Maminka.czTěhotenství

Těhotenské požitky: Kávu si zakažte, po čokoládě bude dítě pozitivně naladěné

Barbora Vajsejtlová 19.  7.  2021
Sauna, aromaterapie, kadeřník, káva nebo čokoláda. Co z toho si můžete v těhotenství dopřát a na co byste měla raději zapomenout? Máme pro vás zajímavá fakta z výzkumů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


SAUNA 


Patříte mezi milovnice sauny? Potom se připravte na to, že jakmile otěhotníte, vyslechnete si spoustu „zaručeně pravdivých“ informací o tom, na jak dlouho můžete na saunu zapomenout. Jenže navzdory všem radilům, kteří mají ve všem jasno, není saunování v těhotenství zdaleka jednoznačnou záležitostí. 
V roce 2018 vyšel v odborném magazínu British Journal of Sports Medicine souhrn dvanácti studií provedených na téma vlivu saunování v těhotenství. Autoři vycházeli z toho, že teplota těla by u těhotné ženy nikdy neměla překročit třicet devět stupňů, protože v takovém případě hrozí možné zdravotní komplikace. Zjistili ale, že tělesná teplota při saunování stoupne v průměru na 37,6 stupňů (pro zajímavost, průměrná tělesná teplota při koupání v horké vaně je 36,9). Podle jejich závěrů si tedy v kterémkoli stadiu těhotenství (samozřejmě za předpokladu, že těhotenství probíhá normálně a nemáte žádná zdravotní omezení) můžete dopřát přibližně dvacetiminutové saunování bez toho, aniž byste se musela bát, že své miminko nějak ohrozíte. Podle odborníků je z tohoto pohledu lepší suché saunování a sauna by měla být vytopená maximálně na sedmdesát stupňů. 

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Spočítejte si termín porodu

Témata: Těhotenství, Výživa a stravování, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Káva, Aromaterapie, Pojídání, Milovnice, Trud, Perlička, Pigmentace, Výzkum, Evidence Based Medicine, Souhrn, Čok, Salón, Saunování, Čokoláda, Těhotná žena, Masáž, Kadeřník, Aromaterapie na Heureka.cz