Maminka.czČasopis Maminka

Těhotenské testy: Co byste o nich měla vědět

Regina Rothová 13.  1.  2013
Těhotenské testy existují už od nepaměti, ženy chtěly vždycky vědět, zda skutečně čekají dítě, nebo se jedná jen o planý poplach či nějakou poruchu cyklu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době jsou velmi spolehlivou metodou. V těle ženy se tvoří hormon hCG (human choriogonadotropin), který produkuje placenta v okamžiku, kdy se oplodněné vajíčko uhnízdí v děloze (asi 4 dny po oplodnění). Tento hormon je
přítomný v krvi i moči těhotné. Těhotenské testy zjišťují hladinu hCG v moči, ale mohou se vyskytnout i falešné výsledky: negativní i pozitivní.

V žádném případě výsledky neovlivňuje psychický stav ženy, psychika má vliv na vynechání nebo zpoždění menstruace. To je častý problém stresujících se,
přetížených a nervově labilních žen. Falešný výsledek bývá někdy důsledkem příliš brzkého provedení testu, nesprávného provedení nebo méně kvalitního testu, který jste zakoupila.

Kdy zjistím výsledky a jak funguje?

Současné testy jsou už tak citlivé, že výsledek ukážou během pěti minut. Nejčastějšími typy jsou proužek, který se ponoří do moči, dále kazeta, jež obsahuje kapátko a midstream, který se ponoří rovnou do proudu moči.

Zpočátku je hladina hCG nižší (kolem 10–30 IU/ml), postupně se zvyšuje podle délky času ode dne oplodnění. Ve druhém týdnu v těhotenství se zvýší až na 300 000 IU/ml. Vrcholu dosahuje mezi 8. a 10. týdnem gravidity. Je příčinou častých nevolností, které ženy na začátku těhotenství velice často trápí.

V případě, že čekáte dvojčata nebo vícečata, budou hladiny hCG už od začátku vyšší než v případě jednočetné gravidity. Pozor: přítomnost tohoto hormonu může také ovlivnit užívání některých léků nebo nemoc. Třeba nádor jater. Daleko
spolehlivější je stanovení množství hormonu z krve. Odběr vzorku ovšem provádí lékař, takže musíte navštívit gynekologa.

Odlišnosti těhotenských testů

Jednotlivé testy se liší citlivostí. Ta spočívá v časnosti zachycení hCG v moči. Některé nabízejí odpověď už 7. den po oplodnění, jiné až 1. den vynechání menstruace. Různí se i cenou výrobku (rozpětí je asi 30–200 korun) a dobou testování: K některým se dá použít pouze ranní moč (kdy je koncentrace hCG nejvyšší), u jiných můžete test provést kdykoli v průběhu dne.

Pokud jde o způsob použití, tedy pohodlnost jeho provedení, jsou na trhu k dostání testovací tyčinky, pásky, kapátko a miska, speciální sterilní nádobka. Liší se i rychlostí, s níž se dozvíte výsledek (od jedné do přibližně pěti minut). Nevěřte testům, které nabízejí výsledek už pět dní po oplodnění, hCG se totiž v moči objevuje až 7. den po oplodnění. Zajímavé je, že pozitivní výsledek se většinou dozvíte rychleji, asi za minutu, na negativní čekáte daleko déle. Rozhodně za hlavní kritérium kvality považujte citlivost testu.

Hodnoty hCG

7 dní od početí (3 týdny od PM) 0–5 mIU/ml
14 dní od početí (4 týdny od PM) 3–426 mIU/ml
21 dní od početí (5 týdnů od PM) 10–7340 mIU/ml
28 dní od početí (6 týdnů od PM) 1080–56 500 mIU/ml
35–42 dní (7–8 týdnů) 1650–229 000 mIU/ml
43–64 dní (8–11 týdnů) 35 700–288 000 mIU/ml
57–78 dní (11–15 týdnů) 13 300–253 000 mIU/ml
17.–24. týden (druhý trimestr) 4060–65 400 mIU/ml
od 25. týdne (třetí trimestr) 3640–117 000 mIU/ml

Ovšem pozor: pozitivní těhotenský test sice znamená, že jste v jiném stavu, ale lékař musí pomocí ultrazvuku zjistit, zda je plod uložen v děloze, tedy tam, kde být má a kde se může vyvíjet. Mimoděložní těhotenství je pro ženu životně nebezpečné a musí být urychleně ukončeno. Proto neotálejte s návštěvou gynekologa.

V případě, že nemáte bolesti ani jiné obtíže a vyjde vám pozitivní test, telefonicky kontaktujte svého lékaře, sdělte datum poslední menstruace a datum prvního pozitivního testu a podle porady s ním se objednáte na smysluplný termín, neboť příliš časný ultrazvuk se musí opakovat.

Témata: Časopis Maminka, Těhotenský test, Kritérium, Mela, Pozitivní test, Hlavní kritérium, Nádobka, Test, Telefonický kontakt, Nejčastější typ, Ranní moč, NIC, Těhotenské testy na Heureka.cz