Maminka.czČasopis Maminka

Tajemná zkratka APGAR hodnotí vaše miminko, víte jak?

Klára Kotábová 2.  4.  2014
Jaký je důvod, že vám dítě hned po narození zdravotnický personál na chvilku odebere? Proč první minuty nemůžete strávit v poklidu? Protože je nutné vašeho malého šampiona přeměřit a vyhodnotit, jak si vlastně vede. Slouží k tomu scóre APGAR.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na první známky si vaše dítě nemusí počkat až do první třídy. Naopak, první známky dostane v době, kdy vy vlastně netušíte, co se kolem vás děje. Prožíváte poslední dobu porodní, cítíte úlevu z toho, že porod dopadl dobře, a čekáte, až do ruky dostanete své vysněné miminko. Tedy ve většině porodnic čekáte, v těch osvícenějších vám vaši životní radost přiloží na hruď alespoň na chvíli, a to už několik sekund po porodu. Proč je v tom ale na některých místech takový problém? Proč lékaři rozhodují o tom, jestli se budete se svým potomkem mazlit hned, nebo až za pár minut? A proč je třeba dítě přeměřit, převážit a vykonat další úkony hned po jeho příchodu na svět?

Nebojte, také v porodnicích, kde nejsou alternativním způsobům vedení porodu nakloněni, chápou, že prvotní dotyk matky a dítěte by měl po porodu proběhnout co nejdřív. Na druhou stranu je fakt, že vám miminko na pár sekund odnesou třeba proto, že je důležité odsát dítěti dýchací cesty – a mezitím přeměřit a udělit body podle Apgarové.

Porodníci se shodují v tom, že jsou důležitým markerem, který může predikovat úspěšnou adaptaci novorozence v dalším období. Proto byste měla vydržet, nechat si miminko zkontrolovat a pak se jím kochat. Nebojte, jde v řádech o minuty.

Co znamená tajemná zkratka

Apgar skóre porodníci kontrolují od roku 1952. Lékařka, porodní asistentka, Virginia Apgarová založila svým výzkumem nový neonatologický obor. Dlouhodobě zkoumala projevy novorozenců a nakonec je zahrnula do tabulky, kde dítě může získat dva body za každý kontrolovaný tělesný projev. Snadno si zapamatujete, o jaké jde, pokud si je mnemotechnicky přiřadíte k jednotlivým písmenům jména lékařky:

Adaptace kůže pro život mimo plodovou vodu (barva pleti, vykreslení cév)

Pulz (srdeční činnost)

Grimasy (reakce na podněty – ověření reflexu dráždivosti)

Aktivita svalů

Respirace (dýchání a jeho výkon)

Výše uvedených pět faktorů stanoví kondici dítěte a pro další pediatry či neonatology, kteří se s miminkem dostanou do styku, mají důležitou informativní a vypovídající hodnotu i o tom, jak proběhl porod, jestli během něj došlo ke komplikacím…

Skóre se měří v první minutě narození dítěte, po pěti a následně a naposledy po deseti minutách, kdy se dítě narodilo. Lékaři pak spočítají, kolika bodů ve třech časových obdobích dítě dosáhlo, a samozřejmě ideálem je, pokud se pyšníte výsledkem 10 – 10 – 10. Nemusíte se ale bát, pokud ztratíte body na barvě pokožky.

Naopak situace je vážnější, pokud má dítě problémy s dýcháním i po deseti minutách od narození. A jak se vlastně právě narozené miminko hodnotí? 

  • Srdeční tep: 2 body získá, pokud má normální tep, tj. nad 100 tepů za minutu. Pokud je tep nižší, pomalejší, má to váš šampion za jeden bod, pokud pulz chybí, dostává nula bodů. 
  • Dýchání: Pokud pláče a nadechuje se normálně – 2 body, tiché a přerušované dýchání – 1 bod, bez dýchání – 0 bodů. 
  • Reflex dráždivosti: Pokud při stimulaci pláče, snaží se pošimrat, reaguje na světlo – 2 body, pokud reaguje zpomaleně či na výraznější podněty, pak 1 bod, bez reflexu – 0 bodů. 
  • Aktivita svalů: Spontánní pohyby – 2 body, drobnější snaha o pohyb rukama, nohama – 1 bod, bez pohybu – 0. 
  • Barva pokožky: Tělová barva, ruce i nohy zrůžovělé – 2 body, normální barva, konce prstů nafialovělé – 1 bod, šedá barva tělíčka, fialově šedá apod. – 0 bodů. 

Význam bodování 

Lékaři, kteří provádějí hodnocení, se na svůj výkon musejí plně soustředit, protože jde opravdu o hodně. Miminka, která v prvním intervalu získají 8 a více bodů, jsou ve velmi dobré poporodní kondici a mohou s maminkou na pokoj šestinedělí – tedy po dvou hodinách, které společně stráví na sále právě kvůli bezpečí maminky i miminka.

To ovšem neznamená, že děti s nižším výsledkem jsou nemocné nebo abnormální. Lékaři jen mají díky výsledku, který není zcela uspokojivý, v ruce důkaz, že je potřeba věnovat vašemu miminku a jeho adaptaci v životě větší péči a pozornost. Možná i okamžitou péči, která mu, pokud je provedena okamžitě a pečlivě, zajistí další plnohodnotný život. Možná stačí jen dodat dítěti dostatek kyslíku, pomoci s prvním dýcháním, ale do několika hodin bude v pořádku.

Po pěti minutách se skóre přehodnocuje a pečlivě přepočítává. Pokud byl první výsledek vašeho dítěte nižší a nezlepšuje se ani po pěti minutách, jsou lékaři díky této kontrole ujištěni o tom, že je potřeba přejít k úkonům nutným k resuscitaci. Lékařská péče musí být kontinuální, dítě by mělo být pečlivě monitorováno – komplexně všechny jeho životní funkce. Ani to ale nemusí znamenat, že je s vaším potomkem cosi marginálně v nepořádku.

Některým miminkům zkrátka trvá delší dobu, než se adaptují na prostředí mimo lůno, pro lékaře je ale dobré vidět a moct si ověřit, v jakém intervalu dochází k progresu a zda vůbec. Odborníci se shodují, že i miminka, která první body sbírala těžce, si po několika minutách vedou docela dobře.

Celé měření se opakuje naposledy po deseti minutách života miminka. Jestliže se jeho výsledek vyšplhá na 8–10 bodů, je důvod k velké oslavě. Pokud ne, s oslavou pár dní počkejte, než lékaři pomohou vašemu miminku s komplexní adaptací.

Důležitá informace pro rodiče, na kterou se často zapomíná:

Z výsledků Apgar skóre opravdu nevyčtete, jestli z vašeho šampiona bude nositel Nobelovy ceny či olympionik. K tomu toto měření rozhodně sloužit nemá. Dlouhodobě vlastně ani toto měření žádný smysl nemá a dítě, které má bodování 10 – 10 – 10, není svou tělesnou konstitucí uchráněno například před běžnými dětskými nemocemi. Děti, u nichž se predikuje nízké hodnocení v první minutě, jsou ty, které přicházejí na svět v rámci vysoce rizikového těhotenství, císařským řezem, po komplikovaném, dlouho trvajícím porodu.

Nižší Apgar skóre mají taktéž děti nedonošené, jež mají nižší svalový tonus, než jejich dozrálí vrstevníci. Děti, které se rodí předčasně, ale potřebují dlouhodobější komplexní péči, proto je u nich měření uvedených hodnot vždy mírně zavádějící a porodníci vědí, že nikdy nemůžou v sedmém měsíci dosáhnout stejných výsledků jako u dětí, jež přicházejí na svět přesně v termínu porodu.

Faktem ale je, že s tím, jak se neustále zvyšuje kvalita neonatologické péče, se z Apgar skóre stávají jen čísla, která mohou maminky zbytečně děsit. Kdyby se objevily nějaké komplikace, lékař či porodní asistentka vás budou neprodleně informovat. Vy nehlídejte, jak si vaše miminko vede, ale užívejte si, že je na světě. Lékařům nechte měření a vy si vychutnejte první okamžiky plné lásky. 

Rozšířeným problémem je, že někteří porodníci vyhodnocují první markery dříve než po první minutě života dítěte. Mají tendenci sepsat první výsledovku co nejdřív poté, co miminko opustí matčino lůno, což ale pro celkový výsledek rozhodně není přínosem ani nijak povzbudivou devízou. Požádejte proto, aby vám porodník okamžitě poté, co se miminko narodí, dal minutu, kdy si své dítě přiložíte na břicho a umožníte mu vzpamatovat se z obrovského výkonu, který právě předvedlo. Pokud vám toto bude umožněno, uvidíte, že i první výsledek bude lepší. Takže: Minutku, prosím! 

Témata: Časopis Maminka, Lůno, Vaš, První vysledek, Jak, Vaše miminko, Životní radost, Životní funkce, Vít, Apgar, Olympionik, Barva pleti, Spontánní pohyb, Lékařská péče, Apgar skóre, Srdeční tep, Důležitá informace, Plnohodnotný život, Svalový tonus, Alternativní způsob, Mimi, Apgarová, Hod, Zkratka, První výsledek