Maminka.czKuriozita

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Ivana Ašenbrenerová 6.  6.  2023
Tori a Zach Roloffovi jsou považováni za nejstatečnější a taky nejvíc milující rodiče. Navzdory všem překážkám se totiž rozhodli, že budou mít děti, i když věděli, že se mohou narodit s vrozenou vadou – achondroplazií. Ta se projevuje nápadně malým vzrůstem a krátkými končetinami – trpaslictvím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milostný příběh těchto dvou lidí ušel od prvního rande kus cesty a čelil spoustě kritiky a negativních názorů. Vysmívali se jim, ukazovali si na ně prstem, ale oni se nevzdali. Jejich tři děti jsou důkazem toho, že bezpodmínečná láska nemá žádné předsudky. Jejich láska trvá skoro třináct let a pořád jsou zamilovaní jako na začátku.

VIDEO:  Lékař o poruchách růstu u dětí

Zach a Tori Roloffovi jsou spolu od roku 2010. Potkali se na farmě Zachovy rodiny. „Oba jsme byli moc stydliví na to, abychom se k sobě tehdy přiblížili, ale oba jsme řekli svým kolegům, že nám ten druhý připadá roztomilý,“ vypráví Tori. Jednoho dne dostal konečně Zach odvahu pozvat Tori na rande. U prvního rande neskončilo, od té doby byli nerozluční.

Možná by na tom nebylo nic tak zvláštního, kdyby Zach nebyl trpaslík. Narodil se s achondroplazií, disproporcionálním trpaslictvím s krátkými končetinami. Mezi charakteristické znaky této genetické poruchy patří normálně velký trup, krátké ruce a krátké nohy, přičemž obzvláště zkrácené jsou paže a stehna. Achondroplazie ale nijak nenarušuje inteligenci, naopak tihle trpaslíci byli už ve středověku oblíbení u královských dvorů jako šašci. Jejich vtip a inteligence byly pověstné. Všichni kolem se divili, že Tori nevadí, že je o čtyřicet centimetrů vyšší než Zach, mnozí je od jejich lásky odrazovali a říkali Tori, že přece nebude riskovat, že by porodila děti se stejnou vadou.

Po čtyřech letech randění požádal Zach Tori o ruku. Svatba se konala v červenci 2015 na farmě Zachovy rodiny a zúčastnilo se jí přes 200 hostů. Šťastný pár od té doby všem nevěřícím Tomášům dokazuje, jak moc se oba milují. Během společných let Tori porodila tři děti a všechny zdědily po otci genetickou vadu achondroplazii. Tori to ale ani trochu nevadí a říká: „Obdivuji Zachovu trpělivost se mnou a našimi dětmi. Je nejlepším vůdcem naší rodiny a každý den nás dělá lepšími. Nikdo mě nerozesměje víc než on. Miluji ho.“

To, že děti trpí stejnou genetickou vadou, považuje Tori za normální. Podle ní na tom vůbec nezáleží, protože mají to štěstí, že mají jeden druhého a že jim osud vůbec děti nadělil. „Je spousta rodičů, kteří to štěstí nemají,“ dodává Tori. Mimo jiné manželé plánují, že budou bojovat za práva trpaslíků. „Využijeme všechny možnosti sociálních sítí, abychom pomohli ostatním, kteří jsou třeba ve stejné situaci,“ říká Tori. Jejich rodina je totiž důkazem, že zdánlivě neslučitelné páry mohou vybudovat prosperující a šťastnou rodinu. Skutečná láska totiž nezná hranic.

„Jsme hrdé, že se už dokážeme dětem omluvit.“ Seznamte se s akčními mámami, které rozjely podnikání na mateřské
Témata: Rodina, Mateřství, Kuriozita, Nemoc, inspirace, Tomáš, Zach, Láska, Vada, Máma, Děti