Maminka.czPříběhy

Syna porodila, když jí bylo 57. Mít dítě v pozdějším věku je jednodušší, nemáte taková očekávání, říká Barbara

Simona Formánková 25.  5.  2022
Když přišli Barbara Higgins a její manžel náhle o svou třináctiletou dceru, byla to pro ně obrovská rána. Oba si však přáli se znovu stát rodiči a tenhle šrám na duši alespoň trochu zacelit. Vzhledem k Barbařině věku vyvolalo jejich rozhodnutí vlnu bouřlivých emocí. Ona však tvrdí, že bylo jedno z nejlepších v jejím životě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Nikomu jsme nic neřekli v podstatě až do 20. týdne těhotenství. Poté jsem vždycky řekla: 'Hele, chtěla bych ti něco říct – jsem těhotná'. Oni na mě zírali a bylo naprosté ticho," vzpomíná pro today.com Barbara Higgins z New Hampshire na dobu, kdy se rozhodla svým přátelům a rodině říct pravdu. "Bylo to zvláštní, ale na druhou stranu děsně osvobozující," dodává vzápětí. 

Video: Máma se chlubí miminkem, které porodila nevlastnímu synovi

Myšlenky na druhé dítě přišly jen krátce poté, kdy je navždy opustila jejich 13letá dcera Molly. Dívka zemřela na komplikace spojené s nádorem na mozku. To manžele naprosto zlomilo a nedokázali si představit život bez dětí. "Začala jsem mít celkem intenzivní sny o tom, že jsem znovu těhotná. V té době mi bylo 53. Řekla jsem si ale, že přestože je to šílené, jdu do toho," vzpomíná Barbara pro NBC Boston. 

Páru se nakonec podařilo otěhotnět prostřednictvím oplodnění in vitro na soukromé klinice v Bostonu. "Musela jsem podstoupit spoustu ultrazvukových vyšetření a vyšetření krve. Nakonec to byl ale relativně snadný proces, který šel krok za krokem," řekla Barbara upřímně. "Vím, že to tak nemusí být u všech žen mého věku, ale u mě bylo." Na její kondici mohlo mít vliv také to, že se celý život věnuje fitness. Vzpírala prý i v den porodu.

I přes prvotní nepochopení okolí přivedla Barbara na svět 20. března 2021 syna Jacka, a stala se tak jednou z nejstarších rodiček v zemi. Chlapec byl zdravý a vážil necelé tři kilogramy. Všem škarohlídům nakonec vzkazuje: "Žádná matka nemůže s jistotou říct, že uvidí své dítě vyrůstat. Soudy lidí, kteří mě neznají, mě nezajímají." Nyní si s manželem a malým Jackem žije poklidný spokojený život. 

Témata: Porod, Příběhy, Rodičovství, Syn, Dcera, Životní příběh, Maminky ve světě, Starší matky, Věk, Pozdní věk, Emoce, Třináctiletá dcera, TAK, Boston, Manžel, Děti, NBC, Molly, Barbara