Maminka.czVaše příběhy

Táta, kterému zemřel syn, napsal srdceryvný seznam věcí, na které nemáme zapomínat

Markéta Novák Matějková 14.  9.  2017
Číst vyznání tohoto tatínka, který loni přišel tragicky o svého tříletého syna, nám vhání slzy do očí. Takovou bolest by neměl nikdy zažít žádný rodič. Richard Pringle rok po smrti svého chlapečka sepsal deset věcí, na které by žádný rodič neměl nikdy zapomínat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V srpnu to byl přesně rok, kdy Richard Pringle zažil největší bolest ve svém životě, kterou již nikdy nic nezahojí. Přišel o svého syna Hughieho, který zemřel na krvácení do mozku.

Pro Mirror zdrcený otec řekl: „To, že by k něčemu takovému došlo, bylo možné jen na pět procent. Bohužel minulý rok se těchto pět procent stalo.“ A nám se svírá srdce...

Po roce, kdy už byl schopen o ztrátě syna mluvit, sepsal na sociální síti deset nejdůležitějších věcí, které si po tragédii uvědomil.

Jak připravit dítě na smrt v rodině

„10 nejdůležitějších věcí, které jsem se kvůli ztrátě svého syna naučil

  1. Projevů lásky směřovaných k dítěti není nikdy dost.
  2. Vždycky mějte čas. Přestaňte dělat to, co děláte, a hrajte si s ním, i když je to jen na chvíli. Nic není tak důležité, aby to nemohlo počkat.
  3. Foťte své děti a natáčejte, jak jen můžete. Jednoho dne by to mohlo být všechno, co máte.
  4. Vydělávat peníze, nebo trávit s nimi čas? Je jedno, co uděláte. Skočte do louže, jděte na procházku. Plavejte v moři, bavte se. To je to, co chtějí. Nevzpomínají na to, co jste jim koupili, ale pamatují si to, co jste udělali.
  5. Zpívejte. Zpívejte s nimi písničky. Mé nejšťastnější vzpomínky jsou z doby, kdy mi seděl na ramenou nebo vedle mě v autě a společně jsme si zpívali naše oblíbené písničky. Hudba přináší vzpomínky.
  6. Radujte se z maličkostí. Uspávání, čtení pohádek, večeření, lenošení v neděli. Z toho všeho se radujte. To je to, co mi nejvíc chybí!
  7. Vždy, když někam odejdete, polibte své milované. A pokud zapomenete, vraťte se. Nikdy nevíte, jestli to není naposledy.
  8. Přeměňte nudné věci na zábavné. Nákupy, cestování autem, chození po obchodech. Buďte zábavní, vyprávějte vtipy, smějte se, znovu se smějte a užívejte si to. Život je příliš krátký na to, abychom se nemohli neustále radovat.
  9. Pište si deník. Zapisujte si do něj všechno, co dělají. Začali jsme si ho psát teprve až potom, co jsme ztratili Hughieho. Chceme si všechno pamatovat a teď to děláme pro naše další dvě děti. Nyní si zapisujeme všechny naše vzpomínky a jednoho dne si můžeme vybavit každou společně strávenou chvíli.
  10.  Pokud máte děti a denně je vidíte, jak se učí, jak snídají, jak chodí do školy, na vysokou školu, jak se vdávají nebo žení. Je to požehnání. Nikdy na to nezapomínejte."

A my do puntíku souhlasíme. Možná to děláte a nijak nad tím nepřemýšlíte, ale pro někoho může těchto deset bodů sloužit k zamyšlení nad tím, jak je důležité užívat si každou chvíli s těmi, kterým jsme sami dali život.

Video: Proč je důležité mít tátu...

 

Agáta Prachařová včera porodila. Je to holčička
Poté, co novorozenec zemřel na dehydrataci, sdílela kojící matka srdceryvný příběh
Srdceryvný příběh: Rodiče strávili s mrtvou dcerkou 16 dní, po smrti ji vzali v kočárku ven
Témata: Vaše příběhy, Syn, srdce, Vysoká škola, Bolest, Nejdůležitější věc, Sociální síť, Největší bolest, Táta, Mirror, Oblíbená písnička, Rodiče, Tata, Tříletý syn, Richard, Michael Foret, Vzpomínka, Seznam věcí, Lenošení, Minulý rok