Maminka.czDěti a mateřství

Tajemná Kawasakiho choroba postihuje především chlapce

Martina Machová 14.  2.  2014
Kawasakiho choroba postihuje zejména chlapce do 5 let. Při včasné diagnóze je nemoc dobře léčitelná, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o vzácné onemocnění, a v počátečních fázích snadno zaměnitelné za některé infekční choroby, může mít i fatální následky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Erik (2 roky):

Erikovi byly nedávno tři roky. Před několika měsíci vážně onemocněl; byla u něj diagnostikována tzv. Kawasakiho choroba, nyní je opět již úplně zdráv. Chlapec měl pravděpodobně velké štěstí, že jeho pediatrička byla erudovaná dáma se značným odborným rozhledem.

Potom, co měl malý hoch již 5 den vysoké horečky, nápadně červený jazyk, rty i hrdlo, zarudlé spojivky, zvětšené mízní uzliny na krku a nepěknou červenou vyrážku na celém těle, nicméně se prokazatelně nejednalo o spálu ani jiné podobně se projevující infekční onemocnění, vyslovila lékařka podezření na Kawasakiho chorobu. Erik byl ihned hospitalizován a léčen pomocí infuzí imunoglobulinů (protilátek, které naše tělo běžně produkuje). Včasné rozpoznání nemoci a rychlé nasazení léků ušetřilo chlapce závažných komplikací a možná mu i zachránilo život.

„Kawasaki“ je mnohem častější v Japonsku a Severní Americe

Malý Erik měl většinu typických příznaků Kawasakiho choroby, nemoci, které je v našich zeměpisných šířkách na rozdíl od Japonska se Severní Ameriky spíše raritní. Erik měl však velké štěstí, že bylo jeho onemocnění díky skvělé erudici dětské lékařky rozpoznáno a léčeno záhy, a tak nedošlo k nevratnému poškození tepen. Konkrétněji koronárních tepen, které vyživují srdce a v případě Kawasakiho choroby bývají nejčastěji (a bohužel mnohdy i trvale) poškozeny. Ve výjimečných případech může mít tato choroba bohužel i naprosto fatální následky – smrt.

Nejtypičtější příznaky Kawasakiho choroby

Pro toto onemocnění je charakteristická zpočátku vysoká teplota, která v průběhu dne několikrát klesne a stoupne. Vysoká teplota přetrvává i přes podávání léků více než 5 dní. Malý pacient má zduřelé uzliny na krku, červený „malinový“ jazyk i rty, ty bývají později suché a olupují se. Zarudlá může být i sliznice v krku a spojivky. Na těle se objevuje červená vyrážka.

Nemoc lze v této fázi snadno zaměnit za mnoho onemocnění, běžně se vyskytujících v dětském věku. Po několika dnech (i týdnech) pacientovi zčervenají dlaně a chodidla a začnou se loupat. Dítko je samozřejmě mrzuté, bolí ho hlava, bříško, klouby, může dokonce trpět nevolnostmi.

Zatímco všechny uvedené změny můžeme pozorovat pouhým okem či hmatem, závažné změny, které „Kawasaki“ způsobuje v organismu, nevidíme. V těle se totiž nepozorovaně rozvíjí zánět postihující cévy, především koronární, které přivádějí krev do srdeční svaloviny a vyživují ji. Cévy se mohou vlivem zánětu – zjednodušeně řečeno – zablokovat nebo prasknout. Pacient může mít celoživotní následky.

Příčiny, léčba, prevence

Jelikož jsou příčiny Kawasakiho choroby stále nejasné, je velmi obtížné až nemožné podniknout cokoliv v rámci prevence. Nemoc je v současnosti řazena mezi tzv. imunologicky podmíněné onemocnění cév. V těle pacienta se totiž vytvářejí protilátky, které napadají vlastní cévní buňky. Úspěšná léčba nemoci je možná, zvláště pak při včasném rozpoznání.
U nás je toto onemocnění malých chlapců naštěstí spíše raritou, o to více však roste riziko chybné diagnózy.

Témata: Děti, posti, Srdeční sval, Nejtypičtější příznak, Úspěšná léčba, Post, Kawasaki, Typický příznak, Nevratné poškození, Velké štěstí, Vysoká teplota, Choroba, Chlap, Taj