Maminka.czTěhotenství

Těhotenská abeceda P

Ivana Ašenbrenerová 9.  5.  2011
Těhotenská abeceda P
Zajímá vás, co znamená to či ono neznámé slovíčko ve vaší těhotenské průkazce? Je jasné, že ne všemu musíte rozumět, proto vám poradíme v našem pravidelném seriálu – tentokrát se zaměříme na písmeno „P“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pálení žáhy (pyróza)

Jeden z nejčastějších těhotenských neduhů, který trápí téměř každou nastávající maminku. Není sice nebezpečné, ale úsměv na tváři vám nevykouzlí. Bolestivé a pálivé pocity v blízkosti hrudní kosti se objevují spíše v pozdních stadiích gravidity a příčinou je zpětné proudění kyselých žaludečních šťáv. Ptáte se, proč tomu tak je? Na vině je vysoká hladina progesteronu, který zpomaluje zažívání a uvolňuje také svěrač mezi jícnem a žaludkem, který normálně zabraňuje proudění žaludečních kyselin. Kromě toho vás může pálit žáha proto, že rostoucí děloha vyvíjí tlak směrem nahoru na žaludek. Co můžete udělat vy sama, aby vám bylo lépe? Nepřejídejte se a snažte se udržet přiměřenou hmotnost. Jezte málo, ale často, vyhněte se smaženým a příliš tučným pokrmům, stejně tak vašemu žaludku neprospějí kořeněná jídla. Nejezte před spaním a spěte s hlavou dostatečně podloženou polštáři. Pálení žáhy může zmírnit užívání antacid, ale pouze těch, která vám doporučí váš lékař. Vyzkoušet můžete také homeopatika, dobře funguje například Gastrocynesine.

Perineum (hráz)

Jde o oblast mezi konečníkem a pochvou. Při porodu se značně napíná a může dojít k jejímu natržení, takže hojení bývá bolestivé. Tomu se porodníci snaží předejít nástřihem neboli epiziotomií. Neprovádí se však automaticky, nýbrž podle situace a zvážení porodníka. Riziko tržných ran snížíte pravidelnou masáží hráze na konci těhotenství. Po porodu je tato oblast často oteklá a bolestivá, uleví vám ledové obklady a sezení na nafukovacím míči nebo speciálním těhotenském polštářku. Ledové obklady však nepřikládejte na dobu delší dvaceti minut a mezi jednotlivými aplikacemi by měla být alespoň desetiminutová přestávka. Doma si můžete dopřát sedací koupele s dubovou kůrou. Nezapomínejte rovněž na pravidelnou a pečlivou hygienu po každém močení a stolici, a to vždy zepředu dozadu, abyste zabránila eventuální kontaminaci. Často si také vyměňujte vložky.

Porodní asistentka

U porodu se s ní zcela jistě setkáte a dokonce si můžete na sál přivést „svou“ vlastní. Dříve se jim říkalo „porodní báby“. V současnosti jsou porodní asistentky sestry s odborným vzděláním v gynekologii a porodnictví a jejich kvalifikace je opravňuje samostatně pečovat o ženu před porodem, v jeho průběhu i po něm. Je tedy možné, že vás „odrodí“ sama a lékař je pouze v roli pozorovatele. Podle nových právních norem mohou v České republice pracovat samostatně, tedy bez odborného dohledu a bez indikace lékaře v případě fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Porodní asistentky hledejte buď v gynekologických ordinacích, nebo přímo v porodnicích.

Placenta

Říká se jí také plodový koláč či plodové lůžko. Je to hodně zvláštní a důležitý orgán, který slouží k výměně živin, odpadních látek a kyslíku mezi vyvíjejícím se plodem v děloze a matkou. K plodu je placenta připojena pupeční šňůrou. Kromě toho se v ní tvoří hormony nezbytné pro udržení těhotenství (HCG, estrogen, progesteron a další). Placenta je vlastně takový zázračný příklad biologického inženýrství. Je propustná pro různé cizorodé látky, to znamená, že to, co koluje v krvi matky, se může dostat do oběhu plodu. Placenty se po porodu centrálně skladují, nejdou do běžného odpadu, ale jsou jako tzv. „biohazard“ likvidovány. Nařízení Evropské unie totiž zakazuje operovat s biologickým odpadem, cílem je minimalizovat riziko vzniku infekcí. Plně vyvinutá placenta váží asi 450 g a v průměru má kolem 20 cm.

Přenášené dítě

Nechce se vašemu miminku na svět v termínu? Pokud se narodí po více než dvou týdnech následujících po plných čtyřiceti týdnech těhotenství, je považováno za přenášené. Má své charakteristické znaky, jako je nízká hladina krevního cukru, vdechování smolky v důsledku nitroděložní hypoxie (nedostatku kyslíku), křeče, podchlazení a podobně. Tento tzv. postmaturitní syndrom postihuje asi 5 % dětí narozených po termínu a způsobuje ho nedostatečná činnost placenty, snížení zásoby kyslíku a glukózy a příliš dlouhý pobyt v plodové vodě. Trvá-li těhotenství déle než čtyřicet týdnů, je nutné zjistit, jak dobře funguje placenta. To se provádí jednou či dvakrát týdně z krve nebo moči. Toto vyšetření se dále kombinuje s bezzátěžovým testem, jímž se hodnotí stav plodu. Pokud některý z těchto testů ukáže, že miminku hrozí komplikace, ihned se přistupuje k císařskému řezu.

Poslíčky

Nazývají se také předzvěstné stahy a dokážou nastávající maminku pořádně potrápit svou nepříjemností a bolestivostí. Od porodních kontrakcí se liší tím, že nemají pravidelné intervaly a nezesilují. Dopřejete-li si teplou koupel a stahy začnou ustupovat a slábnout, jsou to poslíčky, které nevedou k porodu, pouze připravují porodní cesty na příchod miminka na svět.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, abeceda, Dlouhý pobyt, Rostoucí děloha, Vysoká hladina, Těhotenský neduh, Nízká hladina, Fyziologické těhotenství