Maminka.czSport

Tak už to rozjeď! Jak naučit dítě jezdit na kole?

Veronika Vlachová 4.  5.  2018
Nejprve bedlivě sledujeme první krůčky, a jakmile je čas na další pokrok, nevíme si rady. Pořiďte dítěti první skutečné kolo, se kterým si bude připadat jako král. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Drž se těch řídítek. Pravou nohu dej na šlapátko. Dobře se posaď. Ne, nesmíš u toho držet ruční brzdu…“ Svému tříletému synovi uštědřuji milion příkazů s tím záměrem, aby se brzy a dobře naučil šlapat sám na kole. Ale dělám to dobře? Při několikátém příkazu si říkám, že bych měla přibrzdit spíš já. Prostě se vykašlat na teorii, většina z toho stejně mému potomkovi jde jedním uchem tam a druhým ven.

Jak vybrat dětské kolo
Dítě je na světě

Jak vybrat dětské kolo

A ejhle: Po týdnu šlapací absence se náš syn ráno probudil a prohlásil, že už umí šlapat. A fakt nelhal. Skutečně je lepší netlačit na pilu a dát všemu čas. Pár chytrých triků je však zapotřebí vždy. Jaké to jsou?

Odrážecí trénink

Jakmile váš potomek začne chodit a vykazovat velkou stabilitu, je čas na první vlastní vozítko. Záleží teď na vás, zda sáhnete po stabilním odstrkovadle či tříkolce, na které se dítě naučí první pohyb nohou, nebo už rovnou své dítě přesedláte na jednostopé odrážedlo, jež se doporučuje zhruba od dvou let věku. Nevýhodou těchto mezistupňů je, že si dítě toto vozítko dlouho neužije, zvlášť když vám do plánů přijde zima a venku vaše ratolest ocení spíš dobré boby nebo sáňky.

Balanc především

První důležitý předpoklad, který by mělo vaše dítě ještě před nasednutím na první kolo zvládat, je rovnováha. Tu by se mělo naučit právě na jednostopém odrážedle. Není totiž jednoduché pohybovat nohama a k tomu ještě koordinovat celé tělo a směr. Ale jakmile se v tomhle stane vaše dítko přeborníkem, bude to pro vás znamenat konec pohodlných časů, při nichž jste vedle svého začínajícího závodníka jen kráčeli. Teď totiž dojde i na poklus.

Důležitým předpokladem pro nasednutí na kolo je balanc.

Dost dobře si pamatuju, jak jsem se ve vysokém stupni těhotenství lopotila za svým dvouletým synem, který už zkoušel balanční zatáčky a zrychloval na každé možné rovince. Ze své zkušenosti také můžu říct, že tyhle kousky je nejlepší nechat dělat své dítě tam, kde je dostatek prostoru (a vy se nemusíte bát, že hned po vyjetí do něčeho narazí) a kde nemusíte pořád vrážet do lidí. To znamená široké ulice, dětská fotbalová hřiště, nefunkční nebo málo frekventované parkoviště či odlehlé cestičky a slepé ulice. Nechte potomka zkoušet všemožné kombinace a svou radu mu poskytněte jen v minimu situací nebo tehdy, když se chystá udělat něco skutečně nebezpečného.

S kolečky, nebo bez nich?

Někteří rodiče pro první setkání s bicyklem raději zvolí přídatná kolečka, aby se děti nejprve naučily šlapat a pak teprve přidaly balanc nebo aby se otrkaly tou nejpříjemnější cestou. Ale své dítě rozhodně nepodceňujte. Je sice pravda, že přechod na šlapací kolo bude stresující, ale to zmírníte příjemnou motivací, odměnami nebo krásnou výzdobou bicyklu.

Nekřičte, jen motivujte

Pro dítě je nesmírně stresující se učit tak velkou věc, jakou je jízda na kole. Proto ho nepeskujte a buďte spíš jeho velkou oporou. Povzbuzujte ho a buďte mu i příkladem, vezměte si vlastní kolo. Spoustu dovedností děti dokážou odkoukat. Nebo se spojte s někým, jehož děti už jízdu na kole ovládají. Budou vašeho potomka povzbuzovat k dalším pokrokům. Fajn zpříjemněním se může stát i malý přední košík, do kterého si dítě vloží oblíbeného plyšáka nebo hračku. Nechte ho nalepit si na rám třeba nálepky.

Probuďte v něm příjemný pocit spojený s jízdou na kole. Motivujte ho třeba tím, že dojedete společně na zmrzku, na návštěvu ke kamarádce, na hřiště či do hračkářství. Netlačte na pilu a dejte všemu čas. Pokud už se dítě nesoustředí a nejeví zájem, bez komentářů nebo výčitek kolo zase ukliďte.

Je jedno, zda se naučí šlapat teď ve třech letech, nebo až příští jaro. Nezahrnujte dítě velkým množstvím instrukcí. Spíše pochvalte, jak si dobře vede, nebo mu ukažte, jak by něco mohlo udělat lépe.

Jakmile tedy vysledujete, že dítě zvládá rovnovážnou jízdu na odrážedle s přehledem, dejte mu možnost vystoupat na další level: Pořiďte mu první kolo bez balančních koleček. Ta by ho akorát mátla a zbrzďovala v dalších dovednostech. S tím souhlasí i odborník Karel Studnička ze Ski a Bike Centrum Radotín:

„Součástí koupené cyklistické výbavy jsou i odnímatelná pomocná kolečka, která je vhodné ponechat jen po nezbytně nutnou dobu, aby dítě nestagnovalo.“

Něco na rozjezd

Tak, teď už vaše dítě dokáže šlapat, sem tam udržet i směr, i když prozatím vypadá, jako kdyby v sobě mělo promile. Ale jak ho nejlépe odstartovat? Bude to vyžadovat trochu vaší fyzičky. Dítě by mělo nasednout, položit chodidla na šlapky, zatímco vy ho držíte za sedadlo nebo přidržujete za ramena. Teď je správný čas pomalu rozjíždět jeho vehikl, a jakmile chytne balanc, pustit ho. Rozhodně potomka nechytejte za kus oblečení, nebo dokonce za ruce.

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo

Jak zastavit

Brzdit bude vaše dítě nejprve intuitivně nohama, proto na první projížďky zvolte pevnou obuv, která chrání chodidla i palce a hlavně jí nebude škoda, když ji potomek vydatně obrousí. Přední brzdu děti zvládnou ovládat bezpečně až později. Proto svého učence veďte k brzdění protišlapem, který je nejjednodušší. S tím také souvisí pořízení takového prvního kola, které zadní brzdou disponuje.

Sehnat to nejlepší

Šlapací kolo se většinou pořizuje kolem třetího roku věku. To už dítě má dostatečnou fyzickou i mentální výbavu a zároveň je to ideální příležitost, kdy uplatnit jeho přebujelou energii. Nejčastější chybou je výběr špatné velikosti: Obvykle dítě dostane kolo větší, aby mu déle vydrželo.

A jak upozorňuje Karel Studnička, nevhodně vybrané kolo dokáže napáchat mnohem více škody než užitku: „Větší kolo je pro dítě těžké, špatně se ovládá a může mu cyklistiku a sport do budoucna znechutit. To samé může platit při nákupu nekvalitního levného kola ze supermarketu,“ dodává odborník.
 

Správný výběr není žádná věda

Pro první vyjížďky na kole se hodí nejmenší velikosti: 12“ nebo 16“. Správnou velikost zjistíte tak, že si dítě stoupne obkročmo přes horní rámovou trubku. Mezi ní a rozkrokem by mělo zůstat místo alespoň na pěst. Dbejte i na nízkou hmotnost, aby jízda pro dítě nebyla příliš fyzicky náročná, navíc kolo dost často ponesete.

Dobrým tipem je například model Specialized Hotrock nebo Cannondale Race. Sedící dítě na sedadle by mělo chodidly dosáhnout pohodlně až na zem. Rozhodně by kolo mělo disponovat krytem na řetěz. Už od začátku učte dítě nosit helmu, popřípadě i ochranné rukavice.

VIDEO: Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo

10 zásad pro plánování cyklovýletů s dětmi

Cyklosedačky a kola za kolo
Dítě je na světě

Cyklosedačky a kola za kolo

 

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video
Témata: Děti, Časopis Maminka, Praktické rady, Naše tipy, Sport, Dětské kolo, Sáňky, Vysoký stupeň, Pokrok, Dvouletý syn, První pohyb, Kolečko, Sedící dítě, Balanční kolečko, Nejčastější chyba, Koleček, Poklus, Fotbalové hřiště, Bicykl, První krůček, Správná velikost, Přední brzda, Centrum, Jak, Pořízení, Sport na Heureka.cz

Video