Tátové si hrají jinak

Vyhazují mimina do vzduchu, nechají je jíst hlínu, válejí s nimi sudy v dešti. Děti výskají napůl strachy, napůl radostí, jejich maminky přitom trnou hrůzou. Hry s tátou jsou jiné a tak je to v pořádku.
Tátové si hrají jinak

Otcové nejsou náhradní matky, rodiče s pořadovým číslem dvě nebo cokoli jiného, co by je řadilo na nižší, méně důležitou příčku v životě dítěte. Naopak!

Je to sice hodně nespravedlivé, ale i přes veškeré starání, vaření, uspávání a jiné mateřské oběti je to právě táta, kdo určuje, kam se dítě v životě vydá.

Možná je to tím, že otcové jsou vzácnější, mají hlubší hlas, budí větší respekt, kdoví. Najít odpověď na tuto otázku vědci zatím nedokázali.

Co dělají jinak

Tátové dokážou samozřejmě miminu navléci stejné dupačky nebo ho nakrmit stejnou kaší jako máma, a přesto to bude všechno trochu jinak. Například to, co budou celou dobu říkat. Na dítě promluví jen občas, krátce a bez šišlání. Díky tomu si potomci spíše osvojí dospělácké nebo náročnější výrazy. Není to tak, že by maminky hloupě žvatlaly, jen se zcela automaticky výškou hlasu i slovníkem přibližují dítěti a jeho schopnostem. Tátové si s něčím takovým hlavu nelámou – klidně použijí výrazy z hospody.

VIDEO: Tančící otcové vás dojmou k slzám

VIDEO: Tančící otcové vás dojmou k slzám

Otcové taky budou dítě víc pošťuchovat, honit se po zahradě nebo se jednoduše prát. Takové rvačky však v dětech nepodpoří agresivitu, jak by se mohlo zdát. Podle výzkumů si děti, které si v dětství fyzicky hrály s tátou, mnohem lépe uvědomují hranice mezi hrou a obyčejným násilím a dokážou se v kritické chvíli snáz ovládnout, aby druhému jednu neubalily.

VIDEO: Toto smrdí! Když tátové mění plenky

VIDEO: Toto smrdí! Když tátové mění plenky

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články