Maminka.czČasopis Maminka

Syndrom první lahvičky: Málo známý fenomén

Regina Rothová 8.  11.  2013
Syndrom první lahvičky: Málo známý fenomén
Po ukončení kojení dochází u značné části miminek k jevu, který dokáže vyvést z rovnováhy především maminku. Naštěstí nejde o žádný zdravotní problém, jak by se mohlo zdát. Označuje se tak odmítání náhradní mléčné výživy v prvních dnech jejího zavádění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obvykle mezi 6. a 12. měsícem věku dítěte dochází k přechodu z mateřského mléka na náhradní mléčnou výživu. Mléčná složka hraje i po ukončení kojení v jeho výživě velmi důležitou roli, proto maminky výběru tzv. formulí věnují velkou pozornost. Nejlepší cestou je konzultace s pediatrem, který zná potřeby děťátka i přednosti jednotlivých výrobků na trhu. Pro maminku je nabídka obvykle velmi nepřehledná a těžko se v ní orientuje. Výběr mléka, ať už kojeneckého, nebo batolecího, je důležitým krokem a může rozvoj děťátka velmi ovlivnit. I po pečlivém výběru a konzultaci s pediatrem ale může přijít nečekaný problém – dítě mléko odmítá. Proč?

Oslabení pocitu jistoty

Důvodů k odmítání může být víc. Miminko například ztrácí pocit jistoty, který mělo při kojení. Je proto potřeba snažit se atmosféru krmení z láhve co nejvíce přiblížit té, jež byla typická pro kojení. Podání láhve by se nemělo stát jen mechanickým nakrmením dítěte, které zvládne kdokoli a kdekoli. Zásadní roli by i nadále měla hrát maminka, nicméně tento okamžik je ideální také pro posílení vazby mezi ratolestí a jejím otcem, který se může stát aktivní součástí procesu krmení.

Je ale faktem, že pokud na lahvičku přecházíte, může se stát, že ji z maminčiny ruky bude dítě odmítat. Proto, že z ní cítí mléko, dožaduje se výstřihu,jenž dosud patřil jen jemu. Možná i z tohoto důvodu je lepší zavádět lahvičku do jídelníčku postupně a zapojit tatínka, který na ni potomka většinou naučí snáze než maminka, zvlášť jestli se jedná o dítě ve věku asi deseti měsíců, které se dokáže tvrdohlavě vzpírat každé novince, jež mu má být vnucena.

Ke změně přistupujte pomalu a s rozmyslem. A počítejte s tím, že vám vaše snaha o krmení lahvičkou může trvat i několik týdnů, než ji dítě bezvýhradně přijme.

Nová chuť mléka

I když se výrobci mléčných formulí snaží, aby chuť i konzistence byla mateřskému mléku co nejbližší, dítě samozřejmě pozná, že je „něco“ jinak. Jinak neznamená lépe nebo hůře. Znamená to pouze, že je tento vjem pro dítě nový, nevyzkoušený, a proto se automaticky brání odmítáním. Je dobře známo, že k přijetí nových chutí děti potřebují až 15 ochutnání, než přijmou novou potravinu za svou.

Odmítání nového mléka je toho jen obdobou, ovšem podstatně méně známou. To ale neznamená, že na reakci potomka nemáte brát ohled a novou chuť mu nekompromisně vnucovat. Správnou cestou je trpělivé opakované nabízení v rozumných časových rozestupech tak, aby dítě mělo čas si chuť vyzkoušet a oblíbit. Nejhorší reakcí by bylo ve snaze najít to správné začít mléka střídat a zatěžovat tak miminko stále novou a novou chutí, kterou by nemělo čas přijmout.

Vždy, když krmíte formulí, následujte doporučení výrobce a nechystejte mlíčko ani silnější, ani slabší, ale přesně podle návodu. Jen tak dostane vaše dítě správné množství živin bez zbytečného zatěžování ledvin. Kojenecké mléko neschovávejte pro pozdější použití, láhve pečlivě myjte a dbejte, aby se děťátku do stravy nedostalo nic, co do ní nepatří. To znamená, že po přípravě je mléko určeno k okamžité spotřebě, a ne k pozdějšímu ohřívání.
Opravdu byste mohla dítěti způsobit nepříjemné žaludeční obtíže, sobě bezesné noci, a to jistě nechcete.

Nová technika sání

Nezapomínejte na to, že sát z prsu je něco jiného než sát z láhve. I to se dítě nejprve musí naučit. Technika sání je jiná a ve spojení s novou chutí mléka je toho na děťátko prostě moc. Začínejte proto mléko podávat po malých dávkách, aby si nový způsob pití mohlo osvojovat postupně. Ani tady nepomůže pořízení celé škály různých lahviček ve snaze najít tu správnou.

Pokud odpovídá věkovému určení, není důvod ztrácet hlavu a hledat tu „nej“ – věřte, že odmítání pití z láhve nemá s její značkou či designem nic společného. Kromě toho vám může pomoci ověřený trik maminek. Pokud máte pocit, že se vám s lahvičkou nedaří a dítěti je více než šest měsíců, zkuste miminko krmit lžičkou.

Nabírejte mlíčko umytou melaminovou nebo plastovou pomocnicí a nechte dítě, aby si na chuť mlíčka zvykalo postupně. Stejně tak můžete ke spolupráci přizvat trénovací hrneček s dudlíkem a lahvičce jako takové se elegantně vyhnout. Navíc si tímto postupem i ušetříte práci, protože na cvičný hrneček budete se svým miminkem přecházet již brzo. Pak jen vyměníte dudlík za pítko a je to!

Váš příběh

Jitka (33) z Ostravy vzpomíná: „Problém u nás vlastně nebyl s lahvičkou a novým stylem krmení, spíš s tím, že Klárce žádné mlíčko nechutnalo. V lékárnách jsem nechala opravdu tisíce korun a kupovala ty veliké krabice se sušeným mlékem. Jenže moje holčička si vždy ucucla a nechtěla. Takže jsme krabice postupně rozdávaly a mě hrozně mrzelo, kolik peněz jsem takto vyhodila z okna.

Proto si myslím, že by výrobci měli mít pro maminky, které hledají se svými dětmi tu pravou chuť, správně veliké vzorečky k dispozici v lékárně, a ne prodávat jenom ta největší balení, která jsou možná a jsou vlastně k ničemu. Jednou mi magistra v lékárně nabídla vzorky nějakého mlíčka, to ale zase byla jen jedna dávka, takže taky k ničemu, protože než jsem stihla zjistit, jestli mlíčko chutná, nebo ne, další dávku jsem neměla.

Maminkám, které se potýkají s tím, že jejich dítě špatně pije, přeju hodně štěstí, pevné nervy, a hlavně aby si jejich miminko oblíbilo danou chuť napoprvé. Plus: Víte, že formule s HA, tedy pro alergiky a citlivá bříška, chutnají mírně nahořkle?
Takže děťátko si na ně zvyká delší dobu.“

Článek vyšel v časopisu Maminka 10/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Syn, fenomén, Nový způsob, Fen, Malo, Známý, Pítko, Kojenecké mléko, Syndrom, Nový styl, Žaludeční obtíž, Důležitý krok, Fén