Maminka.czRodina

Tápání bezradného rodiče: který zvolit?

Judita Traubová 24.  8.  2009
Tápání bezradného rodiče: který zvolit?
Pravda už je taková. Čím větší výběr zboží na trhu, tím větší starosti. Týká se to i kočárků. V době, kdy jste si mohli vybírat mezi třemi víceméně stejnými vozítky, nebylo příliš co řešit. Dnes jsou budoucí maminky zasypány lavinou barev a typů a mnohdy celých devět měsíců beznadějně přemítají, který vybrat…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Babičky miminek, která si dnes pohodlně hoví v rozmanitých typech kočárků, jezdily před několika desítkami let ve zcela jiných vozítkách. Jedna z nich vzpomíná: „Když si prohlížím stará rodinná alba, vždycky obdivuji kočárek, v němž mě vozila moje maminka. Byl opravdu krásný, zvlášť po načančání krajkových polštářků. Celá korbička byla upletená z bílého proutí. Dřevěná podlážka s tenkou matrací z mořské trávy a vnitřek vyložený voskovaným plátnem. Košatinka seděla na čtyřech mohutných točených pérech. Byl ale v porovnání s dnešními kočárky velmi úzký a ze zdravotního hlediska nic nebezpečného...“ Že byste měli zájem právě o takový? Ten vám asi dnešní trh nenabídne. Ale najdete na něm stovky druhů jiných...

Zvažovat, plánovat, přeměřovat

Při volbě nejvhodnějšího kočárku byste měli zohlednit několik faktorů. Většinou odpadá přizpůsobení barvy pohlaví dítěte. Dnes frčí modrá i pro holčičky. Spíš zvažte, zda budete podnikat terénní túry či příliš často skládat kočárek do auta kvůli cestám na chalupu. Světlé pastelové barvičky by vám v tom případě příliš velkou službu neudělaly. Stejně tak si raději obezřetně přeměřte vchodové či výtahové dveře. Můžete pak totiž také zjistit, že domů se s kočárkem jednoduše nedostanete. V tomto ohledu je dobré samozřejmě poměřit i velikost složeného kočárku s objemem kufru vašeho auta. Pokud jste se rozhodli pro kočárek hluboký, jenž mnozí rodiče považují za nejpohodlnější a nejbezpečnější útočiště pro čerstvé miminko, počítejte s tím, že ani ten se moc nehodí do terénu.

Navíc je těžší, nelze ho přeměnit na sportovní a děťátku bude vyhovovat maximálně tak devět měsíců. Zmíněná negativa však vyvažuje fakt, že hluboká vozítka dobře ochrání před nepřízní počasí, disponují dostatkem prostoru a krásně houpou... Zvolili jste dvoj-, troj- či dokonce čtyřkombinaci? Potom máte poněkud ulehčenou práci. Takové kočárky nabízejí vkládací tašku pro novorozence, v níž ho lze i přenášet. Když trochu povyroste, tašku jednoduše vyndáte, čímž vznikne větší prostor. Mnohdy jde na kočárek připevnit sportovní sedačka či autosedačka. No, a jakmile miminko začne sedět a požadovat dobrý výhled, sestavíte šikovný sporťáček. Sportovní kočárky bývají doporučovány zhruba od šesti měsíců (v případě, že se dají sklopit do roviny), nicméně mnozí odborníci je vidí u takto malých dětí přece jen neradi. Dostatečnou oporu zad pro zatím nesedící dítě poskytovat nemusí. Natožpak ještě jednodušší golfky.

Jitka Smutná z Prahy říká: „Simonku jsem v golfkách vozila od sedmi měsíců. Já vím, že to bylo asi brzy – říkala mi to i moje lékařka. Jenže já musela často dojíždět tramvajemi a autobusy a nesnášela jsem otravování lidí, aby mi s kočárkem pomohli. Stejně většinou nevěděli, jak a kde kočár chytit, vždycky jsem měla strach, že mi Simonka na schodech vypadne. Golfky byly řešením, jak můžu vlézt do tramvaje sama bez cizí pomoci...“ Podobné dilema řeší více maminek. K dobru alespoň té pražské MHD lze však říci, že přibývá tzv. nízkopodlažních prostředků, kam dnes už pohodlně vjedete s kočárkem jakkoli těžkým...
Kupujete už sportovní kočárek či golfky? Pak dejte pozor, aby splnily vaše pozdější nároky – praktické jsou kočárky lehčí s nafukovacími koly, oporou nožiček, se stříškou a nákupním košíkem. Především golfky však často bývají vyráběny bez odpružení i polohování, takže jsou vhodné až pro starší dítě, které sem tam samo popoběhne a v kočárku už nemusí trávit tolik času. Samostatnou kapitolu v tomto případě poměrně dost složitého rozhodování představuje koupě kočárku pro dvojčata, eventuálně trojčata. Široká vozítka, v nichž dětičky leží vedle sebe, mají dnes variantu užší, kdy leží dvojčátka za sebou. Obojí má své pro a proti, v podstatě vždy ale budete mít obtížnější vstup do dopravních prostředků i korzování po obchodech... Výhodou v rodinách se dvěma dětmi jsou pak sourozenecké kočárky, v nichž se veze i starší bráška či sestřička.


Na co dát pozor při koupi kočárku

Cena – v bazarech jsou levnější, ale mohou být dost opotřebované a méně kvalitní, levnější seženete též po internetu, ale zase je nemůžete dobře prohlédnout a vyzkoušet.

Podvozek – do města stačí i malá golfová kolečka, do terénu potřebujete nafukovací, dobře odpružená kola.

Rukojeť – měla by být přizpůsobená vaší výšce, výhodná je přehazovací: dítě si může vybrat, jestli chce koukat na vás, nebo pozorovat okolní svět, lze ho i lépe schovat před sluníčkem.

Údržba – lze rozebrat a vyprat? Miminko je miminko, batole je batole, permanentní čistotu v kočárku nečekejte!

Dobré upínací pásy– děti si stoupají, vrhají se střemhlav na chodník, některé maminky děťátko jistí pásy v kočárku i koupenými kšíry.

Tři kola? Čtyři kola? Šest kol? – pro někoho zbytečná výstřednost, někdo zrovna ale upřednostní netradiční počet kol. S trojkolkou se někomu dobře jezdí na bruslích, jinému se prostě troj-, čtyř-, šestikolka jen líbí a basta.

Váha – vždy je lepší kočárek lehčí, zvlášť budete-li cestovat MHD. Některé kočárky připomínají tanky a i oslovení svalovci mají co dělat, aby vám s ním do tramvaje pomohli.

Doplňky – „skejtík“ pro trošku staršího sourozence (připevníte ke kočárku, on si na něj stoupne a jedou spokojeně oba), pláštěnka, moskytiéra, držák na láhev, slunečník, speciální taška na přepravu kočárku a mnohé další vychytávky.


Maminčin odborník MUDr. Jiřina Luksíková rehabilitační lékařka

Dnes je často maminkám doporučováno nosit děti v tzv. klubíčku. Některé si ale myslí, že v podobném klubíčku spočívá i v sedačce či autosedačce, které připevňují k podvozku kočárku. To ale odborníci vidí neradi...

Klubíčko, ve kterém se doporučuje nosit děti zhruba do šesti měsíců, se nejvíce přibližuje prenatální pozici v děloze. V klubíčku se miminko zklidňuje – mírní se jeho holokinetická hybnost, kdy „mává“ neúčelně ručkama a často ho náhlé pohyby i ruší (leká se). V klubíčku vlastně dítě nesedí – je drženo pod stehny se skrčenými koleny, takže zadeček „má ve vzduchu“, plochou zad se opírá o tělo matky, která nedopustí, aby se jí dítě sesulo níže. Toto nelze zajistit ve skořepině či autosedačce. Dítě zde spočívá zcela pasivně, v polosedu, čím mladší, tím hůře. V podstatě se sesouvá do sedu s tlakem a oporou o sedací hrboly. A protože ještě nefunguje svalstvo trupu, není páteř odpružena. Ani pro držení hlavy není skořepina ideální – teprve od čtvrtého měsíce ji dítě drží vzpřímeně bez úklonu se symetrickými aktivními rotacemi do obou stran.

Odkdy by měly maminky používat golfky?

Golfky by dle mého názoru měly přijít na řadu od doby, kdy dítě dobře sedí. Protože sed není nikde sledovaná dovednost – vyplyne z vývoje, je to záležitost individuální. Dítě dobře sedí, až když dobře leze (zpevňuje trupové svalstvo).

Jaké negativní důsledky může mít předčasné posazování?

Zatížení oblasti přechodu hrudní a bederní oblasti, což se v budoucnu projeví nesprávným zakřivením páteře (kyfózou, v důsledku pak bolestmi zad).

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Rodiče, Sportovní sedačka, Rotace, Podobné dilema, Rehabilitační lékař, Předčasné posazování, Sporťáček, Dobrý výhled, Rodinná alba, Upínací pás

Video