Maminka.czOtec

Tátové jsou aktivnější než před deseti lety. Děti vodí na kroužky i k lékaři

Gabriela Kolinová 19.  6.  2020
Dobrá zpráva! Vypadá to, že otcové se více zapojují do péče o děti i domácnost. Své potomky daleko častěji vodí na kroužky a pečují o ně, třeba je i večer ukládají ke spánku. Víc než dřív je můžete potkat i v ordinaci dětských lékařů. Vyplývá to z unikátního výzkumu Ligy otevřených mužů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V neděli opět oslavíme Den otců a dobrou zprávou je, že čeští tatínkové se za posledních deset let daleko aktivněji zapojují do péče o děti: „Ukazuje se, že tátové se v poslední dekádě začali významně více zapojovat do péče o děti a jejich životní prostor. A to už od nejútlejšího věku. Například podíl mužů doprovázejících děti k lékaři se za posledních deset let zdvojnásobil,“ říká Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů, která provedla výzkum v dubnu 2020 ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere. Zúčastnilo se ho 839 mužů – otců nezletilých dětí ve věkové kategorii 25–54 let. 

Tátové daleko častěji (oproti roku 2010) vodí děti na kroužky, nakupují potraviny, navštěvují s dětmi praktického lékaře, starají se o večerní hygienu dětí nebo o nemocné děti pečují. "Slábne jejich přesvědčení, že o nemocné děti se nejlépe dovede postarat matka, i když s tímto tvrzením stále souhlasí 77 % českých otců (v roce 2010 to však bylo 89 %)," uvádí výzkum. 

Pět obyčejných věcí, které by měli dělat dobří tátové se svými syny

Lepší se i zapojení otců do péče o nejmenší děti do dvou let. Ve větší míře se podílejí na takových činnostech, jako jsou koupání dětí, noční vstávání k dětem, přebalování nebo uspávání. Noční vstávání k dětem vůbec nevadí 64 % oslovených tatínků (v roce 2010 jich bylo jen 47 procent, kteří s tím neměli problém). 

„Za posledních deset let došlo k významnému posunu k modernímu pojetí otce jako angažovaného pečovatele. Více otců si dnes dovede představit, že by zůstalo s dítětem na rodičovské dovolené, a významně ubylo otců, kteří jsou pro tradiční dělbu práce, kdy se žena stará o děti a domácnost a muž vydělává,”  popisuje zjištění Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere. 

Role dnešních mužů a otců: Co by se od nich měly děti naučit?

Muži stále zůstávají hlavními živiteli rodin. Příjem většiny z nich zůstává vyšší než příjem jejich partnerek. Přesto otcové více než dřív deklarují, že svým dětem dají nejvíce, pokud s nimi budou trávit svůj čas. Slábne přesvědčení, že dětem nejvíce pomohou, pokud je finančně zajistí. 

Otcovské volno vítají!

  • Od roku 2019 mohou otcové do šesti týdnů od narození svého dítěte čerpat týden státem placeného volna. Téměř 9 respondentů z 10 se domnívá, že otcovská dovolená je dobrým prostředkem pro upevnění pouta mezi otcem a dítětem.
  • Muži projevili zájem o rozšíření otcovské. Pouze 26 % otců stávající úpravu považuje za dostatečnou a 70 % by ji naopak nějakým způsobem rozšířilo. Ať už ve formě prodloužení nebo vyššího finančního krytí. 
  • Téměř čtvrtina otců také uvedla, že jejich firma žádné benefity v oblasti podpory péče o děti a pracovní flexibility nenabízí.
Inspirace: Den otců bude už v neděli. Tipy na super dárky, které udělají radost každému tátovi
Mužství je v krizi. Potřebuje obnovit a zmoudřet, říká kouč Jan Bílý
Témata: Slavní tatínci, Péče o dítě a jeho výchova, Otec, Nejen pro tatínky, otcovská dovolená, Kroužky, Den otců, finanční krytí, Péče, Výzkum, Dětský lékař, Nielsen, Dobrá zpráva, Liga otevřených mužů, Lékař, Táta, Děti, Nielsen Admosphere, Lukáš Talpa