Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda E

Ivana Ašenbrenerová 1.  4.  2010
Víte, co znamenají všechny údaje ve vaší těhotenské průkazce? Pokud ne, poradíme vám - tentokrát se podíváme na „zoubek“ éčkovým slovíčkům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Edémy

Těhotenské otoky neboli edémy nejsou ničím neobvyklým, ve většině případů nejde o nic závažného a trpí jimi skoro 80 % těhulek. Pokud nemůžete sundat z prsteníčku snubní prstýnek a jen těžko se dostáváte do svých jinak pohodlných bot, pak patříte právě k nim. I když jde v podstatě o normální jev, neberte to na lehkou váhu, zvláště když se otok objeví jen na jedné noze nebo se k němu přidá vysoký krevní tlak, pak to může signalizovat preeklampsii. Otok jedné končetiny může znamenat také postižení žilního systému a případné nebezpečí trombózy. Nedá se nic dělat, těhotenství s sebou přináší řadu změn, a to i hormonálních, díky kterým dochází k zvětšení objemu cirkulující krve, a to dokonce až o dva litry. Tím se zvýší tlak na cévy, což vede k tvorbě otoků. A jaká je pomoc? Nedávejte nohy často přes sebe, neseďte dlouho na jednom místě (ani nestůjte), zkuste se často hýbat (třeba aquaaerobik pro těhotné), noste vzdušné a pohodlné oblečení i obuv, pořiďte si kompresivní těhotenské punčocháče, omezte sůl a dostatečně pijte. Po dohodě se svým gynekologem můžete zkusit také lymfodrenáž, která podporuje odtok lymfy, provádí se manuálně kruhovými hmaty prsty či dlaněmi asi 5-7x.

Eklampsie

Velice vážný stav pro maminku i dítě, takže pokud se u vás vyskytne v těhotenství vysoký krevní tlak, bílkovina v moči a otoky, pak byste okamžitě měla zamířit do nemocnice. Ovšem když chodíte na pravidelné těhotenské prohlídky, pak váš lékař dobře ví, co se s vámi děje.
Eklampsii předchází obvykle preeklampsie nebo těhotenská hypertenze, které se dají dobře hlídat a léčit. Příčiny nejsou známy, porucha mnohem častěji postihuje prvorodičky, zvláště starší 35 let, dále ženy ze sociálně slabších ekonomických skupin, které čekají více dětí brzy za sebou, a ženy, u kterých se již preeklampsie vyskytla. Má rovněž spojitost s cukrovkou, chronickou hypertenzí a onemocněním ledvin. Eklampsie je v podstatě metabolická otrava krve, patřící k závažným smrtelným komplikacím v těhotenství. Dochází k ní obvykle po 20. týdnu gravidity, při porodu a po něm. Charakterizují ji záchvatovité křeče, bezvědomí a kóma.

Přibližně v polovině případů postihují porodní záchvaty maminky v prvních 48 hodinách po porodu, ale dojít k nim může i později. Pokud se vzniku eklampsie nepodaří zabránit prevencí, žena musí být hospitalizována a užívat léky na snížení tlaku a léky pro zvýšení vylučování moči.

Endometrióza

Stav, kdy se endometriální tkáň (žlázovitá tkáň z děložní sliznice) objevuje i na jiných orgánech mimo dělohu, obvykle v pánvi. Postihuje asi 10-20 % žen v reprodukčním věku a je nejběžnější příčinou hospitalizace. Endometrióza bohužel způsobuje silnou, periodickou bolest a náhlé krvácení, může vyvolávat také neplodnost, aniž by se u ženy projevily jakékoli příznaky.

Před menstruací dojde ke zvýšení sekrece estrogenu a progesteronu, což umožňuje přípravu endometrie na těhotenství. Pokud k těhotenství nedojde, hladina hormonů poklesne a endometrium se odloučí při menstruačním krvácení. U endometriózy prochází endometriální tkáň mimo dělohu stejným procesem, pouze s výjimkou, že se krev shromažďuje v pánevní dutině, protože nemá žádnou možnost odtoku.

V počátcích může žena pociťovat silné menstruační bolesti až křeče, postupně se pak začnou tvořit jizvové a srostlé tkáně, které stlačují rozmnožovací orgány, což způsobuje předmenstruační bolest - srostlé tkáně mohou blokovat vajíčko ve vaječníku a tím vyvolat neplodnost. Ženy tím mívají vyšší riziko mimoděložního těhotenství či potratu. Léčba je buď hormonální, nebo chirurgická - ženy, které chtějí otěhotnět, mají možnost chirurgického odstranění endometriální tkáně buď kyretáží, nebo laserem. Jejich otěhotnění se pak zvyšuje o 30-50 %.

Epidurální anestezie

Luxus, nebo naprosto běžná záležitost? Epidurál je vlastně lékové tišení bolesti při porodu, kdy se zamezuje šíření bolesti z dělohy tím, že se chová jako „nervový blokátor“ páteře. Pokud vám anesteziolog zavede epidurál správně, odstraní tak veškerou citlivost od pasu ke kolenům, ale budete při vědomí a umožní vám volný pohyb během porodu. Vyšší dávky se aplikují při císařském řezu. A jak se zavádí? Podává se mezi kontrakcemi v poloze vsedě nebo na boku - nejdříve se umrtví kůže a pak se v oblasti bederní páteře umrtveným místem vede jehlička do prostoru mezi obratli do tzv. epidurálního prostoru. Nebojte se, tam už mícha není, jen výstupky nervů, takže neochrnete, jak se traduje. Nebolí to, jen trochu „tlačí“. Tenkou jehlou se zavede do tohoto prostoru hadička, která se vyvede nad ramenem, do té je možné přidávat zhruba po 1-1,5 hodině znecitlivující látky. Výhody převažují nad nevýhodami - i když i zde se názory různí. Zastánci přirozeného porodu jej odmítají - ovšem záleží jen na vás, k čemu se rozhodnete. Každopádně epidurální anestezie odstraní bolest. Zjistěte si předem, jestli je pro vás tím vhodným řešením.

Epiziotomie

Neboli nástřih hráze - opět často diskutované téma. Epiziotomie není vždy nutná, záleží na pružnosti tkání, kterou má každá žena jinou. Někdy nejsou hráz či pochva poddajné a může tak dojít ke zjevnému (velká trhlina) či skrytému poškození hráze a pánevního dna (dlouhodobě vznikají píštěle mezi pochvou a konečníkem a dochází k inkontinenci stolice a moči). Proto má epiziotomie spíše ochrannou funkci před těmito poškozeními. Každopádně by ale epiziotomie měla být co nejmenšího rozsahu, vy byste k ní měla dát vždy slovní souhlas, a jestliže souhlasit nebudete, neměl by vám ji nikdo provést. Pokud dojde k natržení, je někdy nutné zašití, které trošku ucítíte. Stehy po epiziotomii však obvykle samy „vypadávají“ do dvou týdnů.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, abeceda, Chirurgické odstranění, Trhlina, Vážný stav, Epidurální prostor, Běžná záležitost, Otrava krve, Reprodukční věk, Epidurální anestezie, Edém