Maminka.czPorod

Tatínek na mateřské… Troufnete si na to?

Josef Kraus 11.  10.  2011
Starání se o děti bylo od nepaměti čistě doménou žen. V poslední době ovšem nastávají situace, kdy na mateřskou (rodičovskou) dovolenou odchází muži. Jak se s tím vypořádávají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Feminizace společnosti a ekonomický rozvoj, na němž se citelně podílejí ženy a moderní styl života postavený na vzdělání, kariéře a konzumu, začaly bořit staré zavedené pořádky, že muž je živitelem rodiny, zatímco žena se stará o domácnost a výchovu dětí. Vidět tatínka tlačit kočárek již není nic divného. Muž na mateřské či rodičovské dovolené je u nás ale stále ještě raritou.

Přesto lze zaznamenat trend ve zvyšování počtu otců, kteří dají před prací přednost starosti o domácnost a potomka. Vyjma vynucených situací typu úmrtí matky, je nejčastějším a nejdůležitějším důvodem pro odchod otců z práce finanční motivace. Je-li manželka na výrazně lepší kariérní i platové pozici, pro rodinný rozpočet je příznivější, odejde-li na rodičovskou dovolenou otec. Dokáže si s tím poradit alespoň stejně tak dobře jako žena?

Nervozita, nejistota, obavy

Ani společensky, ani biologicky není muž pro péči o dítě uzpůsoben tak dobře, jako žena. Smysly má vyvinuty jiným způsobem, mozek používá odlišně a nebyl od malička připravován na roli opatrovníka malých dětí. Dostává se tak do pozice, která mu není přirozenou, přestože to neznamená, že je mu nepříjemnou.

Z těchto důvodů jsou u muže klíčovými pocity při nástupu na rodičovskou dovolenou především nervozita, nejistota a obavy, zda dokáže vše správně zvládnout, dítě ohlídat, dobře vychovat a rozvíjet ho. Často se přidruží role domácí hospodyňky, která uklízí, pere a vaří, popř. připravuje jídlo pro malého špunta. Nemá-li tyto práce vyzkoušené a zažité, má od začátku o problém navíc.

Paní na hlídání

Ženy, které mají dostatek odvahy a odhodlání nechat manžela doma, aby se staral o dítě, se velice často snaží muži pomoci v této pro něj nelehké situaci tím, že ho co nejvíce zbaví přítěže opečovávání domácnosti. Muž je tak ušetřen domácích prací, takže veškerou svou energii může vložit do péče o potomka.

V praxi to vypadá tak, že žena přijde po celém pracovním dni domů a nastoupí druhou směnu v úklidu, zatímco muž si přes den hraje, jezdí na výlety, ukládá ke spánku, sleduje pohádky atd. Tento stav samozřejmě pro živitelku a hospodářku v jednom není dlouhodobě udržitelný. Navíc se jedná o výrazný rozdíl oproti situaci, kdy je na rodičovské manželka, která se běžně stará zároveň o dítě i čistotu domácnosti.

Mnohem efektivnější řešení je pomoci muži co nejvíce z počátku a postupně na něj nabalovat další a další břímě s tím, jak se mu daří zvládat dosavadní úkoly. Jakmile se při vaření přestanou stávat bez vašeho dohledu pohromy, můžete jej zkusit nechat vyprat atd.

Možnost krátkodobého útěku

Muži, kteří si během svého nemanželského života navykli na svobodu rozhodování, pohybu a disponování s vlastním časem, obzvláště špatně ponesou překaženou socializaci, která k rodičovské dovolené patří. Tím spíš, že ženy v tomto období mnohem lépe navazují nové styky a přátelství s ostatními maminkami podobného věku v okolí.

ČTĚTE TAKÉ: Z mateřské do práce…

Muž má ve své pozici mnohem problematičtější situaci. S maminkami se nebude bavit tak moc, lehce a s takovým požitkem, jeho mužští kamarádi mají přes den práci, večery tráví s rodinou nebo svými známými, takže si stěží najdou čas na setkání s celodenně unuděným tatínkem v domácnosti.

Muž tak potřebuje více než žena „pouštět ven mezi lidi“. Od partnerky bude velice moudré a ohleduplné, když toho svého nechá po večerech jít do hospody, navštívit kamarády, vyzkoušet nějaký ten sport apod. Vyjma asociálních případů to jistě každý muž vřele uvítá a nebude se v něm hromadit frustrace ze ztráty společenských kontaktů.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Novorozenec, Batole, Kojenec, tatínek, Máť, Břímě, Mater, Výrazný rozdíl