Maminka.czNež otěhotníte

Těhotenské vitamíny – brát, či nebrat?

Michaela Karavarakis 29.  1.  2014
Budou po těhotenských preparátech naše děti zdravější a chytřejší, nebo je to jen farmaceutická lobby? Odpověď bohužel není jednoznačná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na jedné straně stojí lékaři, kteří jsou pro vitaminy. Poukazují na jejich vyvážené složení a na vysokou škálu nejen vitaminů, ale i stopových prvků a minerálů, které obsahují. Pokrýt zvýšenou poptávku těla, v němž vzniká nový život, si vyžaduje zvýšený přísun některých životně důležitých látek, tak proč se v tomto ohledu nespolehnout na předem pečlivě umíchané koktejly zdraví?

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jaké vitamíny v těhotenství brát.

Na druhé straně stojí tábor lékařů, kteří v duchu hesla „těhotenství není nemoc“ razí teorii vyvážené a pestré stravy jako perfektně dostačující odpovědi na naše rostoucí potřeby. A teď kdo má pravdu? Babo raď.

Identická trojčata? Šance je 200 milionů ku jedné. Jim se to podařilo

Jaká jsou fakta?

Když už jsme si tedy ujasnili neznámé této rovnice, zkusme se taky podívat na nějaké konstanty. Jedním z faktů je, že se dítě se v těle matky po výživové stránce do značné míry chová jako parazit. Z dostupných živin si vezme, co potřebuje, a pokud má tedy někdo něčeho nedostatek, je to následně matka.

Na druhou stranu je prokázané, že například užívání kyseliny listové před otěhotněním výrazně snižuje riziko vývojových vad plodu (mozku a míchy). Takže misky vah se opět vyrovnávají.

Jak jste na tom vy?

Možná je pro vás v těhotenství nejtěžší neustálý nedostatek energie. Možná si připadáte v jednom kuse unavená, nejradši byste celý den proležela nebo aspoň proseděla a proklimbala. V tom případě pro vás takový koktejl vitamínů a minerálů může být přesně tou vzpruhou, co potřebujete.

Možná ale zase máte energie na rozdávání a vaším nepřítelem číslo jedna je nikdy neutuchající chuť k jídlu. V tom případě se těmito přípravky podporující apetit zřejmě ládovat chtít nebudete.

Zrovna tak, pokud jste opravdu zvyklá na pestrou a vyváženou stravu (či jste na ni teď nekompromisně najela) a denně si dopřáváte bohaté porce ovoce i zeleniny, nemusíte se o doplňky stravy asi zajímat tak jako někdo, kdo ze zásady nesnídá, na obědě se odbyde něčím rychlým a večeří to, co zrovna najde v lednici.

Podle svého nejlepšího vědomí

Když se to vezme kolem a kolem, spojitost mezi vysokou porodní váhou a užíváním těhotenských vitaminů nebyla nikdy skutečně prokázána. Velikost dítěte, tedy to, jak bude přibírat, je do značné míry dáno geneticky a je jasné už při splynutí spermie s vajíčkem.

Dalším faktorem, který to může ovlivnit, je životní styl matky, tedy to, jak moc jí a jak moc se hýbe. Na druhou stranu ještě před třiceti lety nikdo nic o žádných těhotenských vitaminech nevěděl a děti se rodily zdravé i bez nich.

Resumé? Pokud cítíte, že do sebe denně nedostanete tolik vitaminů, kolik byste pro vás oba měla, pak užíváním těhotenských preparátů svému miminku jedině prospějete. Pokud ale vás oba živíte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, pak se nemáte čeho bát, i když se rozhodnete nic nebrat.

Témata: Než otěhotníte, Nejlepší vědomí, Brát, Vitamín, Vít, Zvýšený přísun, Resumé

Video