Maminka.czRodina a vztahy

Tablet dětem? S manželem se kvůli tomu hádáme jako psi

23.  8.  2018
Kdybychom s mým mužem byli o generaci starší a měli děti před dvaceti lety, asi bychom ve výchově neměli žádné spory. Ale máme je teď, v době internetu a technologických vymožeností. A právě ty jsou příčinou našich častých hádek. Manžel je cpe dětem neustále, já bych je nejradši vyházela z okna!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravda, mohla jsem to čekat, když můj muž je „ajťák“. Ale to na věci nic nemění. Ještě jako bezdětná jsem samozřejmě měla o výchově naprosto jasné představy. Pozorovala jsem děti kamarádek nebo i cizích lidí a říkala si: Tak tohle já nikdy dělat nebudu, tím jsem si jistá! Jednou z věcí, kterou jsem vůbec nemohla pochopit, bylo právě podsouvání tabletů nebo smartphonů už úplně malým dětem.

No vidíte a přesně tohle se teď u nás doma děje! Máme doma notebook, tablet, televizi s internetem a s mužem oba smartphony. A naše děti, kterým jsou tři roky a pět let, umějí všechno používat – ten starší snad dokonce lépe než já.

Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?

Děti tablet přitahoval

Začalo to nenápadně. Když byly děti malé, pouštěli jsme jim různé písničky a ukolébavky, a protože nemám doma klasické rádio ani přehrávač, používali jsme na to právě tablet nebo telefon a vyhledávali skladby na YouTube.

Po pár měsících už ale dětem nestačily zvuky a mnohem víc je zajímal přístroj jako takový a všechny ty pohyby a blikání na obrazovce. Stačilo někde zapomenout odložený telefon nebo tablet a už se po něm sápaly, obě bez výjimky. Nejdřív je jen tak ožužlávaly, bylo jim úplně jedno, co mačkají, zkrátka napodobovaly rodiče.

Ale poměrně rychle zjistily, že saháním na displej se jim zobrazuje všechno možné, což je samozřejmě bavilo. Netrvalo dlouho a dokázaly si poradit i se zamčenou obrazovkou.

Kdy je čas pořídit dítěti první mobilní telefon? A může ho používat ve škole?

Muž dal dětem mobil, aby měl klid

Já to řešila tak, že jsem si svůj mobil hlídala a odkládala ho jen na místa, kam na něj děti nedosáhly. Nedělá mi to potíže, protože i když vlastním chytrý telefon, využívám ho prakticky jen na volání, smsky a focení. Zato můj muž je typický závislák dnešní doby, který má telefon přirostlý k ruce a pořád prohlíží nějaké weby. Takže mobil nechává kdekoli a děti se ho zmocní snadno.

U malých dětí mi to vlastně ještě tak nevadilo, ale jak rostly, zpozorněla jsem. To když jsem náhodně zjistila, že můj muž už tablet nebo smartphone cíleně využívá k tomu, aby děti zabavil a měl od nich pokoj. Pustil jim cokoli na YouTube a oba synové byli u vytržení. Byli ve věku, kdy by stačilo, aby jim celý den běželo zrnění, a stejně by na obrazovku zírali.

ČTĚTE TAKÉ: Děti závislé na tabletu si nevšimly, že rodiče odešli a nahradili je jiní lidé

Naštvala jsem se a manželovi domlouvala, že takhle tedy ne. Dosáhla jsem jen toho, že to nedělal přede mnou, ale bylo mi jasné, že jakmile je s dětmi sám a má je na starost, když jdu třeba někdy večer cvičit, tablet jede naplno.

Dříve si děti hrály v lese...

Postupně se děti naučily tablet ovládat, především tedy starší syn. Nejenže na něm na něco koukají, ale už ho umějí i sami obsluhovat, najít si videa, na která se chtějí dívat. Zatímco můj muž je z toho nadšený, podle něj je super, že tak malé děti jsou takhle inteligentní, mně to přijde spíš děsivé. Vždycky nostalgicky vzpomínám, s čím jsem si hrála já, když mi bylo tolik jako mým dětem. Že jsem ještě lítala po lese a stavěla si opravdové bunkry z větví, nedívala jsem se, jak je staví nějaké virtuální dítě na obrazovce.

Zkusila jsem manželovi navrhnout kompromis. Ať jim tedy tablet nebo telefon půjčí, ale je na pár minut denně. A cíleně pro tu chvíli, ať se jim věnuje a najde jim tam aspoň něco zajímavého. Ne že jim ho dá do rukou a pak se vůbec nebude starat, co s ním dělají a jak dlouho.

No, vydržel to tak tři dny a vše je při starém. Manžel tvrdí, že si tím šetří čas i nervy, když děti hlídá. Ti chlapi si umějí všechno tak zjednodušit! Zatímco já trpělivě vysedávám se syny na nočníku a dělám hory doly, abych je tam udržela, muž jim vrazí do ruky tablet a oni pak trůní klidně hodinu. Ale k čemu to je?!

Sledování pohádek v restauraci u jídla

Jenže když se tak kolem sebe rozhlédnu, mám pocit, že jsem se svým postojem spíš osamocená. Tablet dneska třímá v rukách pomalu každé dítě. Vidím to hlavně v restauracích u jídla, rodiče si tím jistí, že děti budou „hodné“, všechno snědí a nebudou povykovat. Když si chtějí matky na dětském hřišti popovídat, často vidím, že místo aby si sedly k dětem do pískoviště, položí jim na lavičku telefon s puštěnou pohádkou.

Podívejte se na zajímavý pokus: Děti se tak zabraly do tabletů, že nevnímají, co se děje kolem nich

I moje kamarádka už přiznala, že si dceru tabletem rozmazlila tak, že bez něj není schopná se najíst. Vrchol všeho byl, když jsme nedávno byli v jednom autosalonu, protože si chceme výhledově pořídit nové auto. Prodejce nám ukazoval jeden model a pyšně předváděl, že přední sedadla mají ze zadní strany speciální přihrádky na tablety, aby se děti při cestě autem nenudily. Zatímco můj muž byl nadšený a řešil jen to, že budeme muset mít tablety dva, já jsem nevěřícně kroutila hlavou.

Nejradši bych v domácnosti všechnu techniku zatrhla, dokud děti nebudou aspoň ve škole. Ale vím, že to není možné. A že těžko můžu upírat dětem něco, co sami používáme. Ale chci aspoň přesvědčit manžela, že všeho moc škodí. Jen nevím jak.

Helena, 36 let

Mobily ve třídách: zakázat, nebo podporovat?
7 pravidel nejšťastnějších dětí. Nechte je vyjádřit své emoce a naslouchejte jim

 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Hry pro děti, Základní škola, Tablet, autosalon, YouTube, Upír, Zajímavý pokus, Malé dítě, Telefon, Dnešní doba, Chytrý telefon, Had, Obrazovka, Dětské hřiště, Bunkr, Jak, Starý syn, Nové auto, Ajťák, Jasná představa, Závislák, Tablety na Heureka.cz