Maminka.czJen pro maminku

Tak trochu jiná plastika

Dita Mrázková 12.  7.  2010
Tak trochu jiná plastika
Plné rty, velká ňadra, úpravy nosu. Ženy touží být krásnější a mladší, a tak se fenoménem doby staly plastické operace, jejichž popularita stoupá. Co však víme o úpravách těch nejintimnějších ženských míst?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jednou mi moje přítelkyně, která byla těsně po porodu, sdělila intimní informaci: Víš, Petr teď se mnou nechce mít téměř žádný sex. Říká, že tím, jak jsem porodila, jsem teď nějaká „větší“…

Myslela tím své intimní partie. Jev, který je zcela přirozený, může být nejen pro muže nepříjemným zjištěním a sex si pak neužije ani jeden. Tyto problémy však nemusí mít pouze maminky po porodu. Co když trápí ženu podobné potíže permanentně, od mládí? I od těchto nepříjemností si lze ulevit.

O co se jedná

Plastická estetická intimní gynekologie je delikátní záležitost, která by měla pomoci vyhovět ženám, které nejsou spokojeny buď s tvarem, stavem, nebo pocity v oblasti genitálu. Je to stejně jako plastická chirurgie záležitost komerční medicíny. Žena se pro konkrétní zákrok rozhodne a zaplatí si jeho provedení.

Orlí nos může plastický chirurg zmenšit a upravit na rozkošný nosík - to klienti vědí a počítají s tím. Ale jen málokterá žena, již příroda obdařila například extrémně objemnými stydkými pysky, a kvůli tomu má opravdu velký psychický problém, který ji zároveň omezuje, tuší, že je možné tento stav operativně upravit a všech negativ se relativně jednoduše zbavit.

Labioplastika

Jedná se o modelaci a úpravu většinou malých stydkých pysků (tzv. labia minora). Malé stydké pysky jsou dvě velmi jemné a citlivé kožní řasy ukryté pod velkými stydkými pysky po obou stranách poševního vchodu. V jejich vrchní části se nachází klitoris. Jejich barva i velikost jsou u každé ženy jiné.

Někdy téměř nejsou vidět, jindy mohou mít abnormální vzhled. Mohou vyčnívat nebo být deformovány tak výrazně, že jsou jasně viditelné. Zákrokem plastické gynekologie lze tyto anomálie odstranit a upravit do té podoby, aby ženu nijak neomezovaly a umožnily jí bez problémů vykonávat všechny své aktivity.

Před zákrokem je nutná podrobná konzultace s plastickým gynekologem nebo chirurgem o představách, možnostech a hlavně očekáváních, která by měl zákrok splnit. Během něj se postupuje co nejšetrněji, aby nebyly porušeny citlivé oblasti a skryly se případné jizvy.

Ty bývají většinou umístěny v kožních záhybech a šijí se vstřebatelnými stehy. Pooperační péče je v tomto případě opravdu nezbytná. Důležitá je především pečlivá intimní hygiena. Zpočátku se doporučuje ponechávat operované místo pokud možno volné a odkryté. Je také třeba se vyvarovat dlouhého sezení a zachovávat klidový režim. Bolestivost po operaci není nijak veliká, pacientky většinou udávají pouze nepříjemné pálení asi dva dny po výkonu.

K definitivnímu zahojení dochází asi za 14 dní, doba pracovní neschopnosti je přibližně 7-10 dnů. Se sexuálním životem by se mělo začít nejdříve 4.-6. týden po operaci.

Labioplastika rozšířená

Jde o výrazně složitější zákrok, který je schopen řešit i velmi komplikované případy vrozené deformity malých pysků. V ideálním stavu jsou malá labia tvořena jednou jemnou slizniční řasou, která je skryta přímému pohledu velkými stydkými pysky. Poměrně často je zbytnění malých pysků tvořeno několika kožními i slizničními řasami, které vycházejí až z oblasti nad klitorisem a klasická úprava není schopna problém dokonale odstranit.

Díky nové operační technice uplatňované v soukromém zdravotnickém zařízení GynCentrum Praha (www.gyncentrum.cz) je naprostá většina anomálií malých pysků řešitelná s výtečným kosmetickým efektem. Zákrok trvá přibližně 60-90 minut, je nutná jedna noc v nemocnici.

Úprava poševního vchodu, hráze a pochvy

Provádí se většinou z důvodů uvolnění nebo kvůli pocitu přílišné velikosti. Důvodem jsou většinou subjektivní pocity žen, které vyplývají ze vzhledu jejich pohlavního ústrojí.

V mnoha případech se jedná o pocity oprávněné, vyplývající z vrozené vady poševního vchodu. Plastika poševního vchodu (podle potřeby a situace) i přilehlé části pochvy a hráze se provádí nejčastěji ženám se získanou deformací zevního genitálu po porodu. Příčinou může být vaginální porod s rozsáhlým porodním poraněním či špatně zhojený nástřih hráze.

Kromě estetických výhrad klientky obtěžují i bolesti při pohlavním styku, v extrémních případech se setkáváme i s odmítáním sexuálního styku. V tomto případě se jedná o problém jak estetický, tak funkční. Ke stejné situaci může dojít také následkem špatné poporodní péče či případné infekce v místě nástřihu.

Další skupinou vyžadující tuto operaci jsou ženy v pokročilejším věku se sníženou elasticitou podslizničního vaziva, kde vlivem věku, hormonálních příčin i vrozené dispozice poševní vchod výrazně vyčnívá a může být - kromě méně uspokojivého sexuálního prožitku obou partnerů - i příčinou častějších zánětů pochvy či močové trubice.

Vyskytovat se můžou i nepříjemné pocity při chůzi, sezení atp. Často je nutné tento zákrok spojit s plastikou zadní nebo přední poševní stěny, která řeší uvolnění podslizničního vaziva, a tím pádem pocit „příliš volné pochvy“. Podle typu deformace poševního vchodu a charakteru obtíží volí operatér optimální postup.

Přebytečné tkáně, části sliznice pochvy či kožní záhyby vchodu poševního a kůže hráze jsou ostře odpreparovány a okraje řezů jsou pečlivě zadaptovány - sešity vstřebatelným stehem, většinou ve dvou vrstvách. Operace trvá asi 60-90 minut. V nemocnici zůstávají pacientky po zákroku 4 dny a doba pracovní neschopnosti je minimálně 14 dnů.

Panenská blána na počkání

Byť jde o méně častější zákrok, tzv. hymenoplastika se v GynCentru provádí taktéž. Mnohdy se jedná o ženy, které z náboženských nebo osobních důvodů touží po obnovení panenské blány, a to buď spojením protržených částí, nebo rekonstrukcí nově vytvořené blány ze sliznice poševního vchodu.

Po zákroku je nutné strávit jednu noc v nemocnici. Augmentace (zvětšení) velkých stydkých pysků, která se provádí výplní vlastními tukovými buňkami a augmetace krajiny bodu G, která se provádí pomocí výplňových hmot podobně jako zvětšení rtů nebo vyhlazení vrásek, jsou dalšími zákroky, které ženě můžou pomoci v oblasti sexuálního života.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, plastická chirurgie, Poporodní péče, Plášť, Panenská blána, Zevní genitál, Blána, Subjektivní pocit, Plast, Gyncentrum Praha, Intimní hygiena, Plastika, TAK, Osobní důvod