Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda M

Ivana Ašenbrenerová 1.  2.  2011
Která slovíčka ve vaší těhotenské průkazce či jaké neduhy a nemoci začínají písmenem „M“? Pokud se chcete dozvědět, jak se s nimi vypořádat, pak se jim spolu s námi pořádně podívejte na „zoubek“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mdloby

Mezi drobné obtíže v období gravidity mohou patřit i přechodné mdloby, kdy se vám nepříjemně zatočí hlava a vy máte pocit, že vás závratě přivedou až do bezvědomí. Obvykle za to mohou změny krevního tlaku nebo snížení množství cukru v krvi. Proto se snažte jíst pravidelně, aspoň každé tři hodiny, aby hladina sacharidů neklesla. Pokud delší dobu ležíte a pak náhle vstanete, může se vám také zatočit hlava a vy následkem toho omdlíte – vstávejte vždy opatrně a pozvolna, žádné „rychlovky“.

Spěte na levém boku, a je-li to možné, vyhýbejte se dlouhému stání.
K podobnému stavu může dojít také tehdy, když pobýváte delší dobu v přeplněných či přehřátých prostorách. A jak zabráníte případné ztrátě vědomí? Sedněte si a dejte hlavu mezi kolena. Nepomohlo vám to a příznaky neustupují? Nechte se odvést někam, kde si můžete lehnout, podložit si nohy a nadýchat se čerstvého vzduchu.
Kvůli poklesu cukru v krvi s sebou noste nějakou malou dobrotu, třeba sušenky či rozinky, abyste mohla co nejrychleji doplnit sacharidy. Pokud závratě a mdloby přetrvávají, bude lepší, když vyhledáte lékaře, aby provedl podrobná vyšetření.

Močení

To, že ženy v těhotenství často močí, je normální – a to proto, že během gravidity se rozpíná děloha, která zvyšuje tlak na močový měchýř, takže nutkání vyprázdnit jej je častější. Ovšem může jít také o signál infekce močových cest.

Ta se kromě častého močení projevuje pálením při močení. Ovšem někdy může být i bezpříznaková. Z tohoto důvodu není radno časté močení bagatelizovat. Ženy jsou přirozeně náchylné k těmto potížím, protože močovod se může snadno infikovat bakteriemi z pochvy nebo konečníku. Proto dbejte na důkladnou hygienu. V každém případě je důležité hodně pít (i když se vám to bude zdát jako nesmyslná rada), zejména vodu, aby se případné bakterie z močových cest samy vypláchly. Mimo to si můžete dopřát také brusinky nebo šťávu z nich.

Čtěte také: Pomoc! Honí mě mlsná

Kromě dodržování hygieny noste volné spodní prádlo. Nemáte žádné příznaky pálení či řezání, a přesto se obáváte, že byste mohla trpět infekcí? Nebojte se, každé nastávající mamince její ošetřující gynekolog provádí orientační kontroly moči a nejméně jednou až dvakrát za těhotenství také chemické i bakteriologické vyšetření. Pokud by byla infekce zjištěna, lékař vám nasadí antibiotika vhodná pro těhulky.
Nikdy léčbu nepřerušujte, nedoléčená infekce může ve 20–40 % případů vést k onemocnění ledvin, které by bylo pro vás i miminko nebezpečné.

Monitorování plodu

Poslal vás gynekolog na „monitor“? Tak se laicky říká monitorování plodu, které je v těhotenství velice důležité – slouží k hodnocení fyzické kondice miminka, a to nejen během gravidity, ale také v průběhu porodu a při narození. Monitorování může být buď vnější, nebo vnitřní a může se provádět mnoha metodami. Nejjednodušší je každodenní sledování aktivity plodu – a to samotnou těhotnou ženou, která si denně vede záznamy o pohybech dítěte.

Jejich počet a frekvence je individuální, ale pokud zaznamenáte méně než 10 pohybů za 10 hodin ve dvou následujících dnech, měla byste o tom raději informovat svého ošetřujícího lékaře. Další metodou je poslech srdečního tepu, který se dá rozeznat od 16.–20. týdne gestace, a lze jej zachytit i pouhým uchem nebo pomocí stetoskopu. Normální srdeční frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Existují také dva druhy elektronického monitorování – zevní (tzv. kardiotokografie), kdy se připevní pásky k břichu a senzory zaznamenávají tlukot srdíčka. Druhým typem je vnitřní monitoring využívající úzké elektrody, jež se připevní k hlavičce dítěte a srdeční ozvy jsou tak zaznamenávány přesněji. Tato možnost se dá použít pouze při porodu po odtoku plodové vody.

Masáže

Neznám nic příjemnějšího než voňavé doteky… Jistě nejsem sama. Aromatické masážní oleje vás uvolní a osvěží, a to nejen v průběhu těhotenství, ale i během porodu. Ideální je, abyste přesně věděla, které je v jiném stavu možno použít, a jaké jsou naopak kontraindikovány.

Aromaterapeutové obvykle nedoporučují aplikaci éterických olejů v prvním trimestru, byť nebyly dosud prokázány škodlivé účinky na plod. Hýčkat se můžete nechat buď vyškoleným masérem, který se specializuje na těhotné, nebo můžete požádat svého partnera. Taková láskyplná péče je úžasná věc, která vám pomůže uvolnit se a relaxovat. Kromě toho také zlepší krevní oběh a zmírní bolesti svalů. Pokud použijete kvalitní éterické oleje, získáte jako bonus navíc hladkou a hydratovanou kůži. Masírovat se můžete ale i sama – kromě zad téměř všechny části těla, prsy (jen pozor na bradavky), bříško, stehna, zadeček, boky, hlavu. Zbytek si pak nechte namasírovat partnerem – uleví se vám, bolavá záda vám mohou způsobit napětí, kterého se potřebujete zbavit.

Jestliže už jste někdy potratila nebo jste v těhotenství krvácela, pak raději vhodnost masáží proberte se svým gynekologem nebo porodní asistentkou. Mezi vhodné oleje patří: mandarinka (povznáší, uklidňuje, odstraňuje úzkost), benzoe (vhodný na zánět močového měchýře, při stresu, napětí, na nadýmání, zácpu), heřmánek římský (na otoky a svědivé vyrážky) či například geránium (na otoky dolních končetin, perineum a také bolavé bradavky při kojení, při porodu ulevuje od bolesti).

Mateřské mléko

Jednoznačně lze říct, že v prvních měsících nemá konkurenci – je pro dítě optimální výživou. Výhody kojení jsou sice úžasné (miminko si samo určuje, kolik a kdy vypít, v mateřském mléce je spousta výživných látek ve složení, které citlivá bříška našich nejmenších lépe snáší atd.), ale i děti krmené z láhve rostou a prospívají. Mateřské mléko je velmi komplexní tekutina a svým složením odpovídá potřebám kojence. Jeho skladba se mění nejen v průběhu jednoho kojení, ale i během celého laktačního období. Přizpůsobuje se tedy aktuálním potřebám miminka.

Pro dítě je také velmi důležitý jeho imunologický přínos – obsahuje totiž řadu složek s bakteriostatickým, baktericidním a protizánětlivým účinkem, a kromě toho také tzv. sekreční imunoglobulin IgA, který chrání děťátko před některými infekcemi. Je prokázáno, že kojené děti mají nižší počet infekcí trávicího ústrojí a dýchacích cest, středoušních zánětů a jsou méně často hospitalizovány.

Přítomnost IgA brání také průniku alergenů střevní sliznicí, takže mateřské mléko má významný podíl v prevenci potravinových alergií. Je v něm 0,9–1,2g/100 ml bílkovin, tuky uspokojí z 50 % energetickou potřebu organismus – jejich obsah je přibližně 3,5 g/100 ml a je závislý na tom, co jako maminka jíte. Sacharidy představují 40 % energetické hodnoty a složení cukrů je zodpovědné za kyselé pH stolice novorozence.

Rovnoměrně jsou v mléce zastoupeny sodík, vápník, fosfor a stopové prvky, železo je pak nutné zabezpečit ve stravě maminky jak v průběhu těhotenství, tak i v době kojení. A kdy se mateřské mléko začíná tvořit? Vaše prsy se mění již během gravidity, to aby se připravily právě na kojení. Během jiného stavu začínají mléčné žlázy díky estrogenu a progesteronu vytvářet mlezivo, které dodá dítěti hned po porodu vodu, proteiny, cukry, vitaminy, minerály a protilátky chránící před infekcemi. Tělo jej přestává produkovat po narození miminka a zhruba 3–5 dnů na to se začíná tvořit mateřské mléko.

Čtěte také: Pomoc! Honí mě mlsná

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, abeceda, Významný podíl, IgA, Láskyplná péče, Úžasná věc