[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Sýrů určených ke grilování je na trhu nepřeberné množství. Každý z nich však vyžaduje jinou přípravu a péči. Samozřejmě vždy záleží na vašich chuťových představách a preferencích. Kuchařka Koko vás naučí nejen sýry na gril připravit, ale také si k nim přichystat skvělé přílohy a dipy.
Suroviny:
Postup:
Sýr, který může rovnou na gril (v tomto případě grilovací sýr rougette), jenom potřete ze všech stran olejem.
Camembert nebo hermelín vyjměte z původního obalu a přendejte ho do nového (ideálně grilovacího) alobalu. Opět ho promáchněte v oleji. Potom sýr obalte v koření a zabalte ho do alobalu jako chlebíček v lahůdkářství a okraje uplácněte k sýru – vizte video.
Pološtiepok grilujte na tálu nebo na grilovací pánvi, protéká totiž roštem. Vytvořte mu z alobalu úhlednou postýlku, postříkejte ho olivovým olejem z obou stran a na grilu ho pak případně otočte.
K sýrům přihoďte i zeleninu: očištěné jarní cibulky, papričky propíchané nožem, cherry rajčátka nebo rozpůlený salát little gem, případně uvařené brambory ve slupce. Z grilovaných sýrů můžete udělat i hamburger – rozpulte briošku, přidejte k zelenině a všechno zastříkněte olivovým olejem. Připravte si čalamády, marmelády, čatní, do kterých budete sýry namáčet, a jděte grilovat!
U sýrů, které můžou rovnou na gril bez alobalu, se čeká, až se pořádně nahřejí a povolí, lehce opečou a rošt na nich zanechá vzhledné proužky. Papričky i cibulku klidně nemilosrdně opalte, chutnají tak nejlíp. Stačí jen trocha soli a pepře.
U hermelínů a camembertů je zásadní, aby byly na prudkém žáru dostatečně dlouho, aby byl střed pořádně tekutý. Poznáte to jednoduše – nikdy je nerozbalujte dřív, než se v alobalu nafouknou. A když budete pokračovat dalších pár minut, povrch sýru místy zhnědne a víc se opeče. Ostatním komponentům stačí na grilu pobýt jen minutu, maximálně dvě, a můžete kompletovat burger.
Chce to samozřejmě vaši oblíbenou omáčku nebo ochucenou majonézu. A spoustu ubrousků. Pološtiepok i brambor vyžadují taky víc času, opékejte je z obou stran a hezky dozlatova. Servírovat se musí okamžitě, tenhle druh sýra rychle tuhne, takže s ním nikdy na nic nečekejte.