Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

Simona Procházková 3.  8.  2020
Nastartujte kojení pomocí těchto osvědčených rad a tipů, které (možná) ještě neznáte… Vyzkoušejte, uvidíte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Buďte uvolněná, poteče více!

Ano, přirozený spouštěcí reflex funguje pouze tehdy, když jste v klidu a psychické pohodě. Udělejte si pohodlí a dejte si na kojení dostatek času. Pomůže, když se před krmením na chviličku posadíte, zavřete oči a několikrát se zhluboka nadechnete. Pro spouštěcí reflex často stačí, když na své dítě jen pomyslíte nebo si představíte, jak se s ním mazlíte. Pak už si jen užívejte blízkost a intimitu a nechte hormony dělat svou práci. Pracují pilně, a jakmile začne děťátko sát, okamžitě dají signál mléčné žláze, že má zvýšit produkci mléka a urychlit jeho uvolňování. Pomoci si můžete jemnou masáží bradavek. 

Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?

Nezapomínejte na vodu! 

Víte, že mateřské mléko je tvořeno téměř z devadesáti procent vodou? Ano, je přímo nabité nejrůznějšími přírodními živinami, důležitými pro zdravý vývoj vašeho drobečka, vitaminy a bílkovinami, základem je ale právě voda. Což znamená, že byste měla důsledně dbát na to, aby jí vaše tělo mělo dostatek. Hydratace je na prvním místě! Mějte neustále po ruce malou sklenici, případně cestovní lahvičku s čistou (neperlivou) vodou a průběžně během dne nezapomínejte popíjet. Dobrým ukazatelem, zda netrpíte nedostatkem této životodárné tekutiny, je barva moči. Pokud je jen světlounce žlutá, vše je v pořádku. Je tmavě žlutá? Pak nepijete dost a rychle to dožeňte. 

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

Lechtejte ouško miminka

Jednou ze složek mateřského mléka je látka zvaná tryptofan (esenciální aminokyselina, která podporuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu). Má přirozené sedativní účinky, což znamená, že miminko během kojení může začít usínat. Pro probuzení zabírá jemné polechtání na chodidle nebo na ušních lalůčcích. Nebo přerušte krmení, přendejte dítě na druhou stranu, zaviňte do šátku či zavinovačky (nebo naopak rozbalte), případně vyměňte plenku. Tím ho „aktivujete“. 

Proč dítě pláče po kojení? Může jít o alergii, reflux, ale také o pocit bezpečí

Prázdné prsy vyrábějí více mléka 

Množství mateřského mléka se vytváří na základě nabídky a poptávky. Co z toho plyne? Čím častější a vyšší poptávka, tím vyšší nabídka. Proto je již od samého začátku důležité kojit miminko co nejčastěji, případně přebytečné mléko pravidelně odsávat (můžete uchovávat v chladničce nebo v mrazáku). Pokud máte prsy dokonale vyprázdněné, produkce mléka se podstatně zvyšuje, aby tělo rychle doplnilo „deficit“. Snažte se proto při každém krmení střídat oba prsy. A když dítě nedokáže vypít vše (což asi v rámci jednoho krmení nedokáže), zbytek z obou bezprostředně po kojení odstříkejte (investice do elektrické odsávačky se vyplatí) a schovejte na později.

Proč některé děti začnou bojkotovat kojení? Tohle jsou nejčastější důvody

Miminko je gurmán, chce rozmanité menu 

Úplně všechno, co sníte, ovlivňuje kvalitu, chuť a složení mateřského mléka, a to až na osm hodin. Aktuální studie ukázaly, že do maminčina mléka přestupují veškeré příchuti, takže česnečku, hovězí steak nebo čokoládu si pár hodin po vašem hodování „užije“ i váš drobeček. 

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví

Dopřávejte si pestrou stravu, bohatou na vitaminy, minerály, bílkoviny i zdravé tuky, a nechte svého kojence okoštovat rozmanité dobroty. A nezapomeňte, kojící maminky mají mnohem vyšší denní energetický výdej, takže se neodbývejte ve velikosti porcí ani skladbě potravin. Laktaci výtečně podporují například polévky. A kdy jindy si je vychutnat, když ne v létě, kdy máte k dispozici spoustu čerstvých surovin a zeleniny. 

ZAJÍMAVOST:

Pravé a levé mléko...

Více než tři čtvrtiny maminek podle lékařů tvrdí, že jejich pravý prs produkuje pravidelně více mléka než ten levý. A údajně to naprosto nijak nezávisí na tom, zda píšou pravou, nebo levou rukou. 

Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Plenka napoví, zda má dost

Studujte obsah plenky. Barva a struktura kojenecké stolice hodně prozradí o tom, jak je na tom vaše zlatíčko se stravováním a trávením. Z tmavého a lepkavého mekonia (neboli smolky), které se objevuje několik prvních dní po porodu a tvoří ho obsah střev plodu (odloupané buňky, žlučová barviva a hlen), by se měla stát stolice konzistencí i barvou připomínající hořčici (jasně žlutá, měkká, řídká). Stolice nazelenalá nebo našedlá a s příměsí hlenu může ukazovat na problém se zažíváním a měli byste vyhledat lékaře. Hodně o množství vypitého mléka napoví také frekvence stolice. V prvních dvou měsících po porodu očekávejte nejméně dvě zlatá nadělení v plence denně. Pokud to bude méně, může to naznačovat, že kojenec nedostává dostatek živin a tekutin. 

Témata: Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, Dítě je na světě, Hovězí, Elektrická odsávačka, Investice, Stolice, Plenka, Pestrá strava, Dobrý ukazatel, Jemná masáž, Pravá ruka, Přebytečné mléko, Psychická pohoda, Mléčná žláza, Vitamín a, Laťka, První místo, Ušní lalůček, Hovězí steak, Druhá strana, Mléko