Maminka.czPorod

Tajemný Rh faktor. Proč je důležité jej znát?

Zuzana Labudová 7.  3.  2019
Většina lidí svoji krevní skupinu nijak neřeší až do té doby, než je k tomu něco donutí. Takovým případem je i porod dítěte s odlišným Rh faktorem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vědět, jakou máme krevní skupinu, se vyplatí, a u dětí dvojnásob. Znalost krevní skupiny je totiž důležitá v případě akutní potřeby krevní transfuze.

Krevní transfuze neidentické krevní skupiny by vedla k okamžité imunologické reakci a shlukování a rozpadu krvinek darované krve. Ta by byla organismem odmítnuta a výsledkem reakce by byly zásadní zdravotní problémy, které by mohly skončit selháním ledvin, šokem a smrtí.

Výjimkou jsou lidé s krevní skupinou AB, kteří mohou přijímat krev jakékoli skupiny, protože jejich krev neobsahuje žádné protilátky. Naopak lidé s krevní skupinou 0 jsou univerzálními dárci pro lidi všech krevních skupin, ale krev mohou přijmou také jen 0. 

Vedle krevní skupiny lze krev rozlišit také podle takzvaného Rh faktoru, který je buď Rh+, tedy pozitivní, nebo Rh-, tedy negativní. Člověk s Rh negativní krví nesmí dostat transfuzi s Rh pozitivní krví, lidé s Rh+ ale mohou dostat krev s oběma faktory. Většina lidí (85 %) má Rh faktor pozitivní.

Áčko, AB, nula, nebo béčko? 

Ve světě je rozložení zastoupení krevních skupin v populaci různé; od západu k východu přitom ubývá osob s krevní skupinou A a přibývá „béček“. 
V České republice má 41 % lidí skupinu A, 32 % nulu, 18 % B a pouhých 9 % skupinu AB. 

Jednovaječná dvojčata mají vždy shodnou krevní skupinu i shodný Rh faktor, protože pocházejí z jednoho vajíčka, které se po oplození rozdělilo. Oproti tomu dvojvaječná dvojčata mohou mít různé krevní skupiny i Rh faktor, neboť se v tomto ohledu podobají běžným sourozencům.

Pokud nevíte, jakou máte krevní skupinu, můžete si ji nechat za poplatek zjistit. Pokud již jste těhotná, bude vyšetření krevní skupiny a Rh faktoru součástí krevních testů, takže se můžete zeptat svého gynekologa. Každopádně platí, že pokud by pro vás a vaše dítě existovalo v souvislosti s krevní skupinou a Rh faktorem nějaké potenciální riziko, dozvíte se to včas, nejpozději v porodnici.

Ostře sledovaný Rh faktor v těhotenství. Proč na něm tak záleží? Budete se divit

Kdy je plod ohrožen 

Jedinou rizikovou situací je stav, kdy má matka krev Rh negativní a plod je Rh pozitivní, a to ještě teprve v tom případě, jde-li o druhé těhotenství. Při prvním těhotenství totiž krvinky plodu neprocházejí placentou do krevního oběhu matky a naopak – lidově řečeno se krvinky ve společném oběhu nesmíchají. To může nastat až při samotném porodu, kdy krvinky plodu s pozitivním Rh faktorem proniknou do krevního oběhu matky, její tělo je považuje za cizorodé a začne proti nim vytvářet protilátky.

V tuto chvíli se stále ještě nic nebezpečného neděje. Rizikové je až druhé těhotenství, protože zmíněné protilátky v těle matky stále číhají a v další graviditě již mohou pronikat do krevního oběhu plodu s Rh pozitivní krví. Tam mohou způsobit rozpad červených krvinek plodu, čímž by došlo k jeho poškození. S každým dalším těhotenstvím je pak tvorba protilátek intenzivnější. 

Můžete být v klidu 

Vypadá to hodně nebezpečně, řešení je ale docela snadné a také se u nás zcela běžně aplikuje. Jestliže gynekolog při krevních testech zjistí, že vaše krev je Rh negativní, automaticky zaznamená tento údaj do vaší karty i těhotenské průkazky. V porodnici pak po narození dítěte vyšetří Rh faktor novorozence.

Pokud je pozitivní, a vaše Rh faktory jsou tedy v neshodě, dostanete do 72 hodin po prvním porodu injekci s protilátkou, která ve vaší krvi vyhledá Rh pozitivní krvinky plodu a zničí je dříve, než začne vaše tělo tvořit protilátky, jež by při dalším těhotenství mohly ohrozit vaše druhé dítě. Totéž se dělá i v případě potratu.

U Rh negativních nastávajících matek se navíc pro jistotu v průběhu těhotenství kontroluje hladina protilátek, a pokud by došlo k jejich nárůstu, porod by byl vyvolán o něco dříve než v termínu. V extrémních případech, které jsou naštěstí velmi vzácné, je potřeba po porodu novorozenému dítěti transfuzí krev vyměnit (a dokonce to lze i u plodu, který je ještě v děloze). 

„Špatný“ Rh faktor už děťátko neohrozí!

Novorozenecká žloutenka

Něco podobného se týká také neshody krevních skupin, tedy pokud má dítě jinou krevní skupinu než matka, tyto stavy ale mají v naprosté většině případů lehký průběh a většinou se projeví novorozeneckou žloutenkou.

Pak se v porodnici sleduje míra rozpadu červených krvinek, a pokud hodnota překročí určitou mez, přistoupí personál porodnice k takzvané fototerapii, tedy léčbě modrým světlem.

Novorozenecká žloutenka není důvod k panice

Novorozenecká žloutenka naštěstí patří k těm komplikacím, které se dají poměrně dobře řešit: Miminko se žloutenkou je vhodné co nejvíce vystavovat dennímu světlu (nikoli přímému slunci). Při pravidelných preventivních kontrolách pak pediatr sleduje barvu kůže a postupný návrat k normálu.


Nejoblíbenější produkty

Alavis Maxima Triple Blend Extra Silný 700 g Alavis Maxima Triple Blend Extra Silný 700 g
nabízí 160 obchodů za ceny od 999 Kč
Porovnat ceny
Reflex Nutrition Nexgen Pro 90 kapslí Reflex Nutrition Nexgen Pro 90 kapslí
nabízí 79 obchodů za ceny od 294 Kč
Porovnat ceny
Bactoral + Vitamín D 30 tablet Bactoral + Vitamín D 30 tablet
nabízí 50 obchodů za ceny od 488 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené výrobky


Nekompatibilita Rh faktoru matky a novorozeného dítěte je každopádně vyřešena zmíněnými injekcemi v porodnici a další vývoj děťátka již nijak neovlivňuje.

„Ano, odchodem z porodnice by to mělo být vyřešené. Pokud bylo dítě léčeno modrým světlem, pediatr pouze při progresi žloutenky dítě sleduje pečlivěji a eventuálně odebírá krev pro kontrolu hladiny bilirubinu,“ potvrzuje dětská lékařka Klára Šillerová. 

(Ne)populární Rh faktor

Darujte krev, pomůžete 

Pokud chcete pomoct lidem a dětem v ohrožení života, darujte krev. Koneckonců nikdy nevíte, jestli vy sami nebo vaše dítě nebudete transfuzi někdy potřebovat. Podmínkou je:

  • věk mezi 18 a 65 lety
  • hmotnost alespoň 50 kilogramů
  • dobrý zdravotní stav (netrpíte vážnou alergií, neprodělali jste zánět či jiné onemocnění jater, zánět ledvin, toxoplazmózu, netrpíte nemocemi srdce a cév, neměli jste pohlavní nebo tropickou nemoc, rakovinu či transplantaci orgánu)

Dalšími podmínkami odběru jsou dobrý aktuální zdravotní stav, tedy že právě nejste nemocní, v posledním půlroce jste nebyli v kontaktu s člověkem nakaženým žloutenkou nebo TBC, v posledních šesti měsících jste nebyli na operaci, v posledním měsíci jste neměli klíště a neužívali antibiotika, nemenstruujete, jste alespoň půl roku od posledního porodu a v posledním týdnu vám netrhali zub.

Podrobnosti a seznam transfuzních stanic najdete na stránkách Českého červeného kříže. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Poplatek, Extrémní případ, Česká republika, Lehký průběh, Plod, Beck, Protilátky, Transfúze, Český červený kříž, Rh pozitivní, Novorozenecká žloutenka, Krev, Shluk, Krvinka, Poslední půl, Novorozené dítě, Klíště, Rh faktor, Ohrožení života, Zdraví na Heureka.cz