Maminka.czNovorozenec

Tahák pro život s novorozencem

Ivana Ašenbrenerová 20.  1.  2011
Teď a tady. Najednou sedíte v porodnici, v ruce máte svoje miminko, bříško pomalu mizí. Cítíte se unavená, ale zároveň neskutečně šťastná. Víte ale vůbec, co všechno na vás čeká?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novorozené děťátko je křehké a potřebuje vaši neustálou péči. V prvních dnech a týdnech dávejte pozor zejména na tělesnou teplotu. V děloze ji mělo kolem 37 oC, po porodu ale klesá. Proto mají novorozenci rádi teplo maminčiny náruče, zavinovačky a podobně.

Prohlídky u pediatra

Jednou z prvních věcí, které byste měla udělat po návratu domů, je zavolat svému dětskému lékaři. Miminko sice v porodnici doktoři prohlédli, ale jakmile opustíte její zdi, je nutné kontaktovat pediatra, kterého jste si už jistě vybrala v těhotenství. První návštěva by se měla uskutečnit do 48 hodin, a to u vás doma.

Teprve pak si vás lékař pozve na první prohlídku do „poradny“, čímž miminko přebírá do své péče. Ve třech týdnech věku děťátka by se mělo uskutečnit vyšetření kyčlí.

Kojení

Pro mnohé maminky noční můra. Spousta z nich pociťuje obavy, jestli to zvládnou, zda budou mít dost mléka a miminko bude dostatečně přibývat na váze. U kojení je nejdůležitější klid a pohoda. Tedy žádný stres, návštěvy, rozptylování. Dopřejte ratolesti i sama sobě čas, abyste se „sehráli“. Však ono to půjde.

Nezalekněte se, že v prvních dnech a týdnech budete kojit i dvanáctkrát za den – je to normální, dítě si zvyká na svůj režim, který se teprve po šesti týdnech začne upravovat.

Čtěte také: První vycházka: Pravidla v kostce

Přebalování a koupání

Miminko musíte přebalit vždy, když je mokré či pokakané. Nenechávejte ho dlouho v plence, byť je „stoprocentně“ savá. Novorozenci čurají a kakají skutečně velmi často.

Přebalení je nutné proto, abyste zabránila vzniku nepříjemných opruzenin. Nechte zadeček na čerstvém vzduchu, používejte vhodné kosmetické přípravky, ale v žádném případě ne parfemované. Ani pudry nejsou vhodné!

Podle odborníků je nejlepší voda. Jednorázové ubrousky používejte pouze v případě, že jdete do poradny nebo někam, kde není možné zadeček umýt jiným způsobem.
Novorozené miminko nemusíte koupat každý den, stačí klidně jen dvakrát až třikrát týdně, mezitím ale samozřejmě zadeček a ostatní části těla omyjeme alespoň hadříkem. Časté koupání vysušuje pokožku miminka. Nepřehánějte to.

Kočárek a autosedačka

Bez nich to opravdu nejde. Máte samozřejmě možnost nosit novorozené miminko také v šátku, ale většina maminek volí spíše vozítko se čtyřmi kolečky (nebo třemi). Miminko může ven v podstatě hned po návratu z porodnice – pokud je zdravé, můžete jít na procházku ven mezi prvním a druhým týdnem na půl hodiny, později pobyt prodlužujete.

V zimě s novorozencem nevycházejte, pokud je teplota pod minus 5 stupňů Celsia. Určitě s sebou vezměte do kočárku náhradní plenky, textilní pleny a čisticí ubrousky. Miminko nemusí být nabalené, raději mu dejte více vrstev.

V létě pozor na slunce – bouda od kočárku funguje jako trouba. Mezi 10. a 16. hodinou radši ven nechoďte – to platí samozřejmě o letních horkých dnech. Jezdíte autem? Kupte si kvalitní autosedačku, kterou můžete také přenášet. Nastudujte pečlivě návod, jak ji do auta umístit. Pozor na airbagy – v případě, že je sedačka vepředu, musí být vypnuté!

Návštěvy

Po porodu potřebujete dostatečně odpočívat, ale s malým miminkem to půjde jen ztěžka, pokud necháte okolí, aby vás bombardovalo návštěvami a neustálými telefonáty. Aspoň ty první týdny byste měla dělat všechno pro to, abyste se „zajela“ – pak ať si tchyně, babičky, tetičky a kamarádky chodí na „kukanou“ – jestliže jim to dovolíte.

Ovšem nebraňte se jednorázovým krátkým návštěvám, kdy vám babička nebo maminka manžela přinese uvařený oběd, večeři a jídlo na další den. A tatínkovi řekněte, ať vám taky trošku pomůže. Přes den může přebalovat, koupat, nosit… a může třeba dojít na nákup.

Čtěte také: První vycházka: Pravidla v kostce

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Živo, První vycházka, Novorozené děťátko, Život, Nejdůležitější klid, Tah