Maminka.czŠkolák

Tato pravidla bezpečnosti by měl znát každý rodič. Víte, která to jsou?

Kateřina Prachařová 1.  7.  2019
Nejrůznější rány a modřiny jsou nevyhnutelnou součástí dětství. Od lehkého poranění k vážnému úrazu je ale jen kousek. Existuje několik oblastí, kde bychom jako rodiče měli být obzvlášť opatrní. Základem je dbát na prevenci a být předvídavý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

SPÁNEK

Zde mluvíme samozřejmě hlavně o miminku. Hlavní zásadou je, aby dítě spalo na zádech, případně podložené na boku tak, aby se nemohlo přetočit na bříško. Od roku 1992, kdy se změnilo oficiální stanovisko lékařů a bylo doporučeno spaní na zádech místo na bříšku, se v západní Evropě trojnásobně snížil výskyt SIDS neboli syndromu náhlého úmrtí novorozence.

Prevence náhlého úmrtí kojence? Postýlka bez mantinelů

Nepoužívejte na spaní prošívané deky s krajkou, které mohou ucpat dýchací cesty miminka. Ideální je tvrdá matrace a napjatá přikrývka, kterou dítě nemůže shrnout. Vhodnou alternativou jsou také spací pytle, které se dítěti žádným způsobem nedostanou na obličej.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsmutnější příběh: Matka se svěřila, že její syn se udusil v postýlce

Myslete i na vhodnou šířku mezi tyčkami postýlky. Dobrou pomůckou je například plechovka Coca-Coly, která by se mezi tyčky měla vejít. Pak nehrozí riziko uváznutí. Během spánku dítěte odstraňte z postýlky všechny volné předměty jako šály, čepičky, bryndáčky či hračky se šňůrkami.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Školák, Batole, Váš domov, Nebezpečné výrobky, pravidla, Tablet, Autosedačky, Syndrom náhlého úmrtí, Jídelní židlička, Riziko úmrtí, Nosní dutina, Sedačka, Bezpečnost, Vážný úraz, Bezpečnostní pojistka, Varná deska, Malé dítě, Základní pravidlo, Baterie, Prkénko, Vynález, Zdraví na Heureka.cz