[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Mnoho kojících maminek potvrzuje, že během laktace zaznamenaly zvýšenou chuť na sladkosti, ať již ve formě různých druhů čokolád, čokoládových tyčinek či sušenek nebo ve zdravější podobě, kterou mohou představovat nejrůznější směsi sušeného ovoce a oříšků, ovocné či oříškové tyčinky a jiné dobroty vyráběné bez použití chemických přísad a přidaného cukru a tuku.
Cukr i tuk zdravé sladkosti pochopitelně také obsahují, avšak v přirozené podobě, navíc spolu s vlákninou a dalšími prospěšnými látkami.
„Podobně jako během těhotenství stoupá chuť na potraviny bohaté na bílkoviny, v období kojení stoupá chuť na sladké. Je to logické, protože mateřské mléko obsahuje velké množství molekul hodnotného cukru potřebného pro vývoj centrálního nervového systému, který u dítěte stojí v popředí,“ tvrdí Vivian Weigert, zakladatelka mnichovské Poradny pro přirozený porod a rodičovství, která již mnoho let provází maminky obdobím těhotenství, porodu i laktace.
Další, vcelku pochopitelný důvod, proč kojící maminky tak často honí mlsná, je zcela intuitivní a logický. Děti i dospělí, jsou-li vyčerpaní a potřebují-li rychle doplnit energii a uklidnit rozbouřené nervy, obvykle naprosto spontánně sahají po „rychlých“ cukrech v podobě sladkostí, které umí tyto naléhavé potřeby okamžitě utišit.
Nicméně jde-li o jednoduché cukry v podobě prázdných kalorií (potravina neobsahuje kromě kalorií nic prospěšného, např. vitamíny), dojde velmi brzy po konzumaci k vzestupu hladiny cukru v krvi, po kterém následuje opět rapidní pokles – nekonečný kolotoč vzestupů a pádů se začíná roztáčet. Jakým sladkostem tedy dávat přednost a jakým se vyhnout?
Velmi výhodné je, bude-li ona vyvolená sladkost mimo úžasné chuti obsahovat také vlákninu. Vláknina totiž napomáhá postupnějšímu uvolňování cukru do krve, „sladká hladinka“ pak není tak rozkolísaná, nedochází k prudkým vzestupům a pádům, které organismus lákají k další a další konzumaci sladkého.
Blažený stav se sice po konzumaci zdravější sladkosti s obsahem vlákniny nedostaví naprosto ihned, zato bude trvat déle a hladina cukru v krvi se nebude podobat prudce zvlněnému terénu velehor.
A to má své velké výhody! Nebudeme mlsat tak často a nebudeme přetěžovat slinivku (která se stará o výrobu inzulinu).
„Přírodní cukr v sušeném ovoci v kombinaci s hodnotnými mastnými kyselinami v ořeších je přesně tou potravinou pro mozek, která nejvíce posiluje nervy. Pokud vás tedy honí mlsná, klidně jí podlehněte – snažte se pokud možno přejít z průmyslově vyráběných sladkostí na všechno, co je od přírody sladké.“
Pochopitelně je povolena i čokoláda, avšak přednostně s vysokým obsahem kakaa a kakaového másla, takovou čokoládu lze totiž dle odborníků dokonce považovat za vyloženě zdravou pochutinu, samozřejmě tedy v rozumném množství.