Maminka.czČasopis Maminka

Tak co bude na vysvědčení? Jak si o něm povídat s dětmi

Jana Potužníková 27.  6.  2022
Školáci už brzy přinesou domů vysvědčení. Ten malý kousek papíru, který každoročně zvyšuje provoz na tísňových linkách, když se vyděšené děti bojí jít se známkami domů. Přitom na něm (ne)záleží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blíží se to, že? Shánět kytku pro paní učitelku, zamluvit poslední volné prázdninové dny u babiček nebo ukořistit narychlo uvolněné místo na příměstském táboře, a pak si konečně budete moct s pýchou prohlédnout to slavné vysvědčení. Dřív, než se ale dostanete k tomuhle bodu, si pojďme chvíli povídat o tom, jak moc vůbec na vysvědčení (ne)záleží. Zaměříme se na to, proč vlastně tolik lpíme na známkách a jaký tlak tím vytváříme na děti. A jak s nimi právě kolem konce školního roku vůbec mluvit o tom, co dokázaly, co vnímáme jako pokroky? Zmíníme se i o nesmyslnosti trestů, pokud vás náhodou vysvědčení „zklame“.

Jako na koberečku u šéfa

Úplně ze všeho nejdřív si prosím zkuste vzpomenout, jak bylo před vysvědčením vám, když jste byli malí. To očekávání, jestli to bude dost dobré. Ten strach, co na to máma s tátou. Ta úleva, když to nakonec dopadlo dobře (nebo aspoň jakžtakž). Nepamatujete si to? Nebo máváte rukou nad tím, že jste to přežili vy, vaše děti to tedy dají taky? Přece si musí zvykat na skutečný život!

V pokračování pro předplatitele také najdete

Vaše strachy odnáší vaše dítě

Jak zacházet s konkrétním výsledkem vysvědčení

Špatný přístup může zhoršit váš vztah

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Vysvědčení, Rodiče, Školství, Školák, K tabuli půjde české školství, Vzdělání, nadání, Brzy, TAK, Nastavení, Známka, Děti, Papír, Shan, Psycholožka, Neúspěch, Vztah, RSJ