Maminka.czChování a vztahy

Syn má radši babičku než mě

Zuzana Šustová 25.  7.  2013
Poměrně málo rozebíraným tématem v souvislosti s mateřstvím je komplex matky vůči babičce. Nejnovější statistiky však ukazují nárůst procenta žen, které se domnívají, že jejich matky či tchyně spoustu věcí umí, znají a zvládají mnohem lépe než ony.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jitka a Helena

Jitce, 36, se před šesti lety narodil syn. Jitka byla vždy milá, ale tichá a submisivní, zatímco manželova matka, Jitčina tchyně, je dominantní, úspěšná lékařka s více než přirozenou autoritou. Nezkušená matka Jitka velmi často využívala rad babičky Heleny. Babička často vnoučka hlídala a naučila ho spoustu dovedností. Jako renomovaná dětská lékařka zná množství šikovných triků. Pavlík se vždy vracel od babičky o něco chytřejší - naučil se jíst lžičkou, najednou nepotřeboval k usínání dudlík a nočník vlastně také zvládl až s babičkou.

Helena versus Jitka

Bylo tudíž přirozené, že v Jitčině domácnosti často zaznívalo: "Ano, babička je nejlepší. Ano, babička všechno umí." A jednoho dne si Jitka všimla, že její syn chce jet na víkend k babičce, vánoční přání ze školky nevěnoval mámě, ale babičce, a že babička tohle jídlo vaří líp. Jitčiny reakce se střídaly. Někdy reagovala podrážděně, jindy plakala. Uvědomovala si totiž, že Pavlík má raději babičku, než ji. A Jitka se cítila jako matka, která selhala.

Helena umí

V mnohých rodinách se může objevit konstelace, kdy babička je dominantnější než matka. Matkami se ženy stávají mezi pětadvaceti až pětatřiceti lety, kdežto babičky se stávají babičkami kolem padesátky, kdy obvykle dosahují vrcholu v kariéře. Zkušenosti matek Jitčina typu se nemohou srovnávat s tím, co znají a ví o dětech zasloužilé babičky - chůvy. Tradičními metodami zvládly všechny požadavky současné výchovy. (Lžička, dudlík, nočník.)

Maminka je maminka

V nejmodernější odborné literatuře se dočteme, že zdrojem komplexu matky vůči babičce je pouze matčino nesebevědomí. Ženy v takové situaci často procházejí terapií, zaměřenou na posílení vlastního sebehodnocení. Cílem takové terapie je matkám připomenout zcela základní a objektivní fakta, že pro jejich syny jsou právě ony navždy unikátními osobami, protože je odnosily a odkojily, protože ony jsou tím základním pilířem jejich života.

Máte svoji Helenu?

Syndrom komplexu matky vůči babičce může vyústit až v averzi, rodinné spory, zákazům kontaktu. Přitom řešením je pouhé zvýšení integrity a posílení vlastní pozice matky. Protože matka, která si je jistá sama sebou, se nikdy nemůže cítit ohrožena. Takže pokud někdy máte pocit, že babička má mnohem lepší recepty a návody na život než vy, vězte, že problém není v dokonalosti babičky, ale ve vás. Protože si pořádně neuvědomujete, že vy jste, byla jste a navždy budete číslem jedna pro své dítě.

Témata: Chování a vztahy, Syn, Šikovný trik, Vánoční přání, Babi, Manželova matka, Základní pilíř, Manželova máť, Řád