Maminka.czRecepty

Sýry na gril: Tady je přehled, jak a s čím je připravit nejlépe

redakce 4.  6.  2022
Grilovací sezona je díky teplému a slunečnému počasí v plném proudu. Pokud však před krvavým steakem upřednostníte spíše voňavý sýr, kuchařka Koko vám poradí, jak co nejchutněji připravit ten váš nejoblíbenější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sýrů určených ke grilování je na trhu nepřeberné množství. Každý z nich však vyžaduje jinou přípravu a péči. Samozřejmě vždy záleží na vašich chuťových představách a preferencích. Kuchařka Koko vás naučí nejen sýry na gril připravit, ale také si k nim přichystat skvělé přílohy a dipy.

Suroviny:

  • sýry na grilování: rougette, camembert nebo hermelín, pološtiepok
  • olivový olej
  • grilovací koření
  • zelenina: chilli papričky, jarní cibulky, salát little gem, rajčátka
  • brambory vařené ve slupce
  • brioška
  • případně brusinková marmeláda nebo čatní k sýrům 
  • oblíbená omáčka nebo majonéza v případě, že děláte sýrové hamburgery

Postup:

Sýr, který může rovnou na gril (v tomto případě grilovací sýr rougette), jenom potřete ze všech stran olejem.

Camembert nebo hermelín vyjměte z původního obalu a přendejte ho do nového (ideálně grilovacího) alobalu. Opět ho promáchněte v oleji. Potom sýr obalte v koření a zabalte ho do alobalu jako chlebíček v lahůdkářství a okraje uplácněte k sýru – vizte video.

Pološtiepok grilujte na tálu nebo na grilovací pánvi, protéká totiž roštem. Vytvořte mu z alobalu úhlednou postýlku, postříkejte ho olivovým olejem z obou stran a na grilu ho pak případně otočte. 

K sýrům přihoďte i zeleninu: očištěné jarní cibulky, papričky propíchané nožem, cherry rajčátka nebo rozpůlený salát little gem, případně uvařené brambory ve slupce. Z grilovaných sýrů můžete udělat i hamburger – rozpulte briošku, přidejte k zelenině a všechno zastříkněte olivovým olejem. Připravte si čalamády, marmelády, čatní, do kterých budete sýry namáčet, a jděte grilovat! 

U sýrů, které můžou rovnou na gril bez alobalu, se čeká, až se pořádně nahřejí a povolí, lehce opečou a rošt na nich zanechá vzhledné proužky. Papričky i cibulku klidně nemilosrdně opalte, chutnají tak nejlíp. Stačí jen trocha soli a pepře.

U hermelínů a camembertů je zásadní, aby byly na prudkém žáru dostatečně dlouho, aby byl střed pořádně tekutý. Poznáte to jednoduše – nikdy je nerozbalujte dřív, než se v alobalu nafouknou. A když budete pokračovat dalších pár minut, povrch sýru místy zhnědne a víc se opeče. Ostatním komponentům stačí na grilu pobýt jen minutu, maximálně dvě, a můžete kompletovat burger.

Chce to samozřejmě vaši oblíbenou omáčku nebo ochucenou majonézu. A spoustu ubrousků. Pološtiepok i brambor vyžadují taky víc času, opékejte je z obou stran a hezky dozlatova. Servírovat se musí okamžitě, tenhle druh sýra rychle tuhne, takže s ním nikdy na nic nečekejte. 

Témata: Recepty, Video, Výživa a stravování, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Steak, Slunečné počasí, Sýr, Lahůdka, Cher, Olivový olej, Camembert, Little, Gril, Kuchařka, Zelenina, Hamburger, Alobal, Brambory, KOKO

Video