Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Těhotenské prohlídky: Co vás čeká za vyšetření a na co se ptá lékař?

Tereza Víchová 28.  5.  2019
Průkazka v kabelce, zkumavka na moč s sebou, knížka pro delší chvíle v čekárně. Vítejte na pravidelné těhotenské prohlídce!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to už třikrát pár let, co jsem je sama absolvovala. Vždycky s jemnou směsicí obav, aby bylo všechno v pořádku. Těšením se, že mi pan doktor „pustí“ na chvíli srdíčko. Zvláštní jistotou, že jich zbývá už jen pár. Už už abyste ji měla za sebou! Tu první, kde vám někdo konečně potvrdí, že ty dvě čárky na testu opravdu znamenají, že budete mít dítě. A odvezete si z ní obrázek několika šedých tónů z ultrazvukového vyšetření, možná pár obav a podivnou rozechvělost.

Kdy přijít poprvé?

„První prohlídka se časuje na období 6.–7. týdne těhotenství od prvního dne posledních měsíčků,“ upřesňuje termín Radka Jarošová z pražské kliniky Gennet. 
„Pokud žena špiní nebo má bolesti, objedná ji sestřička v ambulanci rovnou, spolu s odběrem těhotenského hormonu hCG z krve.“ Jestli vás ale nic netrápí, nemá podle lékařky smysl navštívit gynekologa před 5. týdnem těhotenství, protože gravidita ještě není ultrazvukově patrná. 

Těhotenská kalkulačka: Spočítejte si termín porodu

„Gynekolog ženu vyzpovídá, kdy měla poslední měsíčky, a stanoví stáří těhotenství,“ popisuje průběh událostí Radka Jarošová. „A následuje ultrazvukové vyšetření vaginální sondou.“ Přístroj potvrdí stáří a prosperitu těhotenství. Tady se mohou výsledky trochu lišit, protože ne každá z nás má pravidelný menstruační cyklus o délce 28 dní. 

Je-li vše v pořádku, odcházíte z ordinace s doporučením k užívání kyseliny listové, která v dostatečném množství snižuje riziko rozštěpových vad u plodu. 

 

Na každé prohlídce vás sestřička zváží, změří krevní tlak a chemicky vyšetří moč...

 

Druhá a další 

Máte pár týdnů na to, abyste se srovnala s naprosto novým životním stavem. 
Možná vám během nich začne být špatně, možná je prospíte. A zcela určitě si budete představovat, jaké asi bude, a hlavně – jestli je to ON, nebo ONA. 
K lékaři zamíříte podruhé asi v 9. až 10. těhotenském týdnu. A kontrolovat se bude především další vývoj plodu. 

„Když je vše v pořádku, vystaví se těhotenský průkaz, pacientka se zváží, změří se tlak krve, chemicky se zkontroluje moč,“ uvádí dále Radka Jarošová. „K tomu slouží indikátorový papírek, kde se stanovují hlavně cukry a bílkoviny, které by se v moči u zdravých lidí vyskytovat neměly.“ A čekají vás i krevní odběry. 

TĚHOTENSKÁ PRŮKAZKA – Co je psáno, to je dáno

  • Na každé z pravidelných kontrol se důležité údaje zapisují do těhotenské průkazky. 
  • Zaznamená se vaše hmotnost, krevní tlak, přítomnost otoků, vyšetření moči. 
  • Dále se přidá popis stavu gravidní ženy – dráždivost dělohy, stav čípku (popisuje se jeho velikost, směr, měkkost, jeho dilatace – roztažitelnost). 
  • Vždy se také uvádí přítomnost srdeční akce a pohybů plodu. 
  • Ve vyšší fázi těhotenství se zapisuje i uložení plodu – hlavičkou, koncem pánevním, šikmá poloha.

Dostanete žádanku na vyšetření prvního (biochemického) screeningu a zároveň se odebere krevní obraz. Ten stanovuje množství červených krvinek a krevních destiček v krvi, krevní skupinu a protilátky proti krevní skupině, jaterní testy, cukr v krvi a také pohlavně přenosné choroby (HIV, syfilis a žloutenky). „Maminka se také objedná na ultrazvukové vyšetření v 11. až 12. týdnu těhotenství, což je spolu s biochemickým odběrem součástí prvotrimestrálního screeningu,“ doplňuje dlouhý výčet nutných vyšetření lékařka. 

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?

Důkladný ultrazvuk 

Nedlouho po důkladné prohlídce, z níž si odnesete svůj zásadní těhotenský doklad (zmiňovanou průkazku), půjdete na „velký ultrazvuk“. „Speciální screeningy provádí jen gynekologové, kteří mají tzv. akreditaci – tedy takovou zkoušku, kdy prokazují, že umějí tuto diagnostiku provádět správně,“ vysvětluje Radka Jarošová, proč budete třeba svým gynekologem odeslána na specializované pracoviště. „Zároveň by měli mít i kvalitní ultrazvuk, kterým jsou schopni rozlišit patologie, a navíc funkční program, který dopočítává tzv. riziko postižení plodu.“ A protože miminko musí být pod drobnohledem a těhotenská péče u nás je na špičkové úrovni, provádějí ještě někteří lékaři tzv. integrovaný screening. To se ještě odebírají biochemické markery v 16. týdnu – vás tak čeká další zkumavka odebrané krve. A tím se může diagnostika ještě zpřesnit. 
„Pokud vyjde prvotrimestrální screening pozitivní, doporučí se konzultace s genetikem a ten naplánuje ještě doplňková vyšetření. A to buď neinvazivní, kdy se znovu odebere krev matky, nebo invazivní – tedy odběr plodové vody,“ popisuje další postup odbornice. 

Ultrazvuk: Kolikrát vás v těhotenství čeká a co všechno zjistí?

Pravidelné prohlídky 

To nejzevrubnější byste teď měla mít za sebou a dále vás čekají pravidelné prohlídky u vašeho gynekologa. Asi do 20. těhotenského týdne se odehrávají jednou za 4 týdny, později pak v třítýdenních intervalech do 30. týdne a dvoutýdenních do 36. (či 34.) týdne. 

„Těhotná se vždy zváží, změří se tlak krve, zkontroluje se chemicky moč,“ prozrazuje Radka Jarošová, co vás bude vždy čekat. „Vyšetří se citlivě na gynekologickém křesle, posoudí se dráždivost dělohy, stav čípku a kontrolují se ozvy plodu. Kontroly se provádějí stejně, ať je žena těhotná poprvé, nebo poněkolikáté,“ uvádí lékařka. 

VELKÉ ULTRAZVUKY:

1. Prvně absolvujete podrobné vyšetření ultrazvukem v rámci prvotrimestrálního screeningu v 11. až 12. týdnu těhotenství. 

2. Další zevrubné vyšetření se datuje k 20. týdnu těhotenství, kdy se kontrolují všechny orgány, končetiny, popisuje se placenta a hledají se možné odchylky (patologie). 

3. Ve 30. až 32. týdnu se ultrazvukem kontroluje růst plodu a průtok krve placentou. 

Čekáte-li dvojčata či vícerčata, počítejte i s častější návštěvou ambulance. Je totiž potřeba zkontrolovat ultrazvukem, jak se oba plody „mají“ – především zda se jeden nevyvíjí rychleji a druhý pomaleji. 

Kluk, nebo holka: Jak se vyvíjejí pohlavní orgány miminka

Otázky na tělo 

Co všechno potřebuje lékař vědět a na žádné prohlídce se tyhle otázky nevynechají? „Zajímá nás především, jak se mamince daří, jak se cítí, jestli cítí pohyby normálně, má-li otoky nohou, rukou, genitálií,“ upřesňuje Radka Jarošová. „Jestli nemá nějaký jiný výtok a zdali nekrvácí a neodtekla jí plodová voda.“ Na tohle všechno budete odpovídat v ambulanci až do doby, než vás lékař odevzdá před porodem do péče nemocnice, což bývá ve 36. (nebo 34. týdnu). A sem se vydáte už každý týden až do porodu. 

„V porodnici se natáčí tzv. CTG – kardiotokogram, který popisuje děložní stahy a srdeční akci miminka. A často se zde doplňuje vyšetření poševního prostředí, tzv. screening na detekci bakterie – Streptococcus agalactiae. Těhotná se navíc kontroluje ultrazvukem,“ uzavírá Radka Jarošová. A pak už vás čeká jen to nejkrásnější finále, tak držíme palce! 

PATOLOGIE aneb Může se stát i tohle 


PRVNÍ TĚHOTENSKÉ VYŠETŘENÍ může znamenat i zklamání, proto se hned zpočátku hlasitě neradujte a s oznámením jiného stavu vyčkejte. 

PLOD SE MŮŽE NACHÁZET MIMO DĚLOHU (tzv. mimoděložní těhotenství), což se zjistí jen ultrazvukem. 

MIMODĚLOŽNÍ TĚHOTENSTVÍ se nachází ve vejcovodu, v čípku, zřídka může být potraceno do dutiny břišní. 

LÉKAŘ MŮŽE DIAGNOSTIKOVAT i tzv. neprosperující těhotenství, kdy je v dutině břišní vidět gestační váček, ale plod se dále nevyvíjí a neobjeví se srdeční akce. 

POKUD MÁ LÉKAŘ PODEZŘENÍ na nějaké odchylky vývoje embrya, odebere ještě ženě těhotenský hormon (hCG ) z krve, třeba i opakovaně (dynamické změny v produkci hCG) a tím si ještě potvrzuje odchylku ve vývoji. 

Nejčastější pověry o těhotenství. Těmhle pořád věříme! Proboha, proč?

NEJEN NA GYNEKOLOGII 

  • Během těhotenství budete odeslaná ještě na zubní prohlídku, která se zapisuje do těhotenské průkazky
  • Navštívíte i praktického lékaře, který znovu potvrdí anamnézu a provede EKG (posoudí se stav srdeční aktivity matky). I to se zaznamená do těhotenské průkazky. 
Témata: Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Plodová voda, Gynekolog, Klín, GENNET, Vyšetření, Plod, HCG, Vaš, Uložení, Ultrazvuk, Moč, Zkumavka, TĚHOTENSKÉ VYŠETŘENÍ, Prohlídka, Radka Jarošová, Těhotenská průkazka, Skríning