s tvarohem a žervé, vmíchejte drobně pokrájenou cibulku a pažitku, osolte a opepřete. Agar-agar rozpusťte v citronové šťávě a 80 ml vody, promíchejte a nechte 5 minut bobtnat. Bílky mezitím ušlehejte se špetkou soli dotuha. Agar-agar 2 minuty povařte, pak vetřete do náplně. Zlehka vmíchejte také sníh z bílků a krém navršte na upečený korpus. Přetáhněte fólií a nechte alespoň 6 hodin, lépe přes noc v chladu.
Na 4 porce, Příprava: 15 minut
800 g chřestu (zelený i bílý) 10 g másla 200 g šunky veka, máslo a česnek na krutony na zálivku 20 ml bílého vinného octa 80 ml oleje špetka cukru a sůl
Bílý chřest oloupejte, krátce povařte v osolené vodě s máslem a zchlaďte studenou. Zelený pouze očistěte. Promíchejte s pokrájenou šunkou, přelijte zálivkou a podávejte s česnekovými krutony.