Maminka.czTěhotenství

Těhotenský abeceda T: těhotenská móda, taška do porodnice

Ivana Ašenbrenerová 11.  8.  2011
Těhotenský abeceda T: těhotenská móda, taška do porodnice
Trápí vás něco, nebo jste jen zvědavá jako každá budoucí maminka? Pak se nechte inspirovat informacemi, které začínají písmenem „T“. Možná budete moudřejší a klidnější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenské oblečení

Nemusíte utrácet jmění za drahé hadříky, dnes už seženete spoustu cenově přijatelných věcí, ve kterých budete i jako těhotná vypadat skvěle a sexy. Zanevřít na to, že jste žena jen proto, že čekáte miminko, je nesmysl. Naopak – ukazujte hrdě to, co vás odlišuje od ostatních! To, jak se budete oblékat, závisí na vašem vkusu a také způsobu života. Jste-li sportovně založená, pak budete nosit raději legíny s tričkem nebo džíny, jste-li spíše elegantní typ, pak vám asi nebude dělat problém obléknout se do slušivého kostýmku.

Odívání těhotných by se ale mělo v první řadě řídit zásadou pohodlnosti! Protože se vám bude neustále zvětšovat objem břicha, je vhodné na to myslet při pořizování oblečení. Oděv by vás neměl nikde škrtit. Nenakupujte všechno najednou, ale postupně (podle toho, jak se vám bude bříško zvětšovat). Pamatujte i na změny ročního období. Během těhotenství se asi budete více potit a bude vám tepleji, takže si pořizujte oblečení z přírodních materiálů (bavlna, len), které lépe odvádějí vlhkost a teplo.

Nezapomínejte. ani na spodní prádlo, to by mělo být také bavlněné a prodyšné. Kalhotky z umělých vláken nejsou vhodné, mohou vyvolat přecitlivělost či dermatitidu. Další důležitou věcí je podprsenka. Běžné prádlo nahraďte těhotenským – prsy v jiném stavu mění svůj tvar velmi rychle (rychleji než třeba bříško). Podprsenku nakupujte pouze ve specializovaných obchodech s mateřským oblečením, kde vám i odborně poradí, jak vybrat co nejsprávněji. Měla by prsy dobře podpírat, mít širší ramínka a raději zapínání vpředu (ale není to podmínka).

Zapínání vpředu by však každopádně mělo mít kojicí prádlo. Při nákupu si pořiďte podprsenky ve dvou velikostech s tím, že později, až se vám budou prsy zvětšovat, bude třeba stejně koupit větší. Nosila jste před otěhotněním vysoké podpatky? Vypadají sice sexy, aleběhem gravidity byste je měla vyměnit za nízký a široký podpatek s neklouzavou podrážkou. Vysoké podpatky vedou k nesprávnému držení těla, což může zapříčinit problémy s páteří.

Těhotenská hmotnost

I když se říká, že v těhotenství máte jíst za dva, nevěřte tomu! Jezte tak, jak jste byla zvyklá, jen dvojnásobně zdravě. To, co v jiném stavu sníte, má velký vliv na vývoj vašeho dítěte. A zda je nutné držet nějakou obézní nebo máte velkou nadváhu, je vhodné, abyste svou hmotnost ovlivnila ještě před početím. Obezita ohrožuje zdraví ženy, ale je s ní spojena i zhoršená schopnost reprodukce a možnost otěhotnění. Totéž ale platí také o druhém extrému, a to o podvýživě.

Před početím by se vaše BMI mělo pohybovat v rozmezí 20–24,9 kg/m˛. Pod 20 už hrozí podvýživa. Obezita i podvýživa nesou rozhodnou vinu na komplikovaném těhotenství, císařském řezu, předčasném porodu či nízké porodní hmotnosti novorozence. Pokud jste obézní (BMI nad 30), pak vám také hrozí gestační cukrovka, preeklampsie, těhotenská hypertenze a podobně. Hubené ženy mívají zase problémy udržet těhotenství (plod může trpět nedostatkem některých živin a může mít různé defekty). Jinak jezte pestře a zdravě, celkový váhový přírůstek by měl být minimálně 7 kg, za optimální se považuje 11,5–16 kg (ovšem bere se v úvahu i hodnota BMI před těhotenstvím).

Toxoplazmóza

Pokud budete dodržovat hygienické zásady při přípravě, manipulaci a konzumaci potravin, nemáte se čeho obávat. Zdrojem infekce toxoplazmózy je prvok, který se do těla dostane právě syrovým masem, nepasterovaným nakaženým mlékem nebo vodou kontaminovanou fekáliemi koček. Infekce obvykle u člověka probíhá bezpříznakově nebo lehkým zduřením lymfatických uzlin.

Nákaza těhotné ženy může ohrozit vývoj plodu a může u dítěte způsobit vrozenou toxoplazmózu. Takových případů je ale málo. Máte-li zvíře doma v obýváku, pak můžete být v klidu – kočky se obyčejně nakazí od myší, takže ty chované doma a krmené konzervami a granulemi nemají moc příležitostí onemocnět. Důležité je, abyste pravidelně a raději častěji vyměňovala podestýlku.

Trombóza

V posledních týdnech těhotenství můžete trpět otoky končetin. Zadržování tekutin je normální a ve většině případů nejde o nic závažného. Pokud se ale objeví otok jen na jedné končetině, může to signalizovat postižení žilního systému a případné nebezpečí trombózy (ucpání žíly krevní sraženinou). Trombózu poznáte celkem snadno – mezi příznaky patří zarudnutí nebo fialové zbarvení, zatvrdnutí, otok a bolestivost. Některé věci neovlivníte, jiné ano.

Více se věnujte sama sobě, hodně se procházejte a cvičte s nohama. Zvláště v létě neseďte na gauči, ale hýbejte se. Asi 5 % žen trpí tzv. trombofilní mutací, při níž mohou být v průběhu gravidity a po porodu ohroženy žilní trombózou, krevní sraženina se může uvolnit a doputovat až do plic, což může být život ohrožující komplikace.

Taška do porodnice

Nemá smysl balit už v třetím měsíci, ale bude dobré, když si ji připravíte zhruba tři týdny před porodem. V porodnicích vám sice poskytnou některé nezbytnosti jako třeba jednorázové plenky – většinou určitý počet na den, vlhčené ubrousky, dámské vložky (ne všude). Bojíte se, že vás odvezou do porodnice dříve? Nebojte se, všechno za vámi doveze váš partner.

A co byste měla mít připraveno? Dvě podprsenky na kojení, 1–2 noční košile na přední zapínání (většina nemocnic vám „nabídne“ i erární), dámské vložky a vložky do podprsenky, 1 osušku, 1 ručník, základní hygienické potřeby, župan, přezůvky, odsávačku mateřského mléka, mastičku na bolavé bradavky, pití, něco ke čtení, pokud máte dostatek místa, pak si přibalte i nafukovací kruh (ten oceníte, až se po porodu nebudete moct posadit). Věci pro miminko můžete zabalit zvlášť do extra tašky, kterou za vámi později přiveze manžel. Nezapomeňte ani na doklady (těhotenská průkazka, občanský průkaz, rodný list, pokud jste svobodná nebo rozvedená, oddací list a vyplněný dotazník o jménu dítěte).

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Krása a styl, Móda, Těhotenská móda, abeceda, Odívání, Pór, Granule, Specializovaný obchod, Krevní sraženina, Vyplněný dotazník, Mód, Podpatek, Taška, Průkazka, Těhotenská průkazka, Oblečení a móda na Heureka.cz

Video