Maminka.czMateřství

Teď nebudu chvíli na příjmu, rodím! Na mateřské byla tahle máma pouhé tři dny

Simona Formánková 7.  12.  2021
Počet žen, které se rozhodnou po porodu nezůstávat na mateřské, v posledních letech roste. Dvaatřicetiletá Charlotte Caleb z britského Hertfordu je toho důkazem. Pracovala i během porodu a její mateřská dovolená trvala pouhé tři dny. Co takovému rozhodnutí říkáte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco se jí začal rozbíhat porod, psala Charlotte Caleb sms zprávu svému klientovi. A představa, že bude muset na pár hodin odložit telefon, ji děsila. "Fakturovala jsem a připravovala smlouvy, ale cítila, že by bylo lepší si na pár dní odpočinout," říká Charlotte, manažerka hudebních umělců. "Jsem vždycky hodně nervózní, když musím klientům říct, že si beru volno, ale tento konkrétní to pochopil. Byl překvapený, proč mu vůbec píšu, když rodím a řekl, ať už koukám odložit telefon," popisuje své pracovní nasazení během porodu.

VIDEO: Maminka podnikatelka roku 2021 Zuzana Kaščáková

Kontrakce se jí rozjely v šest hodin večer, tak si vzala notebook a odjela do porodnice. "Pamatuji si, jak jsem se s počítačem toulala po oddělení a ptala se sestřiček, kde si to můžu zapojit," říká s úsměvem Charlotte. "Když už byl porod v běhu, napsala jsem klientovi, že teď nebudu asi nějakou dobu odpovídat, že rodím." Porod trval 72 hodin a byl naprosto vyčerpávající. "Jakmile přišel ale Cassius na svět, dovolila jsem si tři dny odpočinout a až poté jsem se vrhla znovu do práce," říká Charlotte. 

Z Charlottiny pracovní etiky je spousta žen nadšená. Matek, které se vyhýbají dodržování šestinedělí nebo celkově mateřské dovolené, totiž přibývá. Některé se vracejí do práce týdny, dny nebo dokonce hodiny po porodu. Charlotte říká, že k založení rodiny jí přiměla pandemie koronaviru a dodává, že ačkoli děti vždycky chtěla, vzít si dlouhou mateřskou dovolenou nikdy neplánovala. 

"Když jsem loni otěhotněla, bála jsem se to říct klientům, protože jsem nechtěla, aby si někdo myslel, že nebudu tak ostrá, jako jsem vždycky byla. Mám kamarádku ve stejném oboru, ta v práci skončila, jakmile porodila. Bála jsem se, že všechny zklamu – ale moji klienti byli chápaví,“ vzpomíná Charlotte. Vzhledem k tomu, že vydělává o něco více než její manžel, pár si uvědomil, že je finančně rozumné, aby se Charlotte v určité fázi vrátila do práce. „Mohli bychom přežít jen z mého platu, ale ne z platu mého manžela – a v každém případě by to bylo jen přežívání, ne živobytí,“ vysvětluje. Ale peníze nebyly zdaleka jediným faktorem.

Zpěvačku Adele zná celý svět. Jen její synek zjistil teprve nedávno, jak moc je slavná! Jaká byla jeho reakce?

„Neodsuzuji rozhodnutí někoho jiného, ​​ale prostě jsem nemohla být jednou z těch matek, které si berou dlouhou mateřskou dovolenou. Přijde mi, že náplň jejich dne je ranní káva a odpolední návštěva dětského hřiště. Jenže to není ku prospěchu dětí, ale aby se matky nenudily. Dítě si klidně vyhraje i s papírovou krabicí." Některé matky samozřejmě její rozhodnutí odsuzovaly, ona to však bere jako pouze svou věc. 

Charlotte nechtěla, aby rodičovství její život obrátilo naruby. „Nechtěla jsem být tou osobou, která celou dobu mluvila jen o svém dítěti,“ přiznává. „Trpěla jsem mírnou poporodní depresí a první tři týdny jeho života jsem neustále propukala v pláč a prožívala jsem docela těžké chvíle. Ale jakmile jsem se vrátila do práce, bylo to jako mít kotvu. Stále tam byla osoba, kterou jsem byla před Cassiusem,“ dodává na závěr Charlotte.

Témata: Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Mateřství, Šestinedělí, Matka, Mateřská, Zpátky do práce, Maminky - rady, rozhovory a príběhy, Peníze a kariéra, Adele, Pracující matky, Práce na mateřské, Klient, Ted, Živobytí, Máma, Mater, Mateřská dovolená, Manžel, Počet žen, Zuzana Kaščáková, Charlotte, Pandemie koronaviru, Charlottin