Maminka.czVaše příběhy

Tchyně měří dvojím metrem. Mé děti jsou pro ni až na druhém místě

Dáma.cz 22.  12.  2020
Není to pravidlo, ale občas je to tak. Vnouče od dcery bývá pro babičky něco trochu víc než vnouče od syna. Třiatřicetiletá Magda si nikdy nemyslela, že podobný příběh zažije i ona sama. Co se u ní v rodině stalo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje tchyně je trochu ledová královna, která prý velké city nechovala v dětství ani k mému muži, ani k jeho mladší sestře. Vychovávala je skvěle, ale nebyla to taková ta citlivá máma, která se ráda mazlí a fouká na všechny bolístky.

Jsem šťastně vdaná, narodili se nám dva zdraví kluci, kteří jsou pro manželovu matku první vnoučata. Jeho sestra je totiž o dost mladší. Vždycky mi přišlo, že se babička, manželova matka, zajímá o naše kluky tak akorát přiměřeně. Byla korektní, nevpadávala nám do bytu, ačkoli klíče vždycky měla. Kluci ji měli rádi. V době, kdy byli úplný prťata, ještě babička pracovala. A tak k nám vždycky přijela, když byl čas. Ven si kluky sama nebrala, ale já byla ráda, že je alespoň u nás a chvíli si s nimi pohraje. Když jsme potřebovali, tak jsme jí a tchána požádali o hlídání a někam jsme vyrazili, ale nebylo to tak často.

Spor o hlídání dítěte: Já nechci tchyni, manžel zase chůvu

Sama tchyně se do hlídání moc nehrnula, ale to jsem přičítala tomu, že dělá a je prostě unavená. Chápala jsem to. Hlavně já jsem neměla potřebu děti pořád odkládat, chtěla jsem si je užít. Na začátku mě zaráželo, že babička jednoznačně preferuje na hraní staršího z kluků, Péťu. Mladší Vašík byl trochu otloukánek, babička o něm čas od času řekla, že není tak hezký a přijde jí i hloupější. Každá taková poznámka mě samozřejmě hluboce ranila.

Ale protože opravdu stojím o to, aby se děti s babičkou a dědou vídali, snažila jsem se to shazovat větami typu: Babička to tak nemyslí, má ráda všechny svoje vnoučátka stejně. Jenže to jsem si asi jenom myslela. Začínám přemýšlet o tom, že tchyně prostě není schopná svoji lásku dělit.

Švagrové se narodilo miminko, na naše kluky už nebyl čas

Když předloni moje švagrová přišla s novinkou, že s přítelem čekají děťátko, začaly se dít doslova veletoče. A já nestačila zírat, čeho všeho je mužova mamka schopná. Žijeme na menším městě, a tak jsem ji několikrát potkala, jak nakupuje ovoce pro tehdy těhotnou švagrovou, nosí jí kastrůlky s obědem.

Ano, švagrová měla sice rizikové těhotenství, ale prý kvůli tomu, že jako laborantka přijde do styku s potenciálně nebezpečnými látkami. Jinak byla úplně zdravá. Švagrová si nechala říct pohlaví dítěte dopředu, a tak tchyně rovnou už říkala, že nese banánky Sofince. Přišlo mi to divné, ale měla jsem dost starostí se svojí divokou klučičí dvojkou, tak jsem se vždycky jen usmála a nechala pozdravovat.

Klepněte pro větší obrázek

Tahle super péče od tchyně ale neustala ani po narození miminka. Ale co bylo horší. Babička téměř přestala chodit za našima klukama. Prý musí pomáhat s malou. Dokonce si zkrátila úvazek, takže každé odpoledne, kdy nepracuje, jezdí s kočárkem. Chodí koupat. Když má až odpolední, přijde za švagrovou na kávu, přebaluje. A ještě to všechno vypráví mému muži po telefonu. Toho to šíleně štve, protože tolik péče našim klukům nikdy nevěnovala.

Má nosit kojenec čepici i doma? Ten můj prý ano!

Vždycky teď přijdou s tchánem, když mají kluci svátek, narozeniny. V poslední době nám odmítali i hlídání, když jsme chtěli vyrazit do kina. Prý byli za Sofinkou a jsou unavení. Takže buď mohli naši, nebo jsme si zaplatili hlídání.
Celá ta situace mě mrzí, i když nevím, proč to tak je. Nedošlo mezi námi k žádnému sporu a je mi jasné, že jsou z mimča nadšení. Je mi taky jasné, že cítí ke své dceři větší pouto než ke mně. Ale přeci i můj muž je jejich dítě...

Nic matku nebolí tolik, jako když vidí děti trpět

Je to šíleně nespravedlivé hlavně kvůli klukům, kterým se snažíme vysvětlovat, že babička s dědou pomáhají s jejich malou sestřenicí a nemají tolik času. Oni to těmi svými hlavičkami nějak pochopí. Ale výsledek je, že se po babičce a dědovi pomalu přestávají ptát. A to mi přijde strašná škoda.

Babičky mají rozmazlovat, ale tchyně to opravdu přehání
Maminka i babička v jednom. Tchyně odnosila synovi a jeho manželce dítě
Proč zlobí jen se mnou? Podle psychologů je to normální
Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Vaše příběhy, Babička, Tchyně, Rani, tchýně, Mladá sestra, Velké pouto, Poslední doba, Švagrová, Manželova máť, Metr, Zdravý kluk, Pohlaví dítěte, Dvojí metr, Laborantka, První vnouče, Kluk, Mamka, Manželova matka, Unavení, Děda, Věta typu