Maminka.czSyndrom náhlého úmrtí

Syndrom náhlého úmrtí kojenců má zřejmě i biologickou příčinu

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS) je noční můrou každého rodiče. Naštěstí lékaři postupně odhalili řadu potenciálních rizik, která ke vzniku syndromu přispívají. Díky tomu se daří počet případů SIDS snižovat. Nyní vědci zjistili, že SIDS má zřejmě i biologickou příčinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – z anglického Sudden infant death syndrome)  je hlavní příčinou úmrtí novorozenců a kojenců v prvním roce života. Proč zdravá miminka náhle a z nevysvětlitelných příčin umírají bez viditelných spouštěčů a obvykle ve spánku? Odpověď na tuto otázku hledají lékaři již řadu let.

V dnešní době je známo mnoho rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost výskytu SIDS. Tím hlavním je spaní na bříšku. Poté, co byla tato souvislost objevena, lékaři přestali polohu na bříšku doporučovat. Výskyt SIDS se tím podařilo snížit o padesát procent.

Co se o SIDS ví?

  • Dítě umírá ve spánku a netrpí.
  • Nejčastěji umírají děti mezi 2. a 4. měsícem věku, 80 % obětí SIDS umírá do 6. měsíců.
  • O něco častěji umírají chlapci - v poměru 1,6 : 1,4 děvčátkům.
  • SIDS se častěji vyskytuje v chladnějších měsících roku.
  • Dítě nejspíše umírá zástavou dechu, nelze vyloučit jako příčinu smrti i poruchu rytmu srdečního.
  • Častěji umírají děti z rodin s více dětmi, a častěji umírají děti z dvojčat. 
  • Na SIDS umírá v naší republice ročně přibližně 30 až 40 dětí. 

Zdroj: sidsforum.cz

Syndromu náhlého úmrtí kojenců nelze zabránit, ale můžete minimalizovat rizika

Dnešní rodiče také vědí, že miminka nemají mít v postýlce plyšové hračky či volně ležící přikrývky. Prostor na spaní má být dobře větraný a děťátko by ideálně mělo spát v blízkosti rodičů.

Jaká jsou zjištění vědců? 

I přes všechna tato opatření však k náhlým úmrtím kojenců stále ještě dochází. Vědci z dětské kliniky v australském Westmeadu přišli s novou hypotézou, podle níž mají úmrtí biologickou příčinu. Všechny děti, které zemřely kvůli SIDS, totiž měly nízkou hladinu neurotransmiteru (chemická látka v nervové soustavě, která přenáší vzruchy) s názvem orexin.

Náhlá a nebezpečná zástava dechu u miminek jménem ALTE. Komu hrozí?

Co se nedoporučuje?

  1. Nepokládat kojence k spánku na bříško, ale na záda či bok. Některé maminky mívají strach, aby dítě ležící na zádech nevdechlo ublinknutou potravu. Veškeré studie potvrdily, že tato poloha není s ohledem na možnost vdechnutí stravy riskantní.
  2. Nekouřit v těhotenství a po narození dítěte v jeho přítomnosti. U obětí SIDS byl opakovaně nalezen vysoký obsah nikotinu a jeho metabolitů v tekutině osrdečníku. 
  3. Nepřehřívat ani nepodchlazovat dítě ve spánku! 
    Důležité je ponechávat nezakrytou hlavičku 
    U přehřátého kojence se mohou přemnožovat bakterie v horních cestách dýchacích, které mohou vyvolat impuls k tvorbě imunitně aktivních látek. Ty mají tlumivý vliv na dechové centrum v centrálním nervovém systému dítěte a mohou tudíž způsobit útlum dechu, eventuálně jeho zástavu.
  4. Dříve se tvrdilo, že i kojení snižuje výskyt SIDS, ale tento fakt nebyl v poslední době potvrzen. Samozřejmě i nadále platí, že výživa mateřským mlékem je pro kojence nejlepší a je doporučováno kojit co nejdéle.

    Zdroj: http://www.sidsforum.cz/

Látka podobná bílkovině se vytváří v mozku a mimo jiné zodpovídá za reakce organismu při střídání spánku a bdění. Pokud je například spící člověk ohrožen akutním nedostatkem kyslíku kvůli nedostatečnému dýchání, orexin se postará, aby se probudil a nadechl. Všechny zemřelé děti měly v těle hladinu orexinu o 20 procent nižší, než je norma.

„To nasvědčuje tomu, že v případě těchto dětí došlo k poruše a mozek nedostal informaci, že je tělo v nebezpečí a má se probudit,“ vysvětluje Rita Machaalani, specialistka na poruchy spánku z kliniky ve Westmeadu.

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Vědci proto nyní chtějí zjistit, jak je možné, že některé děti mají v těle tak nízkou hladinou orexinu. Pokud by se podařilo najít odpověď, bylo by možné následně nastavit odpovídající preventivní opatření. A to by byl další zásadní průlom v boji proti SIDS.

Nejsmutnější příběh: Matka se svěřila, že její syn se udusil v postýlce
Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Miminko, Syn, Spánek, Syndrom náhlého úmrtí, Nejsmutnější příběh, Nízká hladina, Hlavní příčina, Dnešní rodič, Dnešní doba, Příčina, Syndrom, Noční můra, Náhlé úmrtí, Potenciální riziko, Zdravé miminko, Rizikový faktor, Nervová soustava, Úmrtí, Chemická látka, Úmrtí kojenců, První rok