Maminka.czPěstounská péče

Tahle dočasná máma má náš obdiv: Vymazlila desítky miminek

Gabriela Kolinová 23.  10.  2020
Kéž by bylo více takových žen, jako je Američanka Ann Lapin. Říká si dočasná máma a jejím náručím prošla za šest let téměř třicítka novorozenců. Někdy jsou u ní v rodině pár dnů, jindy několik týdnů. Každopádně Ann je první, která jim ukáže, co je to mateřská láska.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ann Lapin žije v New Yorku a stará se o své tři vlastní děti. K tomu ale vždy pečuje o nějaké miminko jako dočasná pěstounka. Je totiž dobrovolnicí v neziskové společnosti Spence-Chapin, která poskytuje dočasnou péči o novorozence, jejichž biologičtí rodiče prochází těžkým životním obdobím a nemohou se o své dítě postarat.

"Biologický rodič se rozhodl svěřit miminko dočasným rodičům, adoptivní rodiče zase mohou mít jistotu, že děti jsou v bezpečí v certifikovaném domově," vysvětluje Ann pro videodokument 60 second docs, jak neziskovka funguje.

Za šest let, co tuto práci dělá, prošlo její domácností a náručí 29 novorozenců. "Jedno dítě jsme tu měli čtyři dny, další zase víc než devět týdnů," říká Ann. Společně s manželem Jamesem a dětmi o tato miminka pečují 24 hodin denně, ale baví je to. Dočasně svěření kojenci jsou podle nich pro rodiny, které o ně pečují, také přínosem. "Naše děti s péčí o novorozence pomáhají, nacvičí si tak rodičovskou péči," vysvětluje Ann. 

Každému dítěti, o které se stará, píše tahle dočasná máma deníček, takže jeho adoptivní rodina bude znát jeho vývojové milníky, jako je třeba první úsměv. Samozřejmě ale nejde o jednoduchou práci. Kromě krmení a výměny plenek musí počítat i s nemocemi. Není to tak dlouho, co byli s miminkem na pohotovosti, protože trpělo vysokými teplotami. 

Maminka roku: Inspiruji ostatní, aby se stali pěstouny, doufá Marcela Tobiášová

Nedávno se jí dostalo hezkého ocenění, když jí jedna adoptivní maminka řekla, že Ann má pro jejich rodinu velký význam. Ukázala totiž jako první její dceři, co je to mateřská láska. "To mě dostalo, protože to poprvé někdo pojmenoval," svěřila se tahle dočasná máma serveru Today.com.

Mezi odborníky na celém světě panuje shoda, že pěstounská péče je pro dítě to nejlepší. "Pro děti je nejlepší rodina. Pakliže vlastní rodina není možná, náhradní péče by se měla co nejvíce přibližovat té běžné rodině. Proč? Protože děti pro svůj zdárný vývoj potřebují blízký kontakt s dospělou osobou. Tohle je naprosto základní podmínka pro zdravý vývoj mozku. A žádná, byť sebelepší ústavní péče to nenahradí, bohužel," míní psycholog Radek Ptáček. 

Čím déle jsou podle odborníků děti v ústavu, tím mají problematičtější dětství a následně dospělost. 

Mýty o pěstounství: Dítě dostanou jen manželé. Přidělí ho podle pořadníku
V Česku našli nový domov, ukrajinští manželé se z vděčnosti stali pěstouny
Témata: Děti, Novorozenec, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Rodiče, Adopce, mateřská láska, Pěstounská péče, první úsměv, náhradní péče, Biologický rodič, Adoptivní rodič, Mama, Radek Ptáček, Máma, Obdiv, Celý svět, Tah, Zdravý vývoj, Doc, Děs, Dospělá osoba, Vývojový milník, New York

Video