Maminka.czTěhotenství

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Markéta Novák Matějková 9.  10.  2019
Čeká vás orální glukózový toleranční test, tedy OGTT? Zajímá vás, co může odhalit a jaké jsou případné důsledky pozitivního výsledku? Chcete se dozvědět, jak udělat maximum pro zdraví své i miminka? Přinášíme odborné informace, které lépe pomohou vyznat se v problematice a tím i zmírnit případné obavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sladkou skleničku musí vypít každá těhotná

Pokud gynekolog nezachytí zvýšenou hladinu glukózy v krvi z vyšetření krve dříve, odesílá těhotné na povinný glukózový test až mezi 24. a 28. tt. Každá maminka při testu nalačno vypije 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě. „Pro toto vyšetření jsou určeny hraniční hodnoty hladiny krevního cukru.

Na počátku testu 5,1 mmol/l, v první hodině 10,0 mmol/l a 8,5 mmol/l ve druhé hodině. Pokud je dosaženo i jedné z uvedených hodnot nebo jsou vyšší, jedná se o těhotenskou cukrovku,“ dodává MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize.

Tvrdí přitom, že při lékařském dohledu a péči není nutné mít zásadní obavy o zdraví plodu ani maminky. To je ohroženo při neléčené těhotenské cukrovce.

Jak se stravovat při těhotenské cukrovce?

Jak k onemocnění dojde? 

Začátkem je rostoucí inzulinová rezistence. V těle matky začínají kolovat hormony vytvářené placentou, oslabující účinnost vlastního inzulinu – hormonu snižujícího hladinu glukózy v krvi. V krvi matky se pak hromadí nadmíra glukózy, kterou utlumený inzulin nestačí snížit, a dochází k hyperglykémii.

Ta se pak přes placentu dostává i k miminku a jeho hodnoty krevního cukru rostou také. Jak už to tak bývá, nadmíra cukrů se ukládá formou tuků a v prenatálním období tomu není jinak, navíc vede k většímu růstu miminka.

Výsledkem je příliš vysoká novorozenecká váha, která s sebou nese celou řadu porodních rizik. Po odpojení se od matky pak zase u dítěte hladina glukózy v krvi rapidně klesá. Mohou se u něj objevit hypoglykémiesnížené hladiny cukru, mohou nastat dechové komplikace. Vyšší je také předpoklad novorozenecké žloutenky, ale i možnost předčasného úmrtí.  

Těhotenská cukrovka: Počítejte sacharidy a všechno bude v pořádku

Můžu něco ovlivnit?

Přestože jasná příčina vzniku gestační diabetes zjištěna není, existuje několik faktorů, které její vznik předvídají. Často se rozvine u žen s rodinnou anamnézou cukrovky 2. typu, které jsou obéznější, nebo když byla předchozí porodní váha u dítěte kolem 4 kg či těhotenskou cukrovku již prodělaly.

V diabetologickém centru DIAvize radí maminkám, jak se riziku vyhnout: „Předcházet těhotenské cukrovce před i během těhotenství je možné udržováním optimální tělesné váhy, pravidelnou lehkou až středně intenzivní pohybovou aktivitou a zdravým, pestrým stravováním.“ 

Pozitivnější zprávou je i to, že těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes je choroba, která se objevuje jen během těhotenství a po porodu mizí. Přesto odbornice na toto onemocnění, MUDr. Klementová, poukazuje na vysoké riziko pro vznik diabetu v dalších letech a dodává:

„Po 20 letech po porodu je riziko rozvoje až 60 %, proto by měla každá žena s těhotenskou cukrovkou půl roku po porodu absolvovat opět glukózový toleranční test. Celoživotně by pak žena měla být sledována, ideálně diabetologem, každoročně podstoupit vyšetření glykémie a jednou za 3 roky opět glukózový toleranční test.“

Vlastní zkušenost

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že i když nepatříte do žádné z výše uvedených rizikových kategorií, tak to neznamená, že se vám těhotenská cukrovka vyhne.

Přestože u prvních dvou těhotenství mi těhotenská cukrovka nebyla diagnostikována, u třetího naprosto nečekaně (pro mě) ano. První dva synové navíc nevážili více než 3 100 g, já sama jsem štíhlá a v těhotenství jsem razantně nepřibrala. Je pravdou, že po porodu jsem docházela pravidelně na kontroly krevního cukru a vše bylo v normě.

Při čtvrtém těhotenství mi těhotenská cukrovka diagnostikována nebyla, takže se opravdu potvrdilo to, že každé těhotenství je jiné. Každopádně musím zmínit, že cukr si od té doby hlídám a snažím se chodit na pravidelné kontroly.

Dieta při těhotenské cukrovce

Pokud si myslíte, že stačí omezit jen sladkosti, jste na omylu. Pokud vám bude těhotenská cukrovka potvrzena, budete odeslána do diabetologické ambulance, kde dostanete glukometr a seznam potravin s jejich glykemickým indexem.

Dia výrobky s umělými sladidly jsou tabu. Základem je počítání sacharidů v každém jídle i jejich součet za den a dodržování pravidelného režimu pěti až šesti jídel denně. Odstup mezi jídly by neměl být větší než 4 hodiny, přes noc ne více než 10, maximálně 12 hodin, jinak tělo začne hladovět a vyrábět sacharidy z tuků, přičemž do krve vylučuje ketolátky škodlivé pro plod. Po dobu těhotenství neslaďte a vyhýbejte se potravinám, které med a cukr obsahují. Jednoduché cukry se často skrývají v polotovarech, müsli a cereáliích, kompotovaném, kandovaném a sušeném ovoci, v nakládané zelenině či pivu.

Pečlivě čtěte etikety, zejména řádek „sacharidy“ a „z toho cukry“ – je-li to více než 5 % nebo když se obě hodnoty shodují, potravinu si odpusťte. A nezapomeňte, že v čerstvém ovoci je také cukr – mezi nejsladší druhy patří například banán (100 g obsahuje 23 g sacharidů), hroznové víno (18,2 g), hruška (16 g) či jablko bez slupky (15 g).

A jak jste to měli s těhotenskou cukrovkou vy? Opakovala se vám při dalším těhotenství?

VIDEO: Cukrovka vám ze sladkostí nehrozí. Dejte si ale pozor na uzeniny a tuky

Může se mi s dalším těhotenstvím vrátit těhotenská cukrovka?
Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?
Když má maminka cukrovku
Od těhotenství k porodu

Když má maminka cukrovku

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Cukr, cukrovka, Hladina glukózy, Pozitivní výsledek, Předčasné úmrtí, Polotovar, Hraniční hodnota, Zvýšená hladina, První syn, Jake, Glukóza, Těhotenská cukrovka, Vedoucí lékařka, Rodinná anamnéza, JEN, Inzulín, Hladina, Pozitivní zpráva, Lékařský dohled, První těhotenství, Sacharid, Snížená hladina, Zdraví na Heureka.cz