Maminka.czTěhotenství

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?

Simona Procházková 6.  11.  2020
Jaké jsou příznaky, zdravotní rizika a jak probíhá léčba? Existuje účinná prevence, jak se této nemoci vyhnout? Čeká vás přísná dieta a není ohroženo miminko? A proč je nezbytné podstoupit v těhotenství tzv. orální glukózový toleranční test (OGTT) ke zjištění hladiny cukru v krvi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když lékař vysloví „máte těhotenskou cukrovku“, rozhodně to pro nastávající maminku není nic příjemného. Ale hlavu vzhůru, rozhodně v tom nejste sama. Těhotenskou cukrovkou totiž trpí zhruba každá pátá těhotná žena. Riziko tohoto onemocnění se navíc zvyšuje s rostoucím věkem rodičky.

Přechodná porucha metabolismu

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus je metabolické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi nastávající maminky. Dispozici k cukrovce vám může prozradit její výskyt ve vaší rodině. Je to ale nespolehlivý údaj, jelikož o svých příbuzných nemusíte mít veškeré  informace. Hlavní příčinou, která spustí u těhotných žen s dispozicí rozvoj cukrovky, je působení těhotenských hormonů, které snižují účinek inzulinu.

Organismus ženy bez dispozice k cukrovce dokáže dostatečně zvýšit produkci inzulinu, čímž kompenzuje jeho snížený účinek a hladiny krevního cukru zůstávají v normě. Cukrovka se rozvine u těch žen, jejichž slinivka nestačí vyrovnat zvýšené nároky na produkci inzulinu během těhotenství. Toto onemocnění se téměř vždy opakuje také v dalším těhotenství, může se už navíc objevit v jeho ranějším stadiu.

Jak se stravovat při těhotenské cukrovce?

Pozor na cukrovku 2. typu!

Toto onemocnění souvisí také s cukrovkou druhého typu – kdokoli ve vašem příbuzenstvu tento typ diabetu má, tím se zvyšuje riziko, že budete trpět právě těhotenskou cukrovkou. Riziko vzniku této nemoci zvyšuje také nadváha a nedostatek pohybu. Těhotenská cukrovka však může postihnout i ženy štíhlé a fyzicky aktivní, zejména pokud otěhotní ve vyšším věku. V současné době je průměrný věk prvorodiček (a rodiček obecně) vyšší, než tomu bylo u předchozích generací. Z toho důvodu se četněji těhotenská cukrovka objevuje především u těch žen, které se rozhodly rodit „až“ po třicítce.

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Diabetes postihuje až pět procent těhotných

Těhotenská cukrovka se může vyvinout v jakémkoli týdnu těhotenství, pravděpodobnější je však až po 24. týdnu a postihuje tři až pět procent budoucích maminek. Nemusíte se bát, že těhotenskou cukrovkou budete trpět i tehdy, když už nebudete těhotná. Tento typ diabetu totiž končí porodem – přesněji odloučením placenty. Nejpozději do konce šestinedělí se porucha látkové výměny zcela normalizuje. Jestliže však cukrovka přetrvává i po šestinedělí, rozhodně se nejedná o těhotenskou cukrovku, ale o jiný typ diabetu, který se shodou okolností objevil právě v těhotenství.

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí

Včasná diagnostika je důležitá! 

Až do 80. let 20. století se přítomnost diabetu u těhotných nevyšetřovala. Donedávna se navíc zjišťovala pouze u rizikových skupin – u žen s nadváhou či obezitou, u žen s cukrovkou u příbuzných, u žen po porodu velkého plodu a s dalšími komplikacemi v předchozích těhotenstvích.

V současné době se přítomnost tohoto onemocnění musí vyšetřovat u všech těhotných žen. Diabetes může být odhalen například pomocí rutinně prováděné kontroly přítomnosti cukru v moči. Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství se provádí orální glukózo-tolerantní test, který dokáže takřka na sto procent odhalit, zda těhotenskou cukrovkou trpíte, nebo nikoli.

Příznaky a rizika těhotenské cukrovky

Mezi běžné příznaky těhotenské cukrovky patří větší žízeň a hlad nežli obvykle, potřeba častého močení a pocity neustálé slabosti – tyto příznaky vás však mohou zmást, bývají totiž v těhotenství často běžné. Těhotné rovněž častěji trpí infekcemi (hlavně kvasinkovými záněty) a hůře se jim hojí rány.

Pokud není těhotenská cukrovka léčena, znamená to zvýšené riziko jak pro matku, tak pro plod. Nastávající maminka se tak může potýkat s vysokým krevním tlakem, poruchami jater, infekcemi nebo porodním poraněním. Miminku zase hrozí, že bude v prvních dnech po porodu ohroženo hypoglykémií, tedy sníženým obsahem cukru v krvi, anebo že se u něj objeví dechové obtíže, poruchy srdečního rytmu nebo zhoršený průběh novorozenecké žloutenky.

Miminko může být navíc do budoucna ohroženo dalšími komplikacemi. Například lehkou mozkovou dysfunkcí, dětskou obezitou, syndromem poruchy pozornosti a hyperaktivity či v dospělosti cukrovkou druhého typu.

Preeklampsie v těhotenství může ohrozit život matky i plodu!

Léčba onemocnění: dieta i inzulin

Ve většině případů k léčbě těhotenské cukrovky dostačuje dodržování dietních opatření, dostatek pohybu, dostatek spánku a méně stresu a spěchu. V případě určitého procenta nastávajících maminek je však nutná léčba inzulinem. Nutnost léčby těhotenské cukrovky končí okamžikem porodu. Jestliže však budou ženy dodržovat zdravou životosprávu i nadále, sníží tím u sebe do budoucna riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

Obávaný test OGTT

Pro stanovení diagnózy je jediným spolehlivým řešením tzv. orální glukózový toleranční test (OGTT). Tak trochu noční můra většiny těhotných. Vyšetření vás čeká mezi 24. a 28. týdnem gravidity a spočívá v ústním podání 75 gramů glukózy (má sladkokyselou chuť) nalačno. Jednoduše přijdete, sestřička vám odebere krev nalačno, pak vypijete sladký roztok, posadíte se v čekárně (vezměte si s sebou knížku, časopisy nebo třeba pletení) a čekají vás ještě dva odběry krve ze žíly – za 60 a pak za 120 minut po podání glukózy. Nezapomeňte na svačinu a pití, po skončení testu se hned najezte, aby se vám neudělalo nevolno. Upřímně, není to nic, čeho byste se měla jakkoli obávat.

„Riziko vzniku cukrovky se zvyšuje vyšším věkem nastávající maminky, nedostatkem pohybu, nevhodnou stravou, stresem nebo obezitou. Občas se setkáváme s tím, že ženy odmítnou vyšetření OGTT s odůvodněním, že jsou štíhlé, sportují a jí zdravě, takže „přeci cukrovku nemůžu mít“. Mohou, k jejímu rozvoji stačí ona vrozená dispozice, o které nemusí vědět,“ zdůrazňuje MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. z Diabetologického centra 3. interní kliniky a Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LFUK a VFN.

OGTT: Vyšetření odhalí zákeřnou těhotenskou cukrovku. Proč test podstoupit?

Když vyjde test OGTT pozitivně

Důležité je zahájit léčbu, a to okamžitě, jelikož gestační diabetes zvyšuje u maminky riziko dalších komplikací, například vysokého krevního tlaku, infekcí, problémy s ledvinami nebo dokonce vzniku preeklampsie. Každá těhotná, které je testem zjištěna cukrovka, je odeslána na diabetologii. Tam dostane veškeré potřebné informace a doporučení týkající se režimu, stravy a pohybu a dále tam pravidelně dochází na kontroly. Od lékaře obdrží glukometr, s pomocí něhož si pak sama doma pravidelně měří hodnoty cukru v krvi nalačno a po jídle (zpočátku denně, než vychytá chyby, při výborných hodnotách pak alespoň jednou týdně).

Ženy, které jsou dobře kompenzované na dietě, mohou být sledovány na jakékoli diabetologii, komplikovanější případy patří do ambulance specializované na diabetes v těhotenství a jsou pod větším dohledem.

TIP NA VIDEO: Věděla jste, že i oční lékař může odhalit cukrovku?

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Milování v těhotenství? Podívejte se na vyzkoušené polohy pro rostoucí bříško
Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nemoc, Cukr, cukrovka, Onemocnění, Hana Krejčí, Vznik této, Riziko vzniku, Inzulín, Dieta, Tloušťka, Nutná léčba, OGTT, Vít, Diabetologické centrum, Vaš, Ambulance, Dietní opatření, Léčba, Vlast, Těhotenská cukrovka, Zdraví na Heureka.cz

Video