Maminka.czOtec u porodu

Táta u porodu: Ano, nebo ne? Čísla hovoří jasně! Jaké jsou vaše osobní zkušenosti?

Tereza Víchová 28.  4.  2022
Bývají psychickou podporou nebo tichými pozorovateli. Ne každá žena si však přeje, aby jí stál partner po boku zrovna ve chvíli, kdy přivádí na svět jejich společného potomka. A různé jsou i zkušenosti mužů. Každopádně jejich přítomnost u porodu je už běžná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Viděli jste někdy pořady jako Malé lásky nebo Čtyři v tom? A sledovali jste, jak si vedou tatínkové? U porodu je jich dnes většina, podle průzkumu Aperio (Spol. pro zdravé rodičovství) více než 80 %. Ale často jde jen o pasivní přítomnost, protože „je to dnes normální“. A protože je porod klíčovým okamžikem, který si budou oba rodiče pamatovat celý život, měl by být co nejkrásnější. Pro každého to však neznamená doslova přestřihnout pupeční šňůru. 

VIDEO: Otec u porodu může být i katastrofa, říká psycholog

CO ŘÍKÁ VÝZKUM? 

Otec u porodu je běžná věc ve většině porodnic v ČR 

Ve srovnání s dobou před 30 lety už těhotné i porodnice považují přítomnost otce (nebo jiného doprovodu) u porodu za standard. Z průzkumu Průvodce porodnicemi Aperio, do nějž se zapojují porodnice i rodičky, vyplynula tato fakta:

  • Z 89 českých porodnic uvedlo 68, že doprovod má možnost strávit s rodící ženou celou dobu porodu.
  • V 59 porodnicích může ženu za běžných podmínek doprovázet k porodu i více než jen jedna blízká osoba.
  • V letech 2018–19 využilo možnosti doprovázení po celou dobu porodu téměř 80 % rodiček, které vyplnily hodnocení „své“ porodnice.
  • Ani ženy, které rodí císařským řezem, se nemusí vzdát podpory doprovodu.
  • 40 porodnic uvedlo, že umožňují partnerovi či dule, aby zůstali přímo v sále, kde operační porod probíhá.
  • 7 porodnic jim nabízí možnost přihlížet císařskému řezu aspoň z prostoru mimo sál.
  • Alespoň 1 z těchto možností využila loni a předloni více než polovina žen, které rodily císařským řezem, a jejich partnerů. 

OTEC U PORODU: ano, nebo ne? 

ODPOVÍDALI JSTE NA NAŠEM FACEBOOKU 

ŽENY

"Nedokážu si představit rodit bez manžela. Byl mi neskutečnou oporou a na pohled, který věnoval synovi, nikdy nezapomenu."

"Já jsem v takové chvíli ráda sama. Nechtěla jsem tam nikoho. To byla naše chvíle, má a miminka. Měla jsem vztek a další nepříjemné stavy, než se narodilo, ráda jsem si je odbyla sama."

MUŽI 

"U porodu jsem byl a nedokážu pořádně vyjádřit pocit, když jsem viděl, jak se syn narodil, a hned mi ho dali do náruče. Mám pocit, že svou ženu miluji od té doby ještě víc než kdy předtím."

"U porodu ani jednoho ze tří dětí jsem nebyl. Respektuji rozhodnutí ženy a intimitu. Moje role byla a je jinde. Nemám pocit, že bych někoho z rodiny miloval méně nebo že bych  nedoceňoval obtížnost porodu."

VIDEO: Jaké to je, když je otec u porodu opravdovou oporou?

Témata: Porod, Časopis Maminka, Mateřství, Porodnice, Otec, Císařský řez, Otec u porodu, Otcové, Osobní zkušenost, Táta, Malé lásky, Přítomnost, Průzkum, Aperio, Facebook, Jaký, Česká republika, Čtyři